Bea ceai de iasomie: 8 beneficii pentru sanatate

Consumul de ceai de iasomie ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la promovarea bunastarii. Este o bautura care ofera o varietate de nutrienti si antioxidanti care contribuie la sanatate. 

Ceaiul de iasomie este o varietate de ceai care a fost consumata de generatii in Asia de Sud-Est. Este produs prin infuzarea ceaiului verde cu parfum de flori de iasomie;  Este posibil sa folositi si alte soiuri de ceai, desi aceasta optiune tinde sa fie cea mai comuna.

Diferite tipuri de ceai de iasomie pot avea niveluri diferite de parfum. Pentru a produce ceaiuri puternic aromate, frunzele se amesteca cu flori de iasomie in mod repetat, pana cand se obtine rezultatul dorit.

Pe langa aroma si parfum, consumul de ceai de iasomie ofera diverse beneficii pentru sanatate. Pe cele principale le descriem in lista urmatoare.

8 beneficii ale ceaiului de iasomie

Inainte de a cunoaste beneficiile ceaiului de iasomie, este important sa facem cateva precizari: in primul rand, dovezile care sustin proprietatile acestuia sunt limitate si, prin urmare, nu ar trebui sa fie un tratament de prima linie pentru boli.

Pe de alta parte, faptul ca acest ceai are o origine naturala nu inseamna ca nu poate provoca efecte secundare. Prin urmare, este contraindicat in anumite cazuri, precum sarcina, de exemplu. Prin urmare, inainte de a-l folosi ca supliment impotriva oricarei probleme de sanatate, cel mai bine este sa consultati un medic.

Lasand acest lucru clar, vom vedea mai jos beneficiile atribuite acestei bauturi. Daca doriti, il puteti consuma o data sau de doua ori pe zi fara probleme.

1. Ajuta impotriva stresului si tensiunii

Efectul calmant al ceaiului verde, combinat cu aroma de iasomie, este foarte benefic pentru ameliorarea stresului. De fapt, cercetarile publicate in Jurnalul European de Fiziologie Aplicata au descoperit ca parfumul de intensitate scazuta al ceaiului de iasomie are un efect sedativ usor.

Datorita acestui fapt, actioneaza pozitiv atat asupra activitatii nervoase autonome, cat si asupra starilor de spirit. Pe de alta parte, gustul usor dulce al iasomiei induce si o stare de relaxare. Toate acestea, fara indoiala, sunt utile impotriva efectelor stresului.

2. Este bun pentru sanatatea orala

Catechinele continute in acest ceai au demonstrat efecte interesante impotriva cariilor dentare.

Ceaiul de iasomie, avand o baza de ceai verde, contine catechine. Aceste substante, care fac parte din grupul polifenolilor, sunt benefice impotriva unor probleme precum cariile dentare.

Intr-un studiu publicat in Jurnalul Societatii Indiane de Parodontologia , o apa de gura pe baza de catechine de ceai verde s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca o apa de gura antiseptica impotriva placii dentare.

La randul sau, o publicatie din Journal of Nutritional Science and Vitaminology subliniaza ca acest ceai poate ajuta la reducerea prezentei bacteriilor care provoaca mirosul neplacut in gura.

3. Promoveaza controlul colesterolului

Colesterolul este o lipide sau grasime care este prezenta in tesuturile corpului fiintelor umane; In plus, se gaseste si in plasma sanguina. Dincolo de a indeplini functii foarte importante in formarea membranelor de protejare a organelor —printre altele—, excesul sau poate infunda arterele si poate afecta sanatatea.

Ceaiul de iasomie favorizeaza reducerea acumularii de colesterol si grasimi nesanatoase in organism. De asemenea, asa cum s-a observat intr-un studiu publicat in revista Molecules , poate ajuta si la reducerea formarii colesterolului rau datorita continutului sau de polifenoli. Acest lucru, printre altele, imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular.

4. Reduce sansele de a suferi de raceli si gripa

Datorita compozitiei sale de compusi antioxidanti precum polifenolii, ceaiul de iasomie ajuta la intarirea sistemului imunitar si, la randul sau, reduce riscul unor probleme precum raceala si gripa. De fapt, consumul moderat al acestui ceai poate fi asociat cu un risc mai mic de BPOC.

5. Ceaiul de iasomie ajuta la slabit

Nu este un produs minune pentru a pierde in greutate si nu este un substitut pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, ceaiul de iasomie are efecte pozitive impotriva excesului de greutate.

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Obesity Reviews  , s-au obtinut rezultate diferite asupra efectului amestecurilor de catechina si cofeina si al suplimentelor cu doar cofeina asupra consumului de energie si oxidarii grasimilor. De exemplu, oxidarea zilnica a grasimilor s-a dovedit a creste semnificativ numai dupa ingestia de amestecuri de catechina si cofeina.

In orice caz, pentru ca aceasta bautura sa aiba efecte semnificative asupra slabirii si intretinerii, este important sa se adopte un  stil de viata sanatos. In caz contrar, doar aportul sau este insuficient.

6. Promoveaza dezvoltarea bacteriilor benefice

Se crede ca iasomia sustine  cresterea bacteriilor benefice, care ajuta organismul sa indeplineasca diferite sarcini importante, cum ar fi digestia.

Acest lucru este sugerat de un studiu publicat in Microbiology and Immunology , care indica faptul ca consumul de ceai verde (baza ceaiului de iasomie) ar putea actiona ca un prebiotic, imbunatatind mediul colonului prin cresterea proportiei de specii de Bifidobacterium. 

Din acest motiv, consumul acestei bauturi ajuta la protejarea microbiotei intestinale si, de asemenea, contribuie la prevenirea bolilor digestive.

7. Ajuta la imbunatatirea circulatiei

Consumul de ceai de iasomie este benefic in imbunatatirea circulatiei sangelui. Inca o data, cauzele acestui efect sunt polifenolii. Datorita acestui fapt, ceaiul de iasomie poate promova – intr-un anumit fel – sanatatea sistemului cardiovascular

8. Ajuta la reducerea riscului de diabet

Ceaiul de iasomie, ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate, ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange.

Consumul de ceai de iasomie facut cu ceai verde pare sa scada riscul de diabet de tip 2. Continutul sau ridicat de compus cunoscut sub numele de EGCG ajuta la optimizarea utilizarii insulinei si la scaderea nivelului de glucoza din sange, potrivit cercetarilor publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry .

Cum sa faci si sa bei ceai de iasomie?

Prepararea ceaiului in cauza poate varia in functie de produsul achizitionat. Atat pliculetele de ceai, cat si frunzele vrac au un preparat specific care trebuie indicat pe ambalaj. Cu toate acestea, prepararea nu difera foarte mult de cea a unui ceai traditional, asa ca se face astfel:

  • Aduceti la fierbere cantitatea dorita de apa.
  • Adaugati plicul de ceai sau o lingura de frunze vrac pentru fiecare cana de apa.
  • Se lasa sa fiarba cateva minute.
  • Se ia de pe foc si se consuma la temperatura dorita.

Cel mai bine este sa nu adaugati niciun tip de indulcitor pentru a nu altera aroma delicata a iasomiei. Frecventa consumului acestuia poate varia. Ideal este sa-l iei macar o data pe zi, sau intr-un moment de stres daca vrei sa profiti de proprietatile sale calmante.

Stiati aceste efecte ale ceaiului de iasomie?

Dupa cum puteti vedea, consumul de ceai de iasomie ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la promovarea bunastarii. Cu toate acestea, nu trebuie considerat un tratament pentru boala si trebuie utilizat cu prudenta daca aveti vreo boala cronica. Daca aveti indoieli, cel mai bine este sa va consultati mai intai medicul.