Ce m-au invatat calatoriile de pana acum pentru o aventura in jurul lumii

Nu mai stiu la ce coada asteptam atunci cand m-am ciocnit, intamplator, in 2010, de Tim. Insa stiu exact ca mi-am facut curaj sa-l intreb cat il costa avionul pentru anul sabatic in jurul lumii pentru care stiam ca se pregatea de ceva vreme. Mai intai a ras si a zis ca dupa planificarea mai amanuntita a traseului si-a dat seama ca daca e sa vada tot ce-si doreste, anul se cam transforma in doi ani. Lasand asta la o parte, a cumparat un bilet multiplu pe care a dat cam 10.000 de euro. Am cascat ochii a mirare. Era o suma mare, dar pentru o calatorie in jurul lumii parca nici nu era, de fapt, asa scump.

La patru ani distanta, astazi, am cascat ochii si mai mari cand am vazut cat costa un bilet Round the World Skyteam. Exista patru trepte de preturi, in functie de numarul de mile parcurse. Cel mai ieftin e in jur de 2800 de euro, cel mai scump cam 5000 de euro. Am ras in sinea mea, n-are cum sa fie asa! Si m-am apucat sa fac o simulare. Eram convinsa, convinsa ca pana sa ajung sa dau cu cardul apar costuri ascunse.

Eheeei, si-acum sa vezi distractie. Gandeste-te unde vrei sa mergi, mi-am zis. O avalansa de tari/orase mi-au venit in minte: Moscova, Norvegia, Uzbekistan, Maroc, Africa de Sud, India, Zanzibar, Cuba, Peru, Guatemala, El Salvador, Chile si Rio. Dupa care m-am gandit la Bogdan care stiu ca vrea musai Tokyo, China si Singapore.

Brrr, prea multe. Am inceput sa ma gandesc la calatoriile din ultimii doi ani, la ce-a fost bine si ce putea sa mearga si mai bine. Mi-am imaginat luni intregi de experiente cum a fost cea din Bali, m-au trecut fiorii si mi-am mai pus cateva filtre suplimentare, date de invatamintele desprinse din ultimele aventuri asiatice, in special, dar nu numai.

Mancarea face diferenta

Pentru mine, mancarea e, de multe ori, motivul principal al unei calatorii. In cazul unei aventuri in jurul lumii, n-ar figura ca scop principal, dar e foarte important sa am macar impresia ca bucataria locala ar putea sa-mi placa. Sau sa stiu ca exista alternative mai apropiate de ce mananc eu, la preturi cat de cat rezonabile (cum a fost in Ubud). Dupa doua experiente nu foarte fericite in 2014 (Bali si Hong Kong) mi-am zis doar atat: de evitat Asia!

Evenimentele dau o nota aparte locului

Desi aduc cu ele aglomeratie si preturi saltate, imi place foarte mult sa ma gasesc in mijlocul unei multimi care asteapta, cu nerabdare, acelasi lucru. Mi-a placut parada de Anul Nou Chinezesc din Hong Kong, m-as intoarce oricand la targul de trufe din San Miniato si stiu ca n-o sa uit niciodata sentimentul pe care l-am trait pe strazile din Berlin, la fix 25 de ani de la caderea zidului. Cumva, gandindu-ma la Gabi si la evenimente, pe lista mea scurta cu destinatii s-a strecurat Carnavalul de la Rio, musai de ajuns acolo!

Independenta de miscare e esentiala

Independenta de miscare inseamna, pentru mine, nu doar sa am cum sa ajung din locul A in locul B, ci sa pot sa ma razgandesc pe drum de 10 ori, sa actualizez traseul fara sa dorm prin gari sau sa enervez pe cineva. Deci, se rezuma la posibilitatea de a inchiria o masina. Nota mentala: taiem de pe lista acele tari in care lui Bogdan i-ar fi frica sa conduca din cauza de trafic, siguranta personala sau alte detalii de genul asta.

Imi prieste mai putin, mai pe indelete, departe de locurile turistice

In Andaluzia m-am bucurat sa ajung la Alhambra, insa momentele cu adevarat magice au fost concursul de flamenco la care am impartit masa cu localnicii din Cadiz, noi fiind singurii straini din Pena La Perla de Cadiz si aventura de a cobora stradutele in panta, super inguste, cu sens unic din oraselul construit printre bolovani al carui nume nici macar nu mi-l mai amintesc. Si asta e doar un exemplu. Pe oriunde m-am dus, mi-au priit mult mai mult acele locuri de care lumea n-a prea auzit, dar care pastreaza un aer autentic in felul lor. Pentru asta e nevoie de timp pentru explorare. Mult timp. Concluzia? Reduc lista destinatiilor la minim.

Cand nu rezonez cu o destinatie si o saptamana poate fi prea mult

Chiar si asa, cu putine destinatii si timp mult de plimbat hai hui pe stradute sau sosele, fiind tari indepartate, cu mari diferente culturale, n-am de unde sa stiu cum o sa ma simt intr-un loc sau altul. Desi m-am bucurat de multe experiente faine in Bali, cele doua saptamani petrecute acolo m-au terminat psihic. Nu vreau sa stiu cum e sa fii la pamant cu moralul si sa te astepte inca cinci luni de plimbari prin locuri indepartate.

De-asta n-as pleca intr-o astfel de aventura fara sa stiu ca am flexibilitate in programarea zborurilor. Din fericire, in cazul aliantei SkyTeam, dupa efectuarea primului zbor, schimbarile de data sunt permise si nu ai penalizari financiare. Asa ca daca ajung intr-un loc si dupa o saptamana vad ca nu-i cale sa ma impac cu destinatia respectiva, pot sa iau un avion catre urmatoarea destinatie. Confortul pe care mi-l da chiar si numai ideea asta este enorm.

Deci cum ar arata traseul meu in jurul lumii? Cam asa:

Am trecut prin mai multe etape pana sa-l definitivez si m-a ajutat mult simulatorul pus la dispozitie de Skyteam. Initial, lista mea scurta cuprindea Moscova, Oslo, Lima, Guatemala, Havana, Delhi si Tokyo. Exista doua variante de configurat traseul. Fie introduci toate destinatiile vizate si lasi aplicatia sa ti le ordoneze optim, fie iti definesti tu, manual, traseul pas cu pas. Pe langa conditii simplu de retinut ca:

durata calatoriei poate sa fie intre 10 zile si un an numarul maxim de opriri e 15 (16 segmente de zbor) aeroportul de intoarcere trebuie sa coincida cu cel de plecare

exista si reguli legate de cele trei zone de zbor (gen odata ce parasesti Europa nu te mai poti intoarce). Asa ca am preferat prima varianta.

Introducand destinatiile de mai sus, am descoperit ca sunt peste limita de 38000 de mile. M-am regrupat, mi-am adus aminte de Africa de Sud si am ajuns la combinatia: Bucuresti – Oslo – Johanesburg – Lima – Guatemala – Havana. Din nou o problema: trebuia sa am cel putin o destinatie din Asia.

Am ajuns la un traseu in acord cu conditiile impuse de biletul Round the World, dupa care am trecut la al doilea pas: alegerea datelor si zborurilor dorite. Acolo am descoperit ca prezenta Cubei ma cam incomodeaza, nu exista prea multe optiuni de conexiuni Havana – Guatemala sau Delhi – Havana. Si mi-am adus aminte de Rio si parada. Am inlocuit Cuba cu Brazilia, mi-am selectat zborurile dorite si, surpriza, pretul chiar mai mic decat estimarea initiala: 9959 de euro pentru doua persoane, deci sub 5000 de euro de persoana!

La fel de fain ca pretul mi se pare si faptul ca, prin intermediul aplicatiei online, in 15 minute am avut un raspuns la intrebarea cat ma costa o aventura in jurul lumii si cum ar putea sa arate traseul.

Round the World Skyteam nu este singura varianta de bilet care iti permite sa faci inconjurul lumii. Mai exista si alte produse de acest fel. Mie mi-a venit la indemana sa folosesc aplicatia lor fiind client loial Skyteam, strang mile la ei de vreo trei ani si, in plus, e singura alianta care iti permite sa-ti incepi calatoria din Bucuresti, Tarom fiind parte din grup. Am avut de ales dintre peste 1000 de destinatii din 178 de tari si am gasit din prima orasele vizate. La final, Bogdan a primit pe chat printscreenul cu traseul si nu cred ca a stiut ce l-a lovit

Probabil ca si-a dat seama, dupa tarile alese, ca e fantezia unei calatorii in doi care mai are de asteptat din motive de copii mici. Insa noi vorbim demult sa facem o calatorie in jurul lumii cu tot cu Ana. Mi se pare cel mai educativ cadou pe care i l-am putea oferi. Acum ca apare si domnisoara bebe doi, o sa mai asteptam putin. Un an, doi, trei, cat e nevoie sa se alinieze lucrurile astfel incat sa fim pregatiti pentru asa o aventura. Cred foarte tare in momentul potrivit, cred ca o astfel de calatorie te transforma si te consuma si cred ca poate fi o piatra de hotar pentru orice individ, relatie sau familie. Insa, cu siguranta, e o experienta de incercat macar o data-n viata!