Pe 12 septembrie, cu doar cinci zile inainte de alegerile israeliene, Benjamin Netanyahu a zburat la Soci pentru a se intalni cu Vladimir Putin. Nu a fost o calatorie neobisnuita din moment ce premierul obisnuieste sa apara din cand in cand la Moscova pentru discutii cu presedintele rus pe probleme legate de Orientul Mijlociu, si mai ales despre situatia din Siria.
Netanyahu a folosit aceasta calatorie drept trambulina pentru campania electorala, dar a avut un incident care nu a trecut neobservat de presa ebraica: Putin s-a prezentat la intalnire cu trei ore intarziere. Netanyahu nu primise niciodata o respingere de la Putin de acest calibru si ia luat cat mai mult fier de la el.
Dar Putin a avut un motiv intemeiat sa-si insceneze insolenta. Presedintele rus a trimis un mare contingent de trupe in Siria pentru a ajuta guvernul de la Damasc, iar israelienii nu inceteaza sa desfasoare operatiuni militare impotriva diferitelor tinte, atat siriene, cat si legate de Iran si Hezbollah.
Presa rusa, araba si ebraica a dezvaluit ca in timpul intalnirii de la Soci, Putin a punctat cu i-urile si si-a avertizat interlocutorul ca situatia nu poate continua ca inainte. Atacurile trebuiau sa inceteze. Conditiile pe care Putin i-a expus nu au transpirat, dar amenintarile sale au avut efect si, de atunci, aviatia israeliana nu a mai lansat atacuri impotriva Siriei si Libanului.
Luni, biroul lui Netanyahu a publicat un comunicat in care relateaza ca, luni, premierul l-a sunat telefonic pe Putin pentru a-l felicita pentru aniversarea lui. Potrivit declaratiei, acestia au discutat despre chestiuni „importante pentru securitatea Israelului”. A fost prima conversatie personala intre ei si acum va trebui sa asteptam sa aflam daca situatia se inverseaza si Israelul ataca din nou in voie Siria si Libanul, pana in septembrie.
Primele informatii despre dificultatile pe care le intampina Israelul in a continua sa atace Siria au fost publicate in urma cu cateva zile de Independent Arabia. Au urmat si alte mass-media siriene, arabe, ebraice si ruse, oferind in unele cazuri mai multe detalii. Guvernul Netanyahu nu a negat niciodata aceste publicatii.
Potrivit Independent Arabia, Moscova a impiedicat mai multe lovituri aeriene israeliene impotriva militiilor pro-iraniene din Siria, lucru care a fost confirmat de presa rusa, adaugand ca avioanele rusesti desfasurate la baza aeriana Khmeimim au primit instructiuni sa intercepteze zborurile israeliene la sfarsitul lunii august si inceputul lunii august. din septembrie.
In declaratiile sale dupa intalnirea de la Soci, Netanyahu a subliniat cooperarea care exista cu Moscova, dar a sugerat ca, in unele privinte, nu este la fel de neteda ca matasea. „Relatia noastra personala (…) a prevenit o coliziune intre tarile noastre. Acesta este un element foarte important pentru stabilitatea intregii regiuni”, a spus el.
Moscova a impiedicat mai multe atacuri aeriene israeliene impotriva militiilor pro-iraniene din Siria
Unii analisti interpreteaza schimbarea de atitudine a lui Putin facand aluzie la doua motive. In primul rand, fiecare atac pe care il efectueaza Israelul submineaza reputatia Moscovei in fata sirienilor si a aliatilor acestora. Si in al doilea rand, exista amintirea incidentului grav din septembrie 2018, cand apararea antiaeriana siriana, tragand in avioane israeliene, a doborat accidental un avion spion rus, ucigand cei 15 ocupanti rusi. Ministerul rus al Apararii a atribuit incidentul „comportamentului iresponsabil” al Israelului.
Un alt motiv presupus este ca loviturile israeliene impiedica eforturile Rusiei de a atrage investitori straini pentru a reconstrui Siria. Mai multe companii aeriene s-au aratat interesate de reluarea zborurilor catre Damasc, iar mai multe companii ruse au fost interesate sa construiasca un nou terminal pe acel aeroport, lucru care are numeroase obstacole atata timp cat sunt luptatori israelieni care bombardeaza imprejurimile aeroportului, asa cum se intampla. pana acum cateva saptamani.
O sursa siriana care cunoaste tintele rusesti in Siria a declarat pentru Al Monitor ca in ultimele luni, coincizand cu tulburarile din politica interna israeliana din aprilie, Israelul „a extins geografia si sfera atacurilor, precum si frecventa acestora”, facand aluzie la atat Siria, cat si Libanul, precum si Irakul. Sursa a adaugat ca aceste atacuri au fost „disproportionate” in raport cu amenintarea reala a instalatiilor pro-iraniene.
In urma cu cateva zile, The Jerusalem Post a raportat ca Moscova a prevenit mai multe lovituri in Siria, amenintand chiar ca va dobori avioanele israeliene prin avioanele sale de lupta sau prin sistemul avansat de rachete antiaeriene S-400 desfasurat in tara. Ziarul a adaugat ca ultima intalnire de la Soci nu a reusit sa puna capat hotararii lui Putin in aceasta directie, in ciuda eforturilor de convingere ale lui Netanyahu.
Mai mult, presedintele rus i-a spus lui Netanyahu ca Moscova nu va permite sa se faca vreun rau armatei siriene sau vreuneia dintre armele pe care rusii le transmit sirienilor, deoarece acest lucru ar fi impotriva obiectivelor Rusiei in Siria. Intalnirea de la Soci a fost descrisa ca un „esec” de catre diplomatii israelieni care au participat la intalnire.
O sursa rusa a subliniat ca Putin „si-a exprimat si dezgustul fata de ultimele actiuni ale Israelului in Liban”. Presedintele i-ar fi spus interlocutorului sau ca „respinge agresiunile impotriva suveranitatii Libanului”, expresie pe care Putin nu o mai folosise niciodata. De asemenea, el l-a avertizat pe Netanyahu ca, in viitor, astfel de atacuri impotriva Siriei si Libanului vor avea un raspuns, ceea ce ar explica pasivitatea Israelului din septembrie.