6 teste de personalitate pentru a sti cum esti

Testele de personalitate sunt foarte importante in mediul clinic, de lucru si educational. Sa facem cunostinta cu unele dintre ele si caracteristicile lor.

Testele de personalitate sunt teste care folosesc modele caracteristice care regleaza comportamentul oamenilor in contexte specifice. Sunt frecvent utilizate in scopuri clinice, de munca sau pur si simplu personale. Dupa cum era de asteptat, exista multe tipuri de teste de personalitate, care folosesc metodologii diferite si au o valabilitate mai mare sau mai mica.

Majoritatea dintre noi avem o idee generala despre ce este personalitatea. De obicei, este definita ca trasaturile sau calitatile care diferentiaza o persoana de alta. In general, asta incearca sa identifice testele de personalitate, doar ca o fac prin instrumente sistematice si obiective. Sa vedem 6 dintre cele mai folosite.

Cele mai bune teste de personalitate

Inainte de a va invata tipurile de teste de personalitate, trebuie sa stiti mai intai ca acestea sunt de obicei clasificate in doua grupuri: teste de inventar auto-raport si teste proiective. In primul caz, pacientul citeste o serie de intrebari si alege raspunsul pe care il considera cel mai potrivit. Desi nu este lipsit de limitari, expertii sustin utilizarea acestuia.

In al doilea caz, pacientului i se ofera scene sau obiecte ambigue pe care trebuie sa le interpreteze subiectiv. Exista multe tipuri, desi poate cel mai cunoscut este testul de pete de cerneala Rorschach . Are si limitari, desi cercetatorii aproba rezultatele sale in unele contexte.

Cu aceasta apreciere ca preludiu, esti gata sa inveti despre cele mai bune teste de personalitate. Am pregatit cinci dintre ele care corespund clasificarii pe care am dat-o.

1. Indicatorul Myers-Briggs

Majoritatea testelor de personalitate au fost concepute cu cateva decenii in urma, iar de-a lungul timpului au fost consolidate pentru a obtine o „precizie a diagnosticului” mai mare.

Cunoscut si prin acronimul sau in engleza ca MBTI , este unul dintre cele mai cunoscute teste de personalitate. Indicatorul a fost construit pe baza teoriilor lui Jung, desi reinterpreteaza unele dintre ideile sale. De exemplu, testul clasifica oamenii in unele dintre cele 16 tipuri de personalitate.

Este un test foarte popular la locul de munca si chiar la scoala. In linii mari, ea clasifica oamenii in jurul a 4 dimensiuni: extrovertit-introvertit, senzorial-intuitiv, rational-emotional, calificativ-perceptiv. Cele 16 personalitati sugerate apar din combinatiile posibile. O face luand ca referinta cele 16 personalitati sugerate. Unele dintre acestea sunt:

 • Vizionar.
 • Consilier.
 • Idealist.
 • Supraveghetor.
 • Furnizor.
 • Interpret.
 • Inspector.
 • Campion.
 • Comandant.

Dupa cum puteti vedea, sunt categorii care au legatura cu mediul de lucru, partial pentru ca acesta a fost obiectivul creatorilor lor (Katharine Briggs si Isabel Myers). Practic incearca sa clasifice modul in care iei decizii si interpretezi lumea. Testul este alcatuit din 93 de intrebari in total.

2. Inventarul personalitatii multifazice din Minnesota

Este cunoscut si prin acronimul sau in engleza ca MMPI. Este unul dintre cele mai utilizate instrumente in mediul clinic pentru catalogarea persoanelor sau a tulburarilor psihopatologice. A doua versiune a fost primita cu o acceptare considerabila in randul expertilor, desi a treia versiune este disponibila din 2020.

In functie de modelul ales, testul consta din intre 567 si 335 de intrebari adevarate si false. Scalele variaza in functie de versiunea sau editia testului, desi, in general, pot masura depresia, ipocondria, isteria, paranoia, schizofrenia, introversia sociala, masculinitatea si feminitatea si alte elemente.

3. Testul Rorschach

Este cunoscut si sub numele de testul de pete de cerneala Rorschach. Este un test proiectiv care este bine cunoscut in cultura populara, in principal datorita filmelor si desenelor animate. Desi toata lumea se gandeste la ea atunci cand asociaza un test de personalitate, adevarul este ca astazi este inca unul dintre multe.

Este adevarat ca la momentul publicarii sale, in 1921, testul era foarte popular in randul tuturor psihologilor; cu accent deosebit pe psihanalisti. Testul initial a constat din 10 foi ambigue sau fara o structura aparenta. Testul este recunoscut de Asociatia Americana de Psihologie (APA) pentru utilizare in practica clinica.

4. Chestionarul cu 16 factori de personalitate

Este cunoscut si ca 16PF pentru acronimul sau in engleza. Versiunea originala a fost creata de Raymond Cattell, Herbert Eber si Maurice Tatsuoka in 1949, desi de atunci au fost facute diverse modificari. A fost conceput pentru a masura personalitatea tipica, nu pentru a cataloga sau determina patologia.

Versiunea actuala este alcatuita din 185 de itemi, la care se raspunde in medie de 40 pana la 45 de minute. Este recomandat doar celor peste 16 ani si este folosit frecvent in mediile de lucru. Catalogeaza subiectul in unele dintre cele 16 personalitati si in 5 dimensiuni generale (extroversie, anxietate, duritate, independenta si autocontrol).

Exista mai multe editii ale chestionarului, fiecare conceputa pentru a se potrivi cel mai bine profilului persoanei care sustine testul. Are o mare reputatie si este in unele cazuri folosit in contexte criminalistice.

5. Test de aperceptie tematic

Majoritatea acestor evaluari psihologice trebuie facute in medii controlate. Aceasta pentru a ne asigura ca rezultatele sunt fiabile.

Este cunoscut si sub numele de TAT ​​pentru acronimul sau in engleza. A fost proiectat de Henry Murray si Christiana Morgan in anii 1930 ca un test proiectiv. Testul consta in a arata pacientului o serie de cartonase cu obiecte, actiuni sau scene ambigue.

Cu toate acestea, pacientul trebuie sa construiasca o poveste care are ca scop sa descrie ce s-a intamplat inainte, ce se intampla acum, cum se simt personajele si cum se termina povestea. Murray a folosit 20 de carti in antrenamentele sale, desi pot fi folosite de la 5 la 31. Printre altele, este folosit pentru:

 • Explorati sentimentele pacientului.
 • Conectati-va cu conflictele emotionale.
 • Intrebati-va despre experientele lor de viata.
 • Evalueaza unele stari psihologice.
 • Selectati candidati pentru anumite locuri de munca.

6. Testul de personalitate Big Five

Desi nu este un test in sine, modelul Big Five a influentat intr-o masura mai mare sau mai mica testele de personalitate. A fost folosit pentru a dezvolta teste academice, pentru a evalua angajamentul la locul de munca si pentru a masura performanta in relatiile romantice (printre altele).

Cei 5 factori sunt cunoscuti sub numele de OCEAN, un acronim care este preluat din engleza: deschidere catre experienta, constiinciozitate, extraversie, agreabilitate si nevrotism. Este utilizat pe scara larga astazi, chiar daca prima versiune a modelului a fost publicata in anii 1930.

Cum nu se poate altfel, toate testele de personalitate pe care le-am prezentat trebuie sa fie mediate de un profesionist. Acestea trebuie realizate intr-un mediu controlat, precum si intalnirea altor variabile care conditioneaza rezultatul. Niciuna dintre ele nu trebuie luata ca o reflectare adevarata a realitatii, asa ca ar trebui sa fie intotdeauna puse in contrast cu altele sau cu propria experienta a pacientului.