Este posibil sa eliminati pistruii in mod complet natural?

Dincolo de a recurge la diferite remedii pentru a elimina pistruii, este esentiala si mentinerea unei bune ingrijiri de zi cu zi, cum ar fi evitarea bailor excesive de soare, deoarece acest lucru favorizeaza aspectul acestora.

Este posibil sa eliminati pistruii in mod complet natural sau este necesar sa mergeti la dermatolog? Aceasta este o intrebare pe care multe persoane si-o pun adesea, atunci cand nu stiu sa abordeze corect ingrijirea pielii.

Pistruii sau pistruii sunt leziuni benigne ale pielii. Acestea apar de obicei in zonele cele mai expuse ale corpului, cum ar fi fata, gatul si bratele. Ele sunt, in general, mai frecvente (si vizibile) la persoanele cu piele deschisa. Desi nu prezinta un risc pentru sanatate, exista cei care le considera inestetice. Din acest motiv, ei cauta sa le elimine si sa unifice tonusul pielii.

Pentru a elimina pistruii exista diferite tratamente specializate: peelinguri, lasere etc. Si trebuie mentionat ca, din fericire, de fiecare data se dezvolta tehnici mai eficiente si mai putin agresive. 

Ce sunt pistruii?

Pistruii sunt pete de melanina, de diferite nuante de maro, care apar pe piele atunci cand suntem expusi la soare fara o protectie adecvata.

Cand ne bronzam, apar mai multi pistrui, care devin mai mari si mai intunecati cu cat pielea noastra primeste mai multa lumina. Desi, potrivit unui studiu, pistruii nu au de-a face doar cu expunerea la lumina soarelui, ci au si o componenta genetica de care ar fi important sa tinem cont. Aceasta inseamna ca, desi pistruii pot fi preveniti folosind fotoprotectia, nu este posibil sa ii evitam 100% daca avem tendinta genetica de a-i dezvolta.

Pielea cu pistrui necesita ingrijire specifica. Prin urmare, daca vrem sa eliminam pistruii, trebuie sa o facem intotdeauna in mainile unui dermatolog. 

Pot fi indepartati pistruii?

Pentru indepartarea pistruilor exista creme si peelinguri depigmentante , exista si tratamente cu anumite tipuri de laser si surse de lumina, pe care dermatologii le aplica in mod controlat.

Expertii de la Academia Spaniola de Dermatologie si Venereologie subliniaza urmatoarele in legatura cu optiunile de tratament:

In general, tratamentul este complex si necesita tratamente combinate. In acest sens, trebuie mentionat ca „orice” peeling sau laser nu este valabil, intrucat multe pot fi contraproductive. Fotoprotectia este pilonul adjuvant de baza”.

Asa cum am mentionat anterior, pentru a avea grija de piele si a-i oferi cel mai potrivit tratament nevoilor sale, cel mai bine este sa consultati un profesionist.

Remediile naturiste (scrubs de casa, aplicarea de substante de iluminat etc.) nu sunt o optiune buna, deoarece pot agrava problema si pot provoca altele (ceea ce ulterior ar complica optiunile de tratament).

Atunci ce ar fi posibil sa faci acasa? Cel mai bun lucru de facut este sa mentii o rutina de ingrijire si frumusete conform recomandarilor date de medicul dermatolog si, mai presus de toate, sa folosesti intotdeauna fotoprotectia. 

Prin utilizarea protectiei solare, nu numai ca se poate preveni aparitia mai multor pistrui, dar si cei care exista deja ar putea fi atenuati.

Soare da, dar folosind intotdeauna protectie

Folosirea protectiei solare nu ar trebui sa se limiteze doar la vara, cand pare sa existe o nevoie mai mare de ea. De fapt, prudenta trebuie mentinuta pe tot parcursul anului.

Daca nu pastram pielea protejata in alte perioade ale anului, va fi foarte greu sa indepartam pistruii sau chiar sa-i estompam. Retineti ca, chiar si atunci cand cerul este innorat, exista intotdeauna lumina soarelui.

  • In functie de tipul nostru de piele, trebuie sa o protejam corespunzator, asa cum indica acest studiu.
  • Nu este necesar sa evitati complet lumina soarelui, dar invatati cum sa o utilizati in siguranta. Deoarece plaja este benefica pentru organism, deoarece permite fixarea vitaminelor, va recomandam sa faceti plaja 10 minute pe zi, la prima ora dimineata sau tarziu dupa-amiaza. In orele de mai putina radiatie.

Fara interventie chirurgicala

Recent, a fost lansata vestea ca ar putea fi folosita o formula topica si fara interventie chirurgicala pentru a elimina pistruii, lentiginii si melasma. 

Elisa Suner, farmacist si membru al Asociatiei Profesionale a Formulatorilor Farmaceutici, a comentat pentru Correo Farmaceutico urmatoarele: „exista formule de uz topic care pot face sa dispara complet anumite pigmentari ale pielii fara a fi nevoie sa recurga la interventii chirurgicale”.