Cum sa identifici un peste rau?

Consumul de peste in stare proasta poate provoca toxiinfectii alimentare semnificative, asa ca trebuie luate precautii extreme la identificarea prospetimii acestuia.

Aportul de proteine ​​din alimentatie a alternat cu pestele delicios, fie el proaspat sau congelat. Acest lucru ajunge sa fie foarte benefic pentru sanatate, deoarece pestele face parte din alimentele de prima ordine datorita valorii sale nutritive ridicate si digestiei usoare.

Exista multe metode de conservare si transport al pestelui care urmaresc sa garanteze alimente proaspete pentru mai mult timp. Cu toate acestea, in unele ocazii, dintr-un motiv sau altul, pestele nu ajunge acasa in stare buna.

Prin urmare, trebuie sa stii sa identifici un peste in stare proasta. In prezent, faptul de a diferentia daca o piesa este fresh sau nu este ceva mai complicat datorita stilului contemporan de vanzare: pachetele.

In ultimele decenii, lucrul primordial in vanzarea produselor este confortul. Din acest motiv, multi oameni nu ezita sa cumpere peste eviscerat, filet si fara cap. Astfel, este mai fezabil sa consumi – fara sa stii – unul care nu este proaspat, deoarece se achizitioneaza in mare parte congelat.

Peste stricat  

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) considera ca metodele senzoriale sunt una dintre cele mai eficiente modalitati de a recunoaste pestele stricat. Dupa cum explica el, aceasta implica:

„Evocati, masurati, analizati si interpretati reactii caracteristice ale alimentelor, percepute prin simturile vazului, mirosului, gustului, atingerii si auzului”.

Astfel, trebuie sa folosim simturile pentru a determina anumite caracteristici ale pestelui care ne permit sa stim daca si-a pierdut calitatea pentru consum. 

  • Mirosul. Pestele stricat are o miros neplacut, ranced si uneori asemanator amoniacului.
  • Pielea. Un peste in stare proasta are pielea foarte moale, solzii si carnea se desprind usor.
  • Ochii. In conditii proaste, are ochii infundati , corneea laptoasa si pupila cenusie, ca si cum ar fi o cataracta.
  • Curajul. Sunt in spatele capului, iar in stare proasta sunt galbui sau cenusii la culoare.
  • Instinctul. Aceasta zona este prima afectata de imbatranire; in stare proasta este umflat sau flasc si scufundat.

In stare buna

Desigur, ne putem folosi si simturile pentru a determina prospetimea acestui aliment. In acest caz, caracteristicile trebuie sa corespunda urmatoarelor:

  • Mirosul. Pestele proaspat miroase a alge si a marii si isi pastreaza toti nutrientii.
  • Pielea. Spre deosebire de trecut, fresh are o culoare stralucitoare, solzii sunt duri si stralucitori.
  • Ochii. Cand este proaspata, are ochi proeminenti, o pupila neagra stralucitoare.
  • Curajul. In stare buna, in functie de specie, sunt roz sau rosii, curate, stralucitoare si fara mucus.
  • Intestin. Carnea este dura si nu alunecoasa.

Sfaturi pentru a evita surprizele neplacute

Pentru a nu irosi mancarea,  este indicat sa gatiti pestele la cateva zile dupa cumparare din supermarket. Daca acest lucru nu se poate face, acesta poate fi congelat si, in acest fel, este garantata integritatea produsului.

De fapt, FAO mai noteaza ca inghetarea prelungeste durata de valabilitate a tuturor speciilor de pesti. Astfel, proprietatile sale pot fi pastrate si este evitat riscul de intoxicatie alimentara. Acum, trebuie sa luati in considerare urmatoarele:

  • Faptul de a consuma peste depozitat la congelator dupa cateva saptamani fara a fi acasa poate aduce cu sine si unele riscuri.
  • Asta pentru ca nu stim daca in acea perioada departe de casa au fost defectiuni la serviciul electric cu mai multe intreruperi de serviciu.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca produsele congelate corespunzator nu dureaza de obicei mai mult de doua zile odata dezghetate.

Pe de alta parte, reinghetarea nu este niciodata recomandata. Daca descoperim peste dezghetat din cauza intreruperilor de curent in frigider, avariilor etc., cel mai bine este sa eliberam produsul.

Refrigerarea si congelarea nu fac decat sa impiedice proliferarea mai multor bacterii, dar nu le omoara. Aceasta favorizeaza accelerarea procesului de descompunere. Pe scurt, daca au existat modificari in tehnicile de conservare, produsul trebuie aruncat.

Gradul de umiditate ajuta la gasirea pestilor in stare proasta

Pentru a gati un peste, ar trebui sa te uiti la recipientul care contine produsul, daca are mult lichid inghetat sau este uscat. Cand lichidul este prezent in punga sau recipient, acesta este un semn ca este posibil sa fi existat o cadere electrica care a facut ca pestele sa se dezghete.

Daca procesul de congelare este optim, chiar daca ambalajul este uscat, trebuie sa va asigurati ca pestele este proaspat. Pentru a face acest lucru, se dezgheta, arata si miroase. Daca produsul arata si miroase normal, poate fi consumat. In caz contrar, aportul dumneavoastra nu poate fi prelungit.

Pestele care nu se consuma in aceeasi zi  va fi pus o clipa in apa sarata. O vom usca bine si apoi o vom pastra la frigider.

In sfarsit, putem verifica daca pestele este proaspat sau stricat in momentul consumului. Aici se evalueaza gustul: pestele proaspat fara peste nu are gust amar, acru sau ranced. Papilele noastre gustative pot ajuta la identificarea unui peste din trecut. Daca totul este in ordine, poti manca fara probleme.