7 tehnici de povestire pentru a prezenta un proiect

Ca antreprenor, una dintre cele mai importante provocari cu care te vei confrunta este prezentarea unui proiect. Fie in fata investitorilor, a actionarilor, a clientilor externi sau a viitorilor angajati, este important sa stiti sa va transmiteti mesajul intr-un timp scurt. Povestirea este un instrument grozav de a atrage publicul , de a-i schimba perspectiva si de a-l determina sa actioneze, asa ca in postarea de astazi va vom spune cateva tehnici pe care le puteti implementa pentru a nu trece neobservat.

Povestirea in prezentarea unui proiect

Povestirea este o strategie bazata pe povestirea unei idei sau a unui proiect prin naratiunea unei povesti care se conecteaza cu publicul. Daca ati vazut vreodata o prezentare TED, veti intelege rapid despre ce vorbim.

In aceste prezentari, expertii obisnuiesc sa nu spuna date si statistici, ci sa povesteasca o poveste care capteaza atentia ascultatorilor si face legatura cu punctele in care se simt identificati. In acest fel, construiesti o conexiune mai puternica si, prin urmare, facilitezi intelegerea ideii pe care vrei sa o transmiti: generezi empatie.

Aceasta strategie functioneaza pentru orice tip de prezentare, fie ca este vorba de vanzari, planuri de afaceri, strategii de marketing, printre altele.

Tehnici narative pentru prezentarea unui proiect

Exista diferite moduri de a spune o poveste care nu este cea deja cunoscuta, inceputul, mijlocul si sfarsitul, aici va spunem 7 pe care le puteti aplica in proiectul dvs.:

Monomitul

Monomitul, cunoscut si sub numele de calatoria eroului, este o structura narativa foarte dezvoltata in povesti si mituri populare. Aici, eroul isi paraseste casa si porneste intr-o aventura in care intalneste diferite obstacole. Dupa ce a invatat sa le depaseasca, se intoarce acasa cu o lectie invatata pe care o transmite restului.

Puteti aplica aceasta structura la:

  • Empatizati cu situatii similare din publicul dvs
  • Demonstrati beneficiile asumarii riscurilor
  • Vorbeste despre transformarea pe care tu sau proiectul tau a avut-o prin obstacole.

Muntele

Aceasta tehnica este utilizata pe scara larga pentru a genera asteptari si tensiune in public. Este asemanator monomitului prin faptul ca ii duce pe telespectatori intr-o calatorie, cu diferenta ca nu se termina intotdeauna cu un final fericit.

Daca doriti sa folositi aceasta forma narativa, incepeti prin a contextualiza situatia, apoi introduceti conflictul intr-o serie de mici provocari si atunci cand problema atinge expresia maxima (climax), prezentati actiunile pe care le-ati intreprins pentru a incerca sa rezolvati problema.

Aplicati aceasta structura pentru a crea incet tensiune, aratati cum ati depasit provocarile pe care le-a prezentat proiectul si oferiti o concluzie satisfacatoare.

Bucle imbricate

Aceasta tehnica isi primeste numele deoarece trei sau mai multe povesti sunt impletite in naratiune.

Functioneaza spunand cea mai importanta poveste ca centru si lasand celelalte doua povesti sa o elaboreze sau sa o explice pe cea principala. Ganditi-va la papusile rusesti: povestea principala este prima pe care o povestesti, dar ultima pe care o termini, a doua pe care o spui este penul ultimul pentru a termina si asa mai departe.

Buclele imbricate sunt utile pentru:

  • Explicati procesul prin care ati fost inspirat sau ati ajuns la o anumita concluzie.
  • Folositi analogii pentru a explica conceptul central.

Sclipici

Aceasta este o tehnica emotionala si aspirationala in care faptele lumii obisnuite sunt puse in contrast cu cele ale unei lumi imbunatatite. Este folosit pentru a atrage atentia asupra problemelor pe care le avem in ziua noastra, in societate si in companii, pentru a motiva o dorinta de schimbare.

Este util pentru a construi comunitati, pentru a crea speranta si pentru a inspira publicul pentru schimbare.

Daca doriti sa atrageti atentia de la inceputul prezentarii, aceasta tehnica poate fi utila. In-media res (in latina inseamna in mijlocul lucrurilor) incepe prin a povesti povestea la apogeu, pentru a mentine publicul implicat. Dupa ce ai publicul pe margini, te intorci la inceput pentru a explica contextul.

Incercati sa nu dezvaluiti intregul potential al povestii la inceput. Faceti indicii despre momente specifice in care ceva neasteptat s-a intamplat sa se dezvolte mai tarziu. Nu lasa spectatorul sa piarda firul povestii sau eforturile tale vor fi irosite.

Utilizati aceasta tehnica pentru a atrage atentia asupra unui moment important din poveste si pentru a mentine publicul sa doreasca o rezolutie.

Convergenta de idei

Aceasta tehnica este o structura de vorbire care arata audientei unirea diferitelor linii de gandire pentru a forma un proiect sau o idee. Este foarte obisnuit sa o vedem in nasterea unor noi miscari sau structuri politice, sau sa explici cum o singura idee a fost punctul culminant al mai multor minti in functie de un scop.

Convergenta ideilor este similara cu structura narativa in bucla imbricata, cu diferenta ca in aceasta tehnica, toate povestile au aceeasi relevanta conducand la o singura concluzie solida.

Utilizati aceasta tehnica daca doriti sa aratati cat de grozave s-au reunit ideile sau cum s-au format relatii simbiotice care duc la dezvoltarea unui proiect.

Start fals

Acest fir narativ functioneaza prin a spune o poveste aparent previzibila, care ia o intorsatura neasteptata si incepe totul de la capat. Scopul acestei tehnici este de a atrage publicul intr-un fals sentiment de securitate si apoi de a-l surprinde prin schimbarea naratiunii.

Poti folosi aceasta tehnica pentru a vorbi despre o perioada in care ai esuat la ceva si ai avut nevoie sa regandesti totul si sa o iei de la capat. De asemenea, serveste pentru a vorbi despre modul in care apar ideile inovatoare si pentru a spune povesti despre rezilienta afacerilor.

Cum sa prezinti un proiect si sa nu mori incercand

Dupa ce ati selectat linia narativa care se potriveste cel mai bine tipului dvs. de proiect, trebuie sa dezvoltati prezentarea. Iata cateva sfaturi pentru a putea transmite toate ideile tale publicului.

  • Definiti piata noastra. Selectati publicul catre care va fi directionat proiectul sau compania dvs. Astfel vei sti cu ce limba va fi cel mai util sa comunici.
  • Baza solida. Aratati ca aveti cunostinte despre subiect. Daca vrei sa-ti prezinti proiectul unui investitor, acesta va aprecia ca ai experienta anterioara in domeniu, fie ca antreprenor, fie lucrand in companii si companii din acelasi sector. Acest lucru ii va ajuta sa aiba mai multa siguranta atunci cand investesc in proiectul dvs.
  • Obiective: Nu pierde concentrarea prezentarii tale. Transmiteti intotdeauna motivul pentru care creati un nou proiect si ceea ce doriti sa realizati cu el.
  • Nu este un plan de afaceri. Nu trebuie sa trimiteti un raport detaliat despre profiturile pe termen lung, strategia de piata sau planul de tranzactionare. Prezentarea proiectului dumneavoastra trebuie sa fie scurta si concisa pentru a retine atentia publicului.
  • Impact cu idei Alegeti care aspecte ale proiectului au mai multa valoare si dezvoltati-le prin Storytelling.
  • Entuziasm pentru proiect. 70% din succesul prezentarii are de-a face mai degraba cu cum, decat cu ce. De aceea este important ca pe langa faptul ca ai ideile clare, sa stii sa le prezinti cu incredere si entuziasm.
  • Pregatiti intrebarile. Gandeste-te ca oamenii care te asculta si ia in considerare toate indoielile care pot aparea. Nimeni in afara de tine ar trebui sa stie despre proiectul tau.
  • Spune-o in 5 minute. Dupa cum am mentionat deja anterior, trebuie sa va concentrati asupra acelor aspecte relevante pentru a va influenta publicul. Un discurs scurt, concis si clar este esential

De ce este esentiala prezentarea unui proiect pentru antreprenori?

Munca pe care ai dedicat-o prezentarii tale va fi rasplatita odata ce aceasta va fi terminata si vor fi viitorii clienti sau potentiali investitori cei care vor decide daca vin sau nu in compania ta.