Cum sa fii inteligent cu banii

A fi inteligent cu bani nu trebuie sa implice investitii cu risc ridicat sau sa ai mii de dolari in banca. Indiferent de situatia dvs. actuala, puteti fi mai priceput din punct de vedere financiar in viata de zi cu zi. Incepeti prin construirea unui buget care sa va ajute sa ramaneti in limita posibilitatilor si sa va acordati prioritate obiectivelor financiare. Apoi, puteti lucra la achitarea datoriilor, cresterea economiilor si luarea unor decizii mai bune de cheltuieli.

Stabiliti-va obiectivele financiare

Intelegerea catre ce lucrati va va ajuta sa construiti un buget care sa va satisfaca nevoile. Vrei sa achite datoriile? Economisiti pentru o achizitie majora? Cautati doar sa fiti mai stabil din punct de vedere financiar? Identificati-va prioritatile de top, astfel incat sa va puteti construi bugetul pentru a le potrivi.

Uita-te la venitul total lunar

Un buget inteligent este unul care nu va extinde prea mult mijloacele. Incepeti prin calcularea venitului total lunar. Includeti nu numai banii pe care ii primiti de la serviciu, ci orice bani primiti din lucruri precum forfota laterala, pensie alimentara sau pensie alimentara pentru copii. Daca impartiti cheltuielile cu partenerul dvs., calculati venitul combinat pentru a afla un buget al gospodariei.

Ar trebui sa va propuneti ca cheltuielile lunare totale sa nu depaseasca ceea ce aduceti. Se intampla situatii de urgenta si neprevazute, dar incercati sa va stabiliti un obiectiv de a nu utiliza cardul de credit pentru a acoperi elementele ne necesare atunci cand soldurile dvs. bancare sunt mici.

Calculati-va cheltuielile necesare

Prima dvs. prioritate in construirea unui buget mai bun ar trebui sa fie acele lucruri care trebuie platite in fiecare luna. Plata acestor cheltuieli ar trebui sa fie prima dvs. prioritate, deoarece aceste articole nu sunt necesare numai pentru activitatile zilnice, dar ar putea deteriora creditul dvs. daca nu le platiti integral si la timp.

Astfel de cheltuieli pot include ipoteca sau chiria, utilitatile, platile cu masina si platile cu cardul de credit, precum si lucruri precum alimente, gaz si asigurare.

Configurati-va facturile pe plata automata pentru a le facilita prioritizarea. In acest fel, banii ies din contul dvs. in ziua scadentei facturii. Configurati plata automata numai daca sunteti sigur ca veti avea suficienti bani in fiecare luna pentru a plati integral aceste facturi.

Luati in calcul cheltuielile dvs. neesentiale

Bugetele functioneaza cel mai bine atunci cand reflecta viata ta de zi cu zi. Aruncati o privire asupra cheltuielilor dvs. obisnuite, neesentiale, si incorporati-le in bugetul dvs., astfel incat sa va puteti anticipa cheltuielile. Daca luati o cafea in fiecare dimineata in drum spre serviciu, de exemplu, aruncati-o in buget.

Cautati locuri unde sa faceti taieturi. Crearea unui buget va va ajuta sa identificati lucrurile pe care le puteti reduce din cheltuielile obisnuite si sa le formati in platile de economii sau datorii. Investitia intr-o oala de cafea buna si o cana, de exemplu, va poate ajuta sa economisiti in reparatia de dimineata pentru anii urmatori.

Nu uitati cheltuielile pe termen mai lung. Verificati lucruri precum politele de asigurare si vedeti daca exista locuri pe care le puteti reduce. De exemplu, daca platiti pentru o coliziune si o asigurare cuprinzatoare pe o masina veche, puteti opta sa reveniti doar la asigurarea de raspundere civila. [6]

Urmariti cheltuielile lunare

Un buget este un ghid pentru obiceiurile dvs. generale de cheltuieli. Cheltuielile dvs. reale vor varia in fiecare luna, in functie de nevoile dvs. personale. Urmariti-va cheltuielile utilizand un jurnal de cheltuieli, o foaie de calcul sau chiar o aplicatie de bugetare pentru a va ajuta sa va asigurati ca ramaneti in limita posibilitatilor dvs. in fiecare luna.

Daca depasesti obiectivele bugetare, nu te bate. Folositi ocazia pentru a vedea daca trebuie sa va revizuiti bugetul pentru a include noi cheltuieli. Aminteste-ti ca obtinerea in afara obiectivelor se intampla tuturor ocazional si ca poti ajunge in continuare la locul in care vrei sa fii.

Includeti economii in bugetul dvs.

Exact cat de mult economisiti va depinde de locul de munca, de cheltuielile personale si de obiectivele dvs. financiare individuale.[8]Scopiti sa economisiti ceva in fiecare luna, totusi, indiferent daca este vorba de 50 USD sau 500 USD. Pastrati acei bani intr-un cont de economii separat de contul dvs. bancar principal, astfel incat sa nu fie cheltuiti accidental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here