Sursă foto: Freepik
Herpangina este o infecție virală care afectează cel mai adesea copiii sub 10 ani, cauzând stări febrile acute și leziuni ulcerative sau veziculare la nivelul gurii și gâtului. Este o afecțiune deosebit de contagioasă provocată de regulă de enterovirusuri, în special Coxsackie. Formele mai severe sunt comune în cazul nou-născuților, persoanelor imunocompromise și femeilor însărcinate. [1]
În acest articol poți descoperi o serie de sfaturi și recomandări care te pot ajuta să recunoști mai bine simptomele asociate cu herpangina și să practici măsuri de prevenție corespunzătoare. În cazul infectării, nu ezita să contactezi un medic specialist.
Cum poți recunoaște simptomele?
Pentru a putea recunoaște simptomele este important să înțelegi ce este herpangina. Fiind o problemă de sănătate cauzată de expunerea la un virus, provoacă manifestări specifice abia după două până la cinci zile de la momentul infectării. Totodată, poate conduce la reacții diverse în funcție de persoana afectată. Cele mai comune sunt:
-
instalarea subită a febrei;
-
durerile în gât;
-
dificultățile la înghițire;
-
pierderea apetitului;
-
ganglionii limfatici inflamați;
-
durerile de cap și gât;
-
salivatul excesiv și stările de vomă la sugari.
Leziunile ulcerative sau veziculare de dimensiuni mici caracteristice herpanginei apar abia după două zile de la momentul inițial al infectării, atât la nivelul gurii, cât și al gâtului. Adesea au o culoare gri deschis și o margine roșie. Procesul de vindecare al acestor leziuni durează de obicei în jur de șapte zile. [2]
Cum se stabilesc diagnosticul și tratamentul?
Dacă apar astfel de simptome este necesar să te adresezi medicului. Acesta va cere detalii despre istoricul medical și va efectua un examen fizic. Pentru că leziunile ulceroase sau veziculare care apar sunt destul de distincte, diagnosticul este de obicei imediat. Dacă forma dezvoltată este una ușoară, este posibil ca medicul să nu îți recomande investigații suplimentare.
Singurul mod de a trata herpangina este de a ține simptomele sub control. Severitatea lor este de regulă influențată de vârsta copilului și starea lui de sănătate generală. Fiind vorba de o infecție virală, antibioticele nu sunt recomandate. Ce poate ajuta este:
-
Izolarea – pentru a preveni răspândirea infecției și a permite recuperarea rapidă este preferabilă evitarea școlii, grădiniței sau creșei timp de aproximativ o săptămână.
-
Aportul crescut de lichide – leziunile de la nivelul gurii și gâtului pot fi dureroase, așa că este important să încurajezi consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea.
-
O dietă sănătoasă și ușoară – sunt preferabile alimentele reci și moi precum sucul de mere neîndulcit, iaurtul, laptele și înghețata. Acestea pot contribui la calmarea gurii și a gâtului.
-
Analgezicele – au rolul de a elimina durerile de cap și nu numai.
-
Spray-urile pentru gură – la recomandarea medicului, poți folosi astfel de medicamente pentru a ameliora disconfortul sau durerea cauzată de leziunile prezente.
Dacă stările febrile asociate cu herpangina produc o deshidratare semnificativă semnalată de simptome precum gura uscată, urina de culoare închisă, lipsa lacrimilor sau oboseală pronunțată, este indicat să contactezi un medic. Un nivel al febrei care depășește 39 de grade Celsius sau care nu se ameliorează necesită și el atenție medicală. [2, 3]
Cum poți preveni herpangina?
Cea mai eficientă metodă prin care poți preveni herpangina este practicarea unei igiene corespunzătoare. Este importantă spălarea mâinilor des și temeinic, mai ales înaintea meselor principale ale zilei și după utilizarea toaletei. Totodată, poți preveni răspândirea acestui virus prin acoperirea gurii și a nasului de fiecare dată când strănuți sau tușești. Acestea sunt toate reguli de bază pe care copiii trebuie să le învețe și să le respecte cât mai devreme.
Dacă ai grijă de un copil care a dezvoltat herpangină este important să te speli pe mâini constant, mai ales dacă ai atins scutece murdare sau mucus. Este necesară și dezinfectarea tuturor suprafețelor, jucăriilor și a altor obiecte care au fost atinse de copilul bolnav. [2]
Herpangina este o infecție virală contagioasă ale cărei simptome dispar de la sine în aproximativ o săptămână. Tot ce poți face este să ameliorezi disconfortul și durerile resimțite și să monitorizezi atent situația. Pentru o însănătoșire grabnică, nu uita să urmezi întocmai sfaturile medicului specialist.
Bibliografie:
-
Corsino, Carlin B, et al. “Herpangina.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507792/. Accesat la 1 Nov. 2022.
-
Pietrangelo, Ann. “Herpangina: Causes, Symptoms, Treatments, and More.” Healthline, Healthline Media, 25 Sept. 2012, www.healthline.com/health/herpangina#symptoms. Accesat la 1 Nov. 2022.
https://www.facebook.com/WebMD. “What Is Herpangina?” WebMD, WebMD, 3 June 2021, www.webmd.com/oral-health/what-is-herpangina. Accesat la 1 Nov. 2022.