Care este starea vaccinarii impotriva COVID-19 in SUA?

Cu aproape 100 de milioane de adulti eligibili inca nevaccinati, potrivit autoritatilor din domeniul sanatatii, guvernul SUA lanseaza noua sa ofensiva pentru a opri avansul noii variante de COVID-19, omicron.

Initiativa Casei Albe, care include si consolidarea echipelor de urgenta pentru a raspunde unui posibil scenariu in care infectiile cresc vertiginos, urmareste sa se asigure ca toti cei peste 18 ani sunt vaccinati si ca cei care sunt deja vaccinati complet primesc doza de rapel.

Datele de vaccinare de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dezvaluie ca, desi acei 100 de milioane de adulti cu varsta peste 18 ani sunt eligibili pentru vaccinuri de rapel, nu au primit inca nici macar prima doza, aproximativ 71% dintre toti cei de peste 18 ani. cei de 18 ani au primit deja oricare dintre doze si aproape 60% din intreaga populatie din SUA este complet vaccinata.

In opinia dr. Pietro Arina, de la Serviciul National de Sanatate (NHS), care a vorbit cu Vocea Americii, vaccinul de rapel este necesar, desi nu exista inca o actualizare pentru noua varianta.

„Sugerez sa va vaccinati, pentru ca chiar daca vaccinul actual ar putea fi 90% eficient impotriva variantei delta si doar 50% eficient impotriva omicronului, va functiona cel putin in 50% din cazuri. Deci, se obtine un anumit nivel de protectie”, a citat Arina.

Noua cazuri de noua tulpina au fost confirmate pana acum in Statele Unite, inclusiv cinci in New York, anuntate joi seara de guvernatorul statului Kathy Hochul, si unul in statul insular Hawaii din Pacific.

Experti precum Anthony Stephen Fauci insusi au avertizat ca cresterea infectiilor cu noua varianta in SUA este o chestiune de timp.

Avand in vedere acest scenariu, Edward Jones-Lopez, specialist in boli infectioase, a explicat VOA ca este necesara cresterea ratei de vaccinare pentru a opri contagiunea.

„Aceste noi variante sunt create in situatii in care rata [de] vaccinare nu este suficient de mare pentru a intrerupe transmiterea virusului”.

Care sunt cerintele pentru doza de rapel?

In cea mai recenta actualizare, CDC explica ca toti cei peste 18 ani sunt eligibili si ca nu trebuie sa primeasca rapelul cu aceeasi marca care a fost imunizata anterior.

„Puteti decide ce vaccin COVID-19 sa primiti ca doza de rapel. Unii oameni pot prefera tipul de vaccin pe care l-au primit initial, iar altii pot prefera sa primeasca un rapel cu un alt vaccin. Acum CDC autorizeaza acest tip de combinatie pentru doze de rapel”, citeaza centrul.

In ceea ce priveste timpul de asteptare inainte de al treilea vaccin, autoritatea sanitara explica ca acesta va depinde de marca vaccinului cu care au fost inoculati initial.

De exemplu, in cazul celor care au primit Pfizer-BioNTech sau Moderna , este necesar sa fi trecut sase luni de la ultima vaccinare. In timp ce cei care au primit Janssen de la Johnson & Johnson ar trebui sa faca acest lucru la cel putin 2 luni dupa finalizarea programului lor principal de vaccinare.

Ce altceva ar trebui sa stiti despre noile masuri?

Noua strategie include doua puncte noi, teste gratuite la domiciliu pentru COVID-19 si, de indata ce distribuirea de tratamente cu pastile impotriva virusului este aprobata, garantarea accesibilitatii celor care au nevoie.

De asemenea, guvernul incearca sa colaboreze cu companiile farmaceutice pentru a aproba fara probleme noi amplificatoare de vaccin care sunt necesare in lupta impotriva omicronului.

Un alt punct al planului implementeaza noi cerinte pentru calatorii nationali si internationali; Mandatul de masca pentru avioane, trenuri si alte mijloace de transport in comun va fi prelungit pana la jumatatea lunii martie.

Purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat joi ca cerintele de testare si vaccinare ar putea fi adaugate in cele din urma zborurilor interne. „Nu este nimic in afara mesei”, a citat el.

In ceea ce priveste cerintele calatorilor internationali, incepand de saptamana viitoare toti pasagerii, indiferent de nationalitate si statutul de vaccinare, vor fi obligati sa faca un test COVID-19 cu o zi inainte de a calatori in Statele Unite.

In plus, pentru a controla raspandirea COVID-19, presedintele Biden a anuntat, de asemenea, ca intreprinderile cu 100 sau mai multi angajati ar trebui sa necesite vaccinare sau sa-si faca angajatii testati saptamanal pentru coronavirus.

Regula urma sa intre in vigoare pe 4 ianuarie si ar afecta aproximativ 84 de milioane de oameni din intreaga tara.

Au existat deja reactii la aceasta masura din partea Administratiei pentru Securitate si Sanatate in Munca, care a depus multiple contestatii legale de la companii, grupuri conservatoare si procurori republicani care au sustinut ca agentia nu are autoritatea de a solicita vaccinarea.

Potrivit Administratiei, masurile sunt menite sa impiedice pandemia sa deraieze redresarea economica impresionanta a Americii si vacanta de iarna.