Lumea marketingului este foarte interesanta, provocatoare si plina de satisfactii. Ofera o gama larga de oportunitati, de la domenii precum relatiile publice pana la managementul marcii, inbound marketing, retelele sociale etc. Marketingul afecteaza toate aspectele unei afaceri. Ori de cate ori un consumator alege un produs in detrimentul altuia, el este implicat.
Studierea marketingului iti va oferi un avantaj imens in orice cariera, indiferent de domeniul catre care te indrepti. In cazul in care inca nu esti clar, in acest articol vom indica cateva motive pentru care ar trebui sa studiezi marketingul si sfaturi pentru a avea succes ca marketer.
De ce sa studiezi marketingul?
Inca nu stii de ce sa studiezi marketing? Specializarea in zona de marketing atrage tot felul de oameni deoarece rolurile postului din sector sunt foarte variate. Poti sa studiezi marketing si sa ajungi in vanzari, marketing, comunicare, relatii publice, consultanta, publicitate sau administratie, de exemplu. Locurile de munca din marketing tind sa se incadreze in doua categorii:
- Functii de marketing intern: Profesionist lucreaza doar pe proiecte pentru o companie.
- Functiile agentiei: Profesionist lucreaza la diferite proiecte pentru un portofoliu de clienti.
In acest sens, poti alege sa te specializezi intr-un domeniu, precum cercetarea de piata, retelele sociale sau marketingul digital, sau sa cauti roluri mai generale care sa acopere intregul domeniu al marketingului.
Toate afacerile au nevoie de o echipa de marketing pentru a continua sa creasca, asa ca va exista intotdeauna o cerere mare de profesionisti pregatiti. In plus, este o industrie care nu se opreste din crestere. Noile tehnologii schimba peisajul marketingului, asa ca acum este un moment excelent pentru a te alatura industriei si a studia marketingul, mai ales daca esti interesat de marketing digital sau de analiza web.
Capacitatea de angajare a sectorului de marketing
Fara indoiala, un alt dintre marile motive pentru a studia marketingul este rata ridicata de angajare. De fapt, conform raportului Linkedin „Locuri de munca in plina expansiune 2021”, acesta plaseaza profesionistii in marketing digital pe locul saptea cel mai solicitat. Acelasi studiu asigura ca utilizarea internetului continua sa creasca si de aceea organizatiile au ales sa dedice mai multe resurse activitatii lor digitale.
Aceasta situatie, potrivit raportului, „a dus la o crestere cu 61% a angajarilor aferente posturilor de specialist in marketing digital in cursul anului 2020”. Postarile legate de retelele sociale au inregistrat cea mai mare crestere. In plus, asigura ca principalele competente care sunt cerute in acest tip de job sunt:
- Retele sociale
- Marketing digital
- moderare online
- Optimizare pentru motoarele de cautare (SEO)
- Reclame Google
- Strategie digitala
Pe de alta parte, cele mai comune posturi au fost: coordonator social media, consultant de marketing digital, generator de continut si expert in marketing.
10 sfaturi pentru succes in marketing
Acum ca stiti clar de ce ar trebui sa studiati marketingul, iata cateva sfaturi pentru a deveni un bun marketer. Ia-ti notite!
1. Cunoasteti clientul si piata
De cele mai multe ori eficacitatea activitatilor de marketing depinde de nivelul de cunoastere a pietei si de publicul tinta. Un marketer care stie sa ia masuri pentru a ajunge la clienti si a iesi in evidenta fata de concurenta poate realiza multe.
Prin urmare, este foarte important sa inveti sa faci analiza calitativa, precum si sa stii sa modelezi o strategie. Cu cat stapanesti mai mult diferitele metode de cercetare si ai incredere in datele si intuitia ta, cu atat mai bine. Uneori, o conversie directa cu un client poate oferi mai multe informatii decat un sondaj de masa.
Pentru ca o strategie de marketing sa aiba succes, trebuie sa inveti nevoile pietei. Diverse studii arata ca 90% dintre consumatori prefera personalizarea produsului.
2. Invata sa spui povesti
Oamenii iubesc povestile pentru ca se conecteaza cu ei insisi la nivel emotional. Specialistii de marketing care stiu sa spuna povesti bune in campaniile lor sunt de obicei cei care obtin cele mai bune rezultate. Aceasta arta se numeste povestire.
Este un instrument foarte puternic care diferentiaza marcile. Daca publicul tinta se identifica cu naratiunea ta, cu siguranta vei genera o achizitie mai rapid. Povestirea creeaza incredere, deoarece brandul isi arata cea mai umana si mai sensibila latura.
In plus, aceste tipuri de impact sunt adesea retinute cu usurinta, deoarece povestile sunt intotdeauna mult mai usor de retinut decat o brosura informativa. In acest sens, ele sunt, de asemenea, mai usor de transmis altei persoane, generand comunicare din gura in gura. Este o doza de factor uman. Mobilizarea emotiilor poate face marca dvs. memorabila.
3. Analiza datelor de baza
In zilele noastre, este esential pentru un expert in marketing digital sa cunoasca despre analiza datelor. Big Data si analiza datelor pot ajuta o companie sa prezica comportamentul consumatorilor, sa imbunatateasca procesul decizional la nivel general si sa determine rentabilitatea investitiei eforturilor sale de marketing. Abordand aceste aspecte in mod corespunzator, compania nu numai ca si-ar putea imbunatati cota de piata, ci si-ar putea extinde in noi teritorii.
Una dintre principalele provocari ale utilizarii analizei datelor se refera la integrarea interfetelor complexe pentru a accesa date. De fapt, conform unor studii, doar 26% dintre marketeri cred ca sistemele lor sunt configurate corect pentru a functiona fara probleme.
A doua provocare cheie se invarte in jurul capacitatii unui utilizator de a folosi datele de analiza in mod eficient. In acest sens, doar 28% dintre marketerii chestionati au declarat ca domina domeniul.
4. Exploatati reteaua
Reteaua poate fi vitala pentru succesul tau profesional. O retea puternica si extinsa de contacte va ofera o perspectiva asupra tendintelor, precum si informatii privilegiate despre posturile vacante si miscarile in cadrul companiilor. Astazi, retelele sociale usureaza ca niciodata sa construiti relatii si sa faceti noi contacte.
De exemplu, daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, o buna retea de contacte va fi esentiala. Poate ca cineva stie despre o postare de locuri de munca inainte de a fi postata sau chiar il cunosti pe managerul de angajare. Cu o piata a muncii la fel de competitiva ca cea actuala, nu strica sa intalnesti cat mai multi oameni, si mai mult in lumea marketingului.
Retelele sociale sunt, de asemenea, o modalitate buna de a gasi alte persoane care impartasesc aceleasi interese ca si tine. Cu atat de multe platforme si forumuri online astazi, puteti discuta cu profesionisti care au aceleasi ganduri si va puteti absorbi cunostintele.
5. Ganditi-va intotdeauna cum sa atrageti atentia publicului
Cu numarul de companii care produc continut si care desfasoara campanii online, obtinerea de clienti noi si cresterea unui brand se rezuma la cat de multa atentie poti atrage. Un studiu publicat de Universitatea din Danemarca asigura ca intervalul global de atentie colectiva se micsoreaza din cauza cantitatii de informatii prezentate publicului. Avem 8 secunde pentru a va atrage atentia.
Marketingul traditional nu functioneaza intotdeauna. Pentru fiecare 10.000 de destinatari de e-mail putem primi doar 150 de clicuri. Prea des continuam sa impingem aceleasi actiuni care nu functioneaza si ramanem blocati in ciclul resurselor de atentie.
Conceptul de marketing a atentiei reprezinta modelul AIDA, care explica cele patru etape cheie ale palniei de marketing prin care trece fiecare consumator inainte de a deveni client: Atentie, Interes, Dorinta si Actiune.
6. Creativitate
Creativitatea este oxigenul in marketing. Conteaza in orice, de la modul in care intelegem si colaboram cu oamenii pe care ii vizam, pana la intelegerea provocarilor de afaceri si gasirea de solutii care ne vor construi marcile.
Cu totii suntem creativi si trebuie sa valorificam asta pentru a declansa idei noi, pentru a depasi limitele modului in care vedem lumea noastra de astazi si pentru a sustine cresterea viitoare. Intr-un mediu in care se vorbeste atat de mult despre roboti, trebuie sa recunoastem cat de esentiala este creativitatea umana si sa-i crestem oferta. Trebuie sa ne reamintim ca datele sunt un ajutor de decizie si sunt lipsite de sens fara context.
Afacerile si agentii de marketing se confrunta astazi cu multe provocari, multe dintre ele fara precedent. Organizatiile trebuie sa gaseasca noi moduri de a opera, iar marketerii trebuie sa navigheze in scenarii noi si provocatoare pentru a promova produse si servicii. In acest context, creativitatea in marketing nu a fost niciodata mai importanta.
7. Profita de viralitate
Marketingul viral este visul majoritatii companiilor. Probabil stii ce este. Este atunci cand o actiune, o poveste, un meme sau chiar un produs se raspandeste ca un incendiu prin retelele de socializare. Cu cat mai multi oameni va impartasesc informatiile prietenilor si persoanelor de contact, cu atat mai mult va vor ajuta sa cresteti vizibilitatea marcii. Chestia cu viralitatea este ca nu este vorba doar de cateva actiuni. Este efectul noua mingi al unei actiuni dupa alta.
Poate te intrebi de ce ar trebui sa incerci sa devii viral si daca merita efortul. Adevarul este ca daca, de exemplu, creezi un videoclip viral, impactul asupra afacerii tale va fi remarcabil. Puteti creste gradul de cunoastere a marcii si o puteti raspandi mai mult decat ati putea realiza prin orice alt tip de actiune de marketing. De asemenea, este un instrument bun pentru a obtine rapid clienti noi.
8. Adaptati-va la Marketingul Digital
Chiar daca sunteti un marketer traditional, trebuie sa stapaniti cele mai populare sisteme si instrumente de marketing digital . In fiecare an, clientii se indreapta mai activ catre cumparaturile online. Prin urmare, marketerii care doresc sa aiba succes urmeaza acest tip de tendinte si exploreaza noi directii. Nu este necesar sa stapanesti toate domeniile. Poti deveni un profesionist inalt specializat sau poti cunoaste mai multe tehnologii la un nivel bun. Cele mai comune astazi sunt marketingul prin e-mail, analiza si automatizarea.
Gandeste-te ca, cu cat domini mai multe zone, cu atat mai multe usi se vor deschide pentru tine in viitor. Desi marketingul traditional continua sa functioneze, este adevarat ca astazi majoritatea actiunilor se desfasoara online. SEO, SEM si utilizarea retelelor sociale ar fi, de asemenea, aspecte interesante despre care sa inveti.
9. Loialitatea fata de un client este mai buna decat obtinerea unuia nou
Loialitatea clientilor este o masura a cat de probabil este un client sa faca din nou afaceri cu o companie sau cu o marca. Este rezultatul satisfactiei clientilor, al experientelor pozitive ale clientilor si al valorii generale a bunurilor sau serviciilor pe care un client le primeste de la o afacere.
Atunci cand un client este loial unei anumite marci, nu este usor influentat de disponibilitate sau pret. Sunt dispusi sa plateasca mai mult atata timp cat primesc acelasi produs sau serviciu de calitate pe care il cunosc si il iubesc.
Toate companiile ar trebui sa se straduiasca sa imbunatateasca loialitatea clientilor pentru a-i mentine sa cumpere si pentru a-si promova brandul catre noi audiente. Cu marketingul prin e-mail, marcile pot stimula relatiile cu clientii lor existenti si, la randul lor, pot imbunatati loialitatea.
Specialistii in e-mail construiesc relatii prin trimiterea de campanii care cresc retentia si fidelizeaza clientii, ceea ce duce la o crestere mai rapida decat alte strategii de marketing.
10. Definiti indicatorii de performanta (KPI)
Marketingul de astazi nu este la fel ca acum zece ani. Acum companiile vor sa stie la ce anume a fost folosit bugetul. Prin urmare, este important inainte de a desfasura activitati de marketing sa se determine obiectivele si indicatorii de performanta sau KPI ai fiecarei actiuni. Astfel vei imbunatati rezultatele si vei putea transmite rezultatele fara probleme. Rapoartele sunt adesea furnizate lunar, indicatorii trebuie sa fie clari si sa demonstreze clar rezultatele.