Nervii spinali cervicali sunt un grup de 8 nervi spinali care fac parte din cele opt vertebre care iau nastere din maduva spinarii. Aceste 8 vertebre, care sunt cunoscute si numerotate de la C-1 la C-8, isi au originea la baza craniului.
Daca vrei sa stii cum functioneaza si principalele lor caracteristici in cadrul sistemului anatomic uman, continua sa citesti. Aici va informam in detaliu, urmand indrumarile ghidului publicat de Institutul National de Tulburari Neurologice si Accidente Cerebrovasculare.
Nervii spinali
Nervii spinali cervicali cuprind 8 dintre nervii spinali. Acestia, la randul lor, sunt un set de nervi (in jur de 31 si 33) apartinand sistemului nervos somatic a carui functie este de a inerva (transmite stimuli nervosi) diferite parti ale corpului.
Sunt compuse dintr-o radacina senzoriala si o radacina motorie. Primul tip este cel care iti permite sa dai sensibilitate muschilor pe care ii inerveaza. In ceea ce priveste radacinile motorii, acestea fac muschii sa se contracte automat. Datorita acestei compozitii, isi ating scopul.
Conform clasificarii lor, nervii spinali (care includ nervii spinali cervicali) sunt urmatorii:
- 8 perechi de nervi cervicali (C1-C8).
- 12 nervi toracici (T1-T12).
- Nervio Coccigeu.
- 5 nervi sacrali (S1-S5).
- 5 nervi lombari (L1-L5).
Caracteristicile nervilor spinali
Toti nervii spinali cervicali (cu exceptia C-1, care de obicei nu au radacina dorsala) sunt asociati cu un dermatom (o zona de piele furnizata de un nerv spinal).
Intrucat apartin grupului de nervi spinali, asa cum explica urmatorul articol publicat de Journal of Neurosciences , nervii spinali cervicali vor impartasi aceleasi caracteristici ca si ceilalti. Deci sunt si nervi mixti. Adica sunt compuse atat din fibre senzoriale, cat si din fibre motorii.
Pe de alta parte, fiecare dintre diviziunile ramurilor ventrale, cu exceptia celor toracice (T1 la T12), formeaza mai multe ramuri care sunt cunoscute sub numele de plexuri nervoase. Aceste plexuri apar in zonele cervicale, brahiale si lombosacrale.
De asemenea, in cadrul acestor ramuri interconectate, fibrele care provin din ramurile ventrale se intersecteaza si se redistribuie. Astfel, fiecare ramura rezultata contine fibre de la diferiti nervi spinali.
In plus, cei care provin din fiecare ramus ventral calatoresc la periferia corpului pe cai diferite. Din acest motiv, fiecare muschi dintr-un membru va primi inervatie de la mai mult de un nerv spinal. In consecinta, daca exista lezarea unuia dintre segmentele maduvei spinarii sau a uneia dintre radacini, membrul nu trebuie sa fie complet inutil.
Nervii spinali cervicali
Ramele ventrale ale primilor patru nervi spinali formeaza plexul cervical. Ramurile sale sunt nervi cutanati care transmit impulsuri senzoriale si inerveaza pielea din urmatoarele zone:
- Gat.
- Ureche.
- Spatele capului.
- Umar.
Trebuie spus ca exista si ramuri care alimenteaza muschii anteriori ai gatului. Din acest plex cervical ia nastere nervul frenic; care grupeaza fibrele care provin din C-3 si C-4. Acest nerv trece de-a lungul pieptului pentru a servi diafragma; cel mai important muschi in respiratie.
Pe de alta parte, nervii ventrali ai nervilor spinali cervicali C-5 si C-8 (impreuna cu ramura primara anterioara a lui T-1) formeaza plexul brahial. Ramurile sale sunt responsabile de inervatia umerilor si a extremitatilor superioare.
In cele din urma, ramurile dorsale sunt responsabile de inervatia fatetelor cervicale (articulatiile dintre vertebre). Tot din aceste ramuri apar ramificatii ale muschilor capului si gatului; precum si pielea dintre varf (suprafata superioara a capului) si umeri.
Diviziunea nervilor spinali cervicali
Ca si alti nervi spinali, specialistii observa ca nervii spinali cervicali se impart in ramuri dorsale si ventrale dupa parasirea canalului rahidian. Pe masura ce ies din maduva spinarii, radacinile ventrale si dorsale se unesc pentru a forma radacina dorsala sau ganglionul spinal.
Mai tarziu, acesti ganglioni sunt impartiti in:
- Ramura ventral sau anterioara: este o ramura groasa. Se intersecteaza, se imparte si se uneste cu ramurile anterioare ale altor nervi spinali pentru a forma plexul cervical.
- Ramura dorsala sau posterioara: este ramura posterioara a trunchiului comun. Este o ramura mult mai subtire decat ramura anterioara.
Invatarea inseamna putere si mai mult atunci cand vine vorba de corpul insusi
Este crucial sa cunoastem fiecare dintre zonele care alcatuiesc corpul uman; intrucat sunt baza in care sunt protejate multe afectiuni comune. Si, dupa cum ati putut verifica, nervii cervicali sunt o parte a sistemului nervos care, fara indoiala, ar trebui sa fie retinuta.
Pentru a face acest lucru, asigurati-va ca faceti vizite regulate la medic pentru a exclude orice tip de problema.