Chiparos: beneficii si contraindicatii

Chiparosul este popular pentru aplicatiile sale medicinale. In special, se pare ca ajuta la imbunatatirea simptomelor racelii si a dificultatilor circulatorii.

Desi chiparosul este un gen de arbori, ne vom concentra pe specia Cupressus sempervirens , cunoscuta si sub denumirea de „chiparos comun” sau „chiparos mediteranean”. Acesta se caracterizeaza prin faptul ca este un copac vesnic verde cu forma piramidala si longevitate mare. Se estimeaza chiar ca exista exemplare vechi de peste 1000 de ani.

In antichitate, aceasta specie era considerata un simbol funerar si era folosita pentru constructia de cladiri si nave. La randul ei, frunzele, semintele si fructele erau folosite de medicina traditionala pentru a prepara unguente capabile sa amelioreze raceala si bronsita. Descoperiti beneficiile si posibilele efecte secundare.

Principalele proprietati ale chiparosului

Potrivit unei analize publicate in IOSR Journal of Pharmacy , Cupressus sempervirens este alcatuit din alcaloizi, flavonoide, taninuri, saponine, fenoli si uleiuri esentiale care ii confera proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale, antifungice, cicatrizante si alte proprietati.

Un alt studiu publicat in The Mediterranean Diet a evidentiat si aceste beneficii. Ancheta a aratat ca chiparosul comun are o serie de principii active, in special fenoli si uleiuri esentiale, responsabile de efectele sale antimicrobiene, antioxidante si antivirale.

Chiparosul se remarca prin proprietatile sale antimicrobiene, antioxidante si curative.

Beneficii Cypress

Medicina populara foloseste chiparosul pentru a calma unele simptome ale racelii comune, pentru a reduce problemele circulatorii, pentru a minimiza eruptiile cutanate, printre altele. Intre timp, stiinta a stabilit ca uleiul de chiparos are o serie de beneficii importante. Aflati care sunt acestea in detaliu.

1. Calmeaza tusea

Se crede ca uleiul de chiparos este capabil sa combata tusea datorita continutului sau de camfena, o molecula care se gaseste adesea in medicamentele naturale pentru combaterea tusei. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari.

Acum, daca doriti sa atenuati acest disconfort cu ulei de chiparos, cel mai bine este sa folositi un difuzor. Pur si simplu adaugati cateva picaturi de ulei esential diluat intr-o baie calda si inspirati.

2. Combate verucile

Uleiul de chiparos este legat de reducerea numarului de veruci cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Acesta are proprietati antimicrobiene si antivirale care permit tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi cele care provoaca acest simptom inestetic.

Cercetarile publicate in Jurnalul Iranian de Stiinte Medicale de baza au determinat ca uleiul de chiparos este eficient impotriva virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1), caracterizat prin prezenta verucilor si a herpesului labial. Retineti ca, daca nu cunoasteti cauza negului, cel mai bine este sa consultati un specialist.

3. Eficient pentru hemoroizi

Hemoroizii sunt vene umflate in regiunea anusului si a rectului. Potrivit unui studiu publicat in BMC Complementary and Alternative Medicine , uleiul de chiparos poate fi aplicat in aceasta zona pentru a calma inflamatia si pentru a ucide bacteriile. Desigur, trebuie diluat in multa apa sau un ulei purtator (nuca de cocos, masline, migdale etc.).

4. Curatati taieturile, ranile si infectiile

Chiparosul are compusi chimici care ii confera efecte antimicrobiene. Din acest motiv, poate fi util pentru curatarea taieturilor si ranilor si pentru prevenirea dezvoltarii infectiilor. Totusi, doriti sa va asigurati ca diluati uleiul intr-un purtator inainte de a-l aplica.

5. Reduce cosurile si acneea

Bacteriile sunt una dintre cauzele acneei si cosurilor. O analiza din 2017 a constatat ca uleiul de chiparos este un adjuvant impotriva acestei afectiuni ale pielii, deoarece are un efect antimicrobian capabil sa-si reduca severitatea prin eliminarea bacteriilor.

Deoarece concentratia de ulei este de obicei destul de mare, trebuie sa-l diluati inainte de a-l aplica pe piele. Puteti adauga aproximativ 5 picaturi intr-o sticla cu pulverizator cu apa, sau amestecati aceeasi cantitate cu o lingura de ulei de masline sau de nuca de cocos.

6. Reduce celulita

Aceeasi recenzie din 2017 a expus ca uleiul de chiparos este unul dintre cele mai utilizate in masajele recomandate pentru tratarea celulitei. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari pentru a verifica eficacitatea acesteia impotriva acestei tulburari de piele.

7. Combate venele varicoase

Considerate un semn de circulatie deficitara, varicele sunt de obicei tratate cu masaje care includ diferite uleiuri esentiale. Desi este adevarat ca uleiul de chiparos diluat poate fi folosit in aceasta practica, nu exista dovezi concludente ale beneficiilor sale.

8. Controleaza anxietatea si stresul

Potrivit unui studiu publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , masajele cu aromoterapie pot avea beneficii fizice si psihologice semnificative.

Cercetarile a 11 participanti care au primit masaje cu uleiuri de lavanda, chiparos si maghiran amestecate cu ulei de migdale au relevat niveluri scazute de anxietate si depresie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari.

Chiparosul este folosit in aromaterapie pentru a reduce starile de stres si anxietate.

9. Alina durerile musculare

Centrul National pentru Sanatate Complementara si Integrativa (NCCIH) afirma ca terapia prin masaj este eficienta in ameliorarea durerii in zone precum spatele si gatul.

La randul sau, uleiul de chiparos este unul dintre cele mai folosite in timpul acestor sesiuni de relaxare. Se crede ca actioneaza ca un antispastic care reduce durerea si crampele, dar sunt inca necesare studii mai concludente.

Cum se foloseste chiparosul?

Chiparosul poate fi folosit local prin decocturi, uleiuri, infuzii sau tincturi.

  • Decoctul: se face prin adaugarea a 50 g de frunze uscate la un litru de apa. Apoi, trebuie gatit la foc iute si, cand incepe sa fiarba, se coboara la foc mediu si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. In cele din urma, este filtrat si folosit ca spalare sau compresa.
  • Infuzie: pentru a o prepara, trebuie sa adaugati 10 g de planta uscata la fiecare 200 ml de apa. In acest fel, odata ce frunzele sunt incluse, adaugati apa fierbinte, acoperiti si lasati sa stea 5 minute. Dupa aceasta perioada se filtreaza si se lasa sa se raceasca.
  • Ulei: este extras din frunzele proaspete si galbuloase ale chiparosului. Este de obicei cea mai comercializata si utilizata forma in tratamentele de aromoterapie si masaj.
  • Tincturi: este necesar sa se macereze galbulele sau nucile de chiparos uscate si zdrobite in alcool de 60°. Raportul ideal este de 10 g de substanta uscata in 100 ml de alcool.

Remedii naturiste cu chiparos

Avand in vedere popularitatea sa in medicina traditionala, nu este surprinzator ca exista o varietate de remedii naturale facute cu diferite parti ale acestui copac. Unele dintre cele mai cunoscute sunt enumerate mai jos.

1. Baie de sezut cu chiparos pentru hemoroizi

O baie de sezut implica asezarea intr-un recipient putin adanc umplut cu apa calda. Urmati fiecare dintre pasii enumerati in spatiul de mai jos pentru a profita la maximum de acest remediu.

Ingrediente

  • 10 picaturi de ulei de chiparos.
  • 6 frunze de hamamelis zdrobite
  • 3 frunze de mov zdrobite.
  • 2 litri de apa.

Instructiuni

  1. Se amesteca toate plantele si uleiul de chiparos.
  2. Intr-o oala adauga 2 linguri din acest amestec la fiecare 2 litri de apa.
  3. Se fierbe 5 minute, se lasa sa stea si se strecoara.
  4. Se toarna infuzia intr-un recipient si se aseaza pe ea pana se raceste.

2. Infuzie de chiparos pentru tratarea venelor varicoase

Acest preparat este folosit pentru a face comprese care sunt plasate in zona afectata pentru a reduce inflamatia. Ingredientele si preparatul sunt dupa cum urmeaza.

Ingrediente

  • 10 picaturi de chiparos.
  • 1 lingura de castan de cal.
  • 1 lingura de hamamelis.
  • 2 litri de apa.

Instructiuni

  1. Amesteca plantele cu chiparosul si pune-le intr-o oala cu apa.
  2. Se fierbe 5 minute, se lasa sa stea si se trece la filtrare.
  3. In cele din urma, inmuiati cateva comprese si puneti-le cand sunt calde in zonele varicelor de 2-3 ori pe zi.

3. Infuzie de chiparos pentru circulatie

Cultura populara considera ca chiparosul are capacitatea de a imbunatati circulatia sangelui si de a trata afectiuni precum varice sau hemoroizi. Aceasta actiune va fi imbunatatita atunci cand este combinata cu alte plante precum Ginkgo biloba.

Ingrediente

  • 1 lingura rasa de amestec de hamamelis, matura de macelar, ginkgo biloba si chiparos in parti egale.
  • 1 pahar de apa.

Pregatirea

  1. Puneti amestecul de apa si ierburi la foc mare.
  2. Se lasa sa fiarba cel putin 2 minute.
  3. Se infuzeaza 10 minute si se strecoara.
  4. Luati 2 cani de amestec zilnic dupa mesele principale.

Contraindicatii ale chiparosului

Chiparosul, in special uleiul sau, poate avea efecte adverse daca este folosit necorespunzator. Este normal ca o persoana alergica la uleiurile esentiale sa aiba o reactie care include urmatoarele:

  • mancarime
  • inflamatie.
  • roseata
  • durere si arsura

De asemenea, nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza. In cazul bebelusilor, copiilor mici si animalelor de companie, utilizarea acestuia este restrictionata daca nu a fost indicata de un specialist.

Ce sa va amintiti despre chiparos?

Cupressus sempervirens , chiparosul comun sau mediteranean, este o specie de arbore care se remarca prin forma piramidala si longevitate. Pe langa faptul ca este folosit pentru constructii, chiparosul este apreciat pentru proprietatile sale medicinale. 

Este capabil sa amelioreze tusea, venele varicoase si durerile musculare, in timp ce lupta impotriva negilor, cosurilor si acneei. Cu toate acestea, trebuie intotdeauna diluat pentru a evita efectele nedorite.