Costuri imense la caldura dupa ce Termo-Service nu a virat banii incasati

Saptamanalul 7 Est publica o ancheta despre situatia de la Termo-Service, firma Consiliului Local Iasi care administreaza zeci de blocuri din oras. Potrivit jurnalistilor, sute de ieseni vor primi facturi uriase pentru incalzirea din luna noiembrie, din cauza Termo-Service, care nu a virat mai departe banii incasati, catre firma de repartitoare. Alte plati ciudate de sume importante de bani, efectuate in urma unor somatii, ar arata ca societatea administreaza haotic banii iesenilor.

Problema de la blocul ANL Zimbru

Blocul ANL 250 din Zimbru este administrat de Termoservice, are cinci scari cu zeci de apartamente si cateva sute de locatari. Nici unul dintre ei nu va plati, in aceasta iarna, caldura asa cum indica repartitoarele de costuri montate pe calorifere si asta pentru ca firma ISTA, cea care citeste datele de pe acestea si trimite informatiile la Dalkia, nu a fost platita.  „Firmele nu pot transmite datele de pe repartitoarele de costuri pentru ca nu au fost platite. Nu au mai fost platite din februarie-martie. Trebuia sa emitem facturi pe fiecare apartament, dar ISTA a refuzat sa faca repartizarea. Asa am aflat ca nu si-au incasat banii. Existau doua ipoteze: oamenii au platit acest contract si banii nu au fost virati mai departe”, a spus directorul comercial al Dalkia Iasi, Ana Maria Icatoiu.

Facturi uriase in Pacurari 

Tot Termoservice este administrator la un alt bloc ANL din Iasi: blocul 482 D din Pacurari. Acolo, verificarea metrologica a contoarelor de apartament pentru agent termic a expirat si au aparut erori foarte grave in calcularea facturilor. Pentru unii locatari facturile erau foarte scazute, in vreme ce vecinii lor care locuiesc in suprafete similare aveau facturi imense.

Din cauza erorilor, Dalkia a decis ca cei 132 de locatari ai blocului sa plateasca o singura factura comuna pentru caldura. „Acest bloc are contoare individuale, in fiecare apartament. In trecut au fost acolo cazuri de facturi nejustificat de mari. Asa am aflat ca la gigacalorimetre verificarile metrologice era expirate de mai multi ani. Unele nu inregistreaza deloc consumul, altele in inregistreaza cu erori”, ne-a spus Ana Maria Icatoiu, directorul comercial de la Dalkia Iasi.

“Urmatorul pas a fost sa trimitem la Termoservice o adresa, cerand sa verifice acele repartitoare. Nu au facut-o, desi ia bani pentru niste servicii”, ne-a mai spus Ana Maria Icatoiu. In aceste conditii, s-a ajuns in situatia ca un apartament de sub 50 de mp sa aiba o factura de energie termica de aproape 400 de lei, desi pretul normal ar fi fost de 70 sau 80 de lei.

Tudose: “Nu am competente”

“Este pur si simplu imposibil, la cum au fost temperaturile in noiembrie. I-am informat ca nu mai luam in calcul citirile de pe repartitoare la 482 D, ci emitem factura pe asociatie, urmand sa imparta costurile in functie de suprafete”, ne-a mai spus Ana Maria Icatoiu.

Directorul Termoservice, Tudor Tudose, sustine ca de problema repartitoarelor cu erori din blocul 482 D nu e treaba lui, ci a DAPP. “Eu nu am competente in acest domeniu. Nu pot spune daca un contor este bun sau nu. E treaba chiriasilor sau a DAPPP, la sesizarea Dalkia”, ne-a spus Tudor Tudose, directorul Termoservice.