Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti e, anul acesta, cel mai vizibil demers pe partea de lobby-ing pentru biciclete. Si aduna cam tot ce inseamna lume interesata sa schimbe lucrurile prin orasul asta. Daca nu ati auzit inca de ea, ar fi cazul sa ciuliti urechile aici.
Pe Matei Budes, initiatorul proiectului, il stiu de asta iarna, cand ne-am vazut la o bere. Imi zicea de idee, mi-a placut cum suna; apoi l-am mai vazut, pe el, dar si pe altii pe care ii stiam oameni hotarati, cand deja initiativa reusise sa adune oameni mai multi, la discutii mai aplicate. In sfarsit, avem vara si avem un grup coagulat care vrea sa faca lucruri si pe care ii sustinem neconditionat. Si asta nu pentru ca suntem si noi parte din miscarea cu pricina. Ia cititi mai jos ce ambitii are aceasta comunitate. Nu ar trebui sa fie deloc fantasme pentru un oras normal si pentru cei care il guverneaza. Si haideti sa punem umarul sa sprijinim ce se doreste aici. Fiecare dupa puteri!
Schimbare STAS-uri. Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti si-a pus problema rezolvarii problemelor pistelor pentru biciclisti. Una din abordari a fost aceea de revizuire a vechiului STAS 10144 care reglementeaza modul in care se construiesc pistele si trotuarele. Initierea discutiilor dintre societatea civila si autoritati pe tema mobilitatii urbane. A fost constituit un Grup de lucru din care fac parte toti actorii implicati, atat la nivelul orasului cat si la nivel metropolitan.
Din partea PMB: Directiile Juridic, Transport, Urbanism, Mediu, Turism, Politia Locala, Biroul de Presa; Administratia Strazilor; RATB. Alte institutii: Brigara Rutiera Bucuresti; Metrorex; Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti, Ministerul Transporturilor, CFR, reprezentanti ai societatii civile. Intalnirile vor avea loc la sediul PMB, frecventa intalnirilor fiind bilunara.
Desfiintarea pistelor periculoase pentru participantii la trafic. S-a constatat ca
pistele din Bucuresti nu respecta prevederile Codului Rutier. Dispozitiile Codului Rutier “au ca scop asigurarea desfasurarii fluente si in siguranta a circulatiei pe drumurile publice, precum si ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public.” Centura biciclistilor bucuresteni. Proiectul „Centura biciclistilor bucuresteni” are ca scop oferirea posibilitatii evadarii din mediul urban pentru a pedala in siguranta si in afara orasului. Centurile biciclistilor bucuresteni pot fi mai multe la numar si pot fi amplasate in toate cele patru puncte cardinale in raport cu municipiul Bucuresti.
Proiectul nostru se refera la Centura nordica a biciclistilor bucuresteni. Multe din rutele uzuale de antrenament sau doar plimbare a biciclistilor ce au domiciliul in Bucuresti, se desfasoara in partea nordica a orasului. Propunerea noastra se refera la construirea unei piste de bicicleta in dublu sens care sa permita biciclistilor un antrenament eficient sau o plimbare placuta. Includerea unei „autostrazi a biciclistilor” in proiectul canalului navigabil Dunare – Bucuresti. Aflat in imediata vecinatate a canalului, drumul dedicat exclusiv biciclistilor trebuie inclus in proiect pentru a fi luat in calcul in cazul obtinerii unei finantari europene. “Autostrada biciclistilor” ar uni ruta europeana EUROVELO 6 de Bucuresti si ar fi un refugiu pentru bucurestenii interesati de miscare in afara spatiului urban.
Constructia pe langa cursul apei poate exclude orice interactiune cu traficul auto. Modificarea de catre CNA a Codului Audiovizualului pentru introducerea unor mesaje de avertizare ce urmeaza sa fie difuzate obligatoriu de catre posturile TV si radio. Mesajele ar trebui sa sublinieze avantajele folosirii bicicletei in spatiul urban (Exemplu : Bicicleta e un mijloc de transport ieftin, sanatos si eficient. / Mai multi biciclisti inseamna de fapt mai putine masini in trafic). Proiectul este in acord cu Strategia Nationala petru Siguranta Rutiera si poate fi realizat intr-un parteneriat intre CISR, CNA si societatea civila. Proiect educativ-informational. Activitati de educatie in randul tinerilor din licee.