Sursa foto: unsplash.com
Gustarile sunt considerate alimentele ingerate in afara meselor principale si sunt de obicei portii cu un aport caloric si cantitativ mai redus, de care este nevoie pentru mentinerea unui tonus optim. Lumea moderna este dominata de trendul procesarii excesive a ingredientelor si a utilizarii pe scara larga a conservantilor, potentatorilor de aroma si a altor compusi chimici. Este deci un efort consistent sa gasim gustari sanatoase pentru pauzele de la serviciu, dar nu imposibil! Cum putem atinge asemenea deziderat? Urmareste randurile mai jos pentru a descoperi cateva idei extrem de utile.
Amestecurile de nuci, seminte si fructe uscate
La capitolul gustari, una dintre optiunile sanatoase, gustoase si foarte usor de preparat este amestecul de diferite seminte, nuci si fructe uscate. Nucile de toate felurile – inclusiv migdalele, alunele sau caju – au un continut ridicat de proteine, acizi grasi Omega-3, L-arginina, fibre si grasimi nesaturate. Ele reprezinta o solutie excelenta pentru scaderea nivelului colesterolului si a riscului instalarii premature a unei boli cardiovasculare, imbunatatesc sanatatea arterelor, functionarea muschilor inimii, prevenind totodata formarea cheagurilor de sange.
Intre semintele pe care le poti integra intr-o dieta sanatoasa se numara semintele de in (bogate in acizi grasi, antioxidanti si minerale precum magneziul si manganul), chia (bpgate in acid alfa-linolenic, eficient in reducerea inflamatiilor) sau susan.
Pentru o nota distincta de dulce, poti incerca in amestec fructele uscate, excelenta sursa de carbohidrati naturali, care favorizeaza tranzitul intestinal si digestia, imbunatatirea imunitatii, controlul mai bun al tensiunii arteriale si al nivelului zaharului in sange.
Dulciurile bio
In mod paradoxal, inclusiv bomboanele si ciocolata pot fi parte dintr-o dieta echilibrata, mai ales daca varietatea si cantitatea consumata sunt limitate. Exista sortimente de bomboane bio, care se remarca printr-un mix echilibrat de fructe uscate sau seminte, imbracate in miere sau in combinatii alternative precum salvia. O alta optiune delicioasa sunt bomboanele de ciocolata bio, amestec de cacao cu indulcitori naturali precum fructoza, stevia sau mierea de manuca.
Dropsurile, in varianta traditionala, sunt amestecuri de zahar fiert, caramel si diferite arome, intr-o forma cristalizata. In schimb, unele variante moderne de dropsuri pot fi o sursa sanatoasa de energie, deoarece zaharul este inlocuit de indulcitori naturali sau de alternative artificiale mai putin agresive decat zaharul.
Sandwich-uri
O varianta de gustare la serviciu poate fi clasicul sandwich daca, pe langa feliile de paine – de preferat, din faina neagra sau integrala – adaugi mixuri sanatoase de branzeturi si legume, banane si unt de arahide sau oua, carne slaba si legume.
In cazul sandwich-urilor exista, insa, tentatia de a utiliza ingrediente in exces, de aceea iti recomandam cantarirea prealabila a acestora, pentru a nu transforma o gustare intr-un veritabil pranz care ti-ar dezechilibra nu doar dieta, ci si digestia si astfel echilibrul intregului organism.
Biscuiti, covrigei si alte „rontaieli”
O gustare rapida adoptata pe scara larga de majoritatea celor care traiesc viata pe repede-inainte sunt biscuitii si covrigeii. Acestia pot fi considerati o optiune sanatoasa, doar daca:
-
ingredientele sunt sanatoase – faina integrala, seminte si indulcitori naturali;
-
cantitatea de sare si de conservanti este limitata;
-
sunt consumati cu moderatie.
Biscuitii si covrigeii pot fi sursa importanta de carbohidrati, nutrienti absolut necesari in functionarea normala a oricarui organism, dar aportul lor nutritional este destul de limitat, asadar, este ideal ca acestia sa fie parte dintr-o gustare, nu gustarea in sine!
Batoane proteice
Una dintre cele mai interesante inventii moderne este batonul proteic – mix de fructe, seminte, fibre vegetale si indulcitori, menit sa asigure un aport constant de energie in special celor dedicati activitatilor sportive.
Aceste batoane pot fi gustari sanatoase ideale si chiar inlocuitori ai unor mese, dar intr-o oarecare masura, pentru ca sunt usor de pastrat in bagaj (nu necesita pastrare la rece), contin cantitati bine definite de proteine, carbohidrati, vitamine si minerale. Un alt aspect important al acestor produse este dat de faptul ca eticheta furnizeaza informatiile necesare pastrarii unui aport nutritional echilibrat.
La o prima vedere, cristalizarea unei diete echilibrate care sa includa gustari sanatoase in pauzele de serviciu ti se poate parea dificila, dar cu atentie si rabdare in culegerea de informatii, te lamuresti usor ce si cum sa consumi pentru a te mentine in forma.