Presedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut astazi premierului Edouard Philippe sa se intalneasca cu opozitia si cu „vestele galbene” pentru a gasi o cale de iesire din criza nationala cauzata de protestele lor fata de cresterea costului vietii, in timp ce miscarea indeamna la noi demonstratii.
Macron a fost vazut la prima ora dimineata in zona cea mai afectata de revoltele de ieri – Arcul de Triumf si bulevardele sale – pentru a verifica pagubele cauzate de protestele impotriva majorarii taxelor pe carburanti.
Mai tarziu l-a intalnit pe Philippe la Elysee; ministrul de interne, Christophe Castaner; secretarul de stat de interne, Laurent Nunez; ministrul Justitiei, Nicole Belloubet, si ministrul Ecologiei, Francois de Rugy.
Nu a existat nicio declaratie dupa intalnire sau interventie din partea presedintelui, pe care politicienii si presa nationala se asteptau sa-l auda, dupa ce a facut doar o scurta referire de la Buenos Aires, unde participa la summitul G20.
„Voi respecta intotdeauna dezacordul, voi asculta intotdeauna opozitia, dar nu voi accepta niciodata violenta”, a spus el sambata.
Potrivit surselor Elysee, Macron l-a indemnat pe Philippe sa se intalneasca cu sefii partidelor cu reprezentare parlamentara si cu reprezentantii protestatarilor, fara a da o data anume, cu dorinta de „dialog”. Si a mai cerut o „reflectie asupra adaptarii dispozitivului de mentinere a comenzilor in viitor”.
Philippe s-ar putea regasi in situatia improbabila pe care a trait-o vinerea trecuta dupa ce a invitat o delegatie de „veste galbene”. Doar doi membri ai acestui grup s-au prezentat: unul care a vrut sa ramana anonim si altul care a plecat la cateva minute dupa sosire din cauza refuzului premierului de a filma intalnirea.
Inainte de a pleca, aceasta „vesta galbena” a declarat presei ca a primit amenintari puternice si presiuni de la alti membri ai miscarii sa nu participe la intalnire pentru ca „nu i-a reprezentat”.
Fara nicio organizatie implicata si avand in vedere diversitatea si disparitatea de opinii ale insurgentilor -al caror element comun este doar purtarea acestei haine de siguranta rutiera-, dialogul pare complicat.
In a treia sambata de mobilizare impotriva noii cresteri a taxelor pe combustibil si a inaspririi costului vietii, protestul a dus la 682 de arestari in toata Franta (412 la Paris) si 263 de raniti, inclusiv cinci grav si 81 de membri ai fortelor de ordine.
Procurorul din Paris, Remy Heitz, a subliniat astazi ca 378 de persoane raman in arestul politiei dupa revoltele violente care au avut loc ieri in timpul manifestatiei „vestelor galbene”, un numar extraordinar care le-a obligat sa fie distribuite in sectiile de politie din toata regiunea pariziana.
„Printre detinuti exista o anumita varietate de profiluri, dar avem multi barbati in varsta, intre 30 si 40 de ani, care au venit din provincii pentru a participa la acte de violenta, desi sustin ca fac parte din „vestele galbene”. miscare”, a declarat Heitz intr-o conferinta de presa.
Revolte serioase
Ciocnirile cu autoritatile si imaginile de violenta, cu institutii publice si private incendiate, vehicule arse si distrugerea unui numar mare de magazine au fost reproduse ieri la scara mai mica sau mai mare la Paris, Marsilia sau Bordeaux si „vestele galbene”. ” sunati acum la “Actul 4”.
Pe Facebook, reteaua de socializare cu care s-au organizat pana in prezent si in care lideri improvizati isi raspandesc sloganurile prin videoclipuri live, un nou eveniment din 8 decembrie la ora 07:00 GMT marcheaza numirea de saptamana viitoare: Actul 4: Toata lumea la Elysee (sediul Presedintiei).
Dar infiltrarea revoltatilor -3.000 la Paris din cei 10.000 de protestatari, potrivit Interiorului- si dificultatea de a-i diferentia de restul, impartiti intre cei care justifica folosirea violentei si cei care pretind ca sunt pasnici, ameninta sa „demonizeze” grupul.
Pana sambata, sondajele le-au oferit sprijinul majoritar al francezilor.
In paralel, Executivul a insistat saptamana trecuta ca nu va da inapoi in privinta cresterii eco-taxelor si nu pare dispus sa clatine in fata revendicarilor protestatarilor.
Marine Le Pen, presedintele Gruparii Nationale de extrema-dreapta (AN) si Jean-Luc Melenchon, de la stanga La Francia Insumisa (LFI), au cerut astazi dizolvarea Parlamentului si instituirea reprezentarii proportionale.
Atat ei, cat si liderul republicanilor, Laurent Wauquiez, au cerut Guvernului sa renunte la majorarea taxelor, in timp ce socialistii au convocat luni o sedinta extraordinara pentru a face fata acestei crize nationale.
Avand in vedere debordarea fortelor de ordine de sambata la Paris, Castaner a declarat ieri ca nu exclude instituirea starii de urgenta – o sugestie a sindicatului politistilor Aliantei -, dar astazi ministrul Justitiei a dat asigurari ca tara are alte instrumente. pentru a garanta ordinea.
Castaner si Nunez vor aparea marti in Senat pe dispozitivul de securitate, pe care multi il critica si il numesc ca depasit, insuficient si chiar eronat in analiza lor pentru ca au incercat sa concentreze o miscare dezorganizata si indisciplinata intr-o singura cale care momentan nu raspunde. la niciun lider.