Doua recomandari de intretinere a pavajului exterior

Sursa foto:https://unsplash.com/

Pentru ca amenajarea terasei, curtii sau gradinii tale cu pavele sa reziste in timp este important sa alegi produse de calitate, sa le instalezi in mod profesionist si sa le intretii corespunzator. Tine cont de faptul ca pavajul este expus la toate fenomenele meteo de peste an, la presiunea traficului si la accidentele ce se pot produce in timp. Din acest motiv, masurile de intretinere constanta sunt estentiale. Iata ce ai de facut pentru a prelungi durata de viata a pavelelor din curte:

Reguli de spalare

Spalarile frecvente indeparteaza murdaria acumulata si previn aparitia petelor definitive. Cea mai profesionista metoda de intretinere a pavajului prin spalare este achizitia unui aparat cu presiune. Spalatul sub presiune curata cu usurinta praful si alte impuritati. In plus, aparatul este util atat pentru pavaj, cat si pentru peretii exteriori si chiar pentru curatarea automobilului. In lipsa unui astfel de echipament poti folosi fara probleme o perie rigida, cu peri aspri si grosi. In ceea ce priveste produsul de curatat, orice solutie fara acid este utila. Exista o gama dedicata de produse pentru curatarea pavajului, trebuie doar sa il alegi pe cel potrivit materialelor prezente in curtea ta. Tehnica este foarte simpla: torni apa cu sapun pe pavaj si freci pur si simplu cu peria, cu miscari inainte si inapoi. Forta mecanica a periei combinata cu actiunea chimica a sapunului sunt suficiente pentru indepartarea murdariei de pe marmura pentru pavarea curtii. La final poti indeparta spuma ramasa cu ajutorul unor galeti cu apa limpede sau, mult mai simplu, cu furtunul. Repeta pana nu mai ramane nici un fel de urma de detergent care poate lasa pete dupa uscare.

Indepartarea buruienilor

Cel mai mare dusman al pavelelor tale este viu si se afla sub pamant. Este doar o chestiune de timp pana cand vegetatia subterana isi va face loc printre risturile dalelor si va inflori in mijlocul amenajarii tale de vis. Prima masura impotriva buruienilor o iei prin pregatirea corespunzatoare a terenului pentru aplicarea stratului de suport al pavajului. Insa oricat de bine ar fi montate, din momentul in care apare detritus in special la colturile pavelelor, buruienile profita de slabiciune si isi fac loc la suprafata. Asadar, oricat de calitative ar fi dalele in sine, rosturile devin vulnerabile in timp. Iar daca nu intervii de la primele semne ale aparitiei buruienilor, din ce in ce mai multe zone ale curtii tale vor deveni verzi. Cu fiecare zi care trece, procesul de indepartare a vegetatiei va deveni mai dificil si mai costisitor. O interventie la timp te ajuta sa smulgi pur si simplu fiecare fir de buruiana cu tot cu radacina. Atentie, insa, la locul ramas liber in risturi. Acesta trebuie completat imediat cu nisip. Periajul recomandat mai sus previne si aparitia buruienilor. In plus, vegetatia este putin probabil sa apara in zonele cu trafic ridicat. Acolo unde simti ca esti depasit de situatie poti aplica o solutie de erbicidare, respectand toate recomandarile producatorului cu privire la dozaj, timp de aplicare, spalare si restrictii de acces pentru copii sau animale.

Cateva gesturi minore de intretinere a pavajului te vor ajuta sa te bucuri cat mai mult timp de culoarea si rezistenta dalelor din curtea casei tale. Spala intreaga suprafata o data pe saptamana si vei indeparta nu doar praful si murdaria, ci si buruienile ce incearca sa-si croiasca drum printre rosturi. Spatiile dintre pavele sunt cele mai vulnerabile, asadar asigura completarea cu nisip sau chit in zonele in care acestea dispar sau se deterioreaza. Considera aceste interventii drept o sesiune de exercitii fizice in aer liber, utile deopotriva pentru corpul si casa ta.