Cum alegi caramida potrivita in functie de proiect

Sursa foto: unsplash.com

Caramida este un material de constructii deosebit de apreciat, in cea mai mare parte datorita faptului ca este realizata dintr-un amestec natural (apa, argila, nisip), cu proprietati deosebite de rezistenta si durabilitate. Exista insa mai multe tipuri de caramida, iar utilizarea acestora se face in functie de tipul proiectului. Află din acest material care sunt tipurile de caramida si cum pot fi utilizate acestea in functie de lucrarile pe care le ai de efectuat.

Alege caramida plina pentru structuri de rezistenta

Caramida plina este cel mai cunoscut, dar si cel mai utilizat tip de material pentru construirea caselor de locuit, a cladirilor pentru spatii de birouri sau a cladirilor industriale. Pentru realizarea proiectelor tale poti gasi caramida plina la pret bun in magazinele de specialitate, alaturi de mortarul adeziv necesar si de sculele si dispozitivele de care ai nevoie.  

Caramida este un amestec de argila (lut), apa si nisip cu o granulatie foarte mica. In cazul caramizii pline, rezistenta acesteia este data atat de material, cat si de faptul ca nu exista goluri in structura care sa slabeasca rezistenta. Materialul este turnat in matrite si ars mai apoi, astfel ca fiecare caramida este compacta si cu o densitate foarte mare.

Caramida plina poate fi folosita pentru intreaga gama de constructii care necesita o rezistenta ridicata, cum ar fi pereti structurali, grinzi, placi, cosuri de fum sau stalpi. Rezistenta foarte mare a structurilor din caramida plina vine si din conlucrarea cu mortarul adeziv, care functioneaza ca un liant pentru fiecare caramida in parte. 

Astfel, se realizeaza un model tesut, foarte rezistent la incarcari si solicitari, unele chiar extreme. Solicitarile seismice sunt unele dintre cele mai periculoase, insa constructiile din zidarie de caramida plina sunt unele dintre cele mai rezistente si durabile. Caramida plina poate fi folosita de asemenea si pentru construirea garajelor sau a gratarelor de exterior.

Caramida plina este un material care izoleaza foarte bine termic, iar alaturi de un sistem de izolare eficient, cum ar fi vata minerala bazaltica sau polistirenul, poate creste eficienta termica a oricarei cladiri. 

Alege caramida cu goluri pentru pereti de compartimentare

Caramida cu goluri este folosita de asemenea pentru realizarea peretilor, insa a celor e compartimentare. Golurile ajuta foarte mult la o izolare temeinica, fara a mai fi nevoie de grosimea de strat alocata stratului izolator. Golurile pot fi umplute cu usurinta cu material izolator, iar in acest fel grosimea peretilor ramane constanta, iar greutatea proprie a peretelui nu creste. 

Poti alege aceste tipuri de caramizi pentru pereti interiori neportanti, adica pentru acele ziduri care compartimenteaza interiorul. De asemenea, caramida cu goluri se poate folosi pentru zidirea gardurilor sau pentru mici ziduri la exterior. Blaturile pentru gratare de gradina sau bordurile pot fi de asemenea realizate din caramida cu goluri. 

Fiecare tip de caramida isi aduce aportul la nivel de construire, asa ca alegerea ar trebui sa aiba in vedere cerintele fiecarui proiect in parte. 

Caramida mai poate fi aleasa si in functie de tipul utilizarii, fiind cunoscuta sub denumirile de caramida portanta, caramida neportanta si caramida speciala. 

Caramizile portante au o densitate mare si pot fi folosite pentru lucrari ample de constructii, in vreme ce densitatea este mai redusa in cazul caramizilor neportante, insa fara ca acest lucru sa influenteze intr-un mod negativ calitatea si rezistenta, daca acest tip de caramida este folosit corespunzator.

Alege caramida in functie de specificatiile proiectului si de recomandarile proiectantului. De asemenea, cumpara caramida din magazinele specializate, precum Mathaus, pentru a avea garantia cumpararii unor produse calitative, care acopera cerintele proiectului tau.