In ce consta terapia cu lemn?

Terapia cu lemn a luat nastere din cultura orientala cu mii de ani in urma, dar este valabila si astazi. De fapt, este destul de populara si exista cei care o considera eficienta. In ce consta? Care sunt beneficiile sale? Cum se realizeaza? 

De-a lungul timpului, fiintele umane au fost fortate sa gaseasca proceduri pentru a-si atenua multe dintre afectiunile lor. Datorita acestui fapt, si intr-una dintre acele cautari medicinale, orientalii au creat terapia cu lemn. Aceasta interventie foloseste elemente din lemn pentru a masa pielea si a favoriza refacerea organismului.

Cu toate acestea, nu a fost intotdeauna asa cum este cunoscut astazi. La inceput, lemnul folosit si-a pastrat forma traditionala si a fost putin modelat, deoarece la acea vreme nu existau unelte care sa-i schimbe forma si sa-l adapteze la corp. Desigur, a fost ceva care s-a schimbat pe masura ce tehnica a fost imbunatatita. Va spunem mai multe mai jos.

Ce este terapia cu lemn?

Terapia cu lemn este o tehnica in care se realizeaza un masaj riguros si complet cu ajutorul diverselor instrumente din lemn. Fiecare dintre aceste instrumente are o forma si o dimensiune specifica, deoarece se adapteaza diferitelor zone ale corpului pentru a indeplini o functie.

Potrivit unei recenzii publicate in Complementary Therapies in Clinical Practice , acest tip de terapie are efecte pozitive in relaxarea organismului si reducerea diferitelor tipuri de afectiuni. Este util chiar si in calmarea stresului, a durerilor musculare si articulare, a dificultatilor circulatorii, printre alte boli.

La randul sau, i se atribuie beneficii cosmetice, deoarece se crede ca aplicarea sa regulata diminueaza aspectul celulitei, cicatricilor si varicelor. Si desi exista o lipsa de dovezi cu privire la eficacitatea sa, astazi are un loc foarte important in domeniul esteticii.

Conform culturii orientale, alte aspecte pozitive ale terapiei cu lemn sunt urmatoarele:

 • Are capacitatea de a ferm si de a tonifica corpul.
 • Imbunatateste respiratia.
 • Creste performanta fizica.
 • Ajuta la controlul anxietatii.

Terapia cu lemn este o tehnica in care masajele sunt aplicate cu instrumente din lemn concepute pentru anumite zone ale corpului.

Instrumente 

Terapia cu lemn este o tehnica sanatoasa care are ca scop promovarea bunastarii oamenilor. Prin urmare, una dintre principalele sale caracteristici este ca masajul se efectueaza local pe partile corpului de care pacientul are nevoie.

Conform celor de mai sus, exista diferite instrumente pentru a lucra la recuperarea afectiunilor. In continuare, detaliem cele mai relevante.

Rola neteda

Rola neteda este un element benefic din punct de vedere al sanatatii si al esteticii deoarece ajuta la buna functionare a sistemului circulator. Aparent, stimuleaza sistemul nervos, relaxeaza organismul si ajuta la reducerea celulelor adipoase.

Masa de modelare

Masa de turnare este utilizata astfel incat calea sangelui sa fie adecvata. Astfel, previne ca persoana sa sufere edem, deoarece favorizeaza circulatia lichidelor. Este, de asemenea, instrumentul folosit pentru masajul celor mai delicate straturi ale pielii.

Cupa suedeza

Cupa suedeza este un instrument folosit pentru a modela sau contura zone precum abdomenul, coapsele, fesele, spatele si talia. Se crede ca reduce acumularea de grasime si celulita.

Rola cu cuburi

Pentru masarea abdomenului si a taliei se foloseste o rola cu cuburi. Ca si instrumentul anterior, obiectivul sau este de a lucra la reducerea grasimii corporale si a celulitei.

Tipuri de terapie cu lemn si beneficiile acesteia

Odata cu evolutia instrumentelor de aplicare a terapiei cu lemn, s-a stabilit ca aceasta produce diverse beneficii in functie de partea corpului in care este aplicata. Din acest motiv, in prezent este o tehnica care este clasificata in mai multe tipuri. Sa ne uitam la fiecare in detaliu.

Terapie corporala cu lemn

Terapia cu lemn corporal este un tratament cuprinzator cu mai multe beneficii pentru persoana. In primul rand, are ca scop drenarea grasimilor localizate pentru a reduce si modela silueta. La randul sau, ajuta la reducerea stresului si a tensiunii musculare cauzate de o postura proasta sau de activitatea fizica excesiva.

Terapia fizio-estetica prin lemn

Acest tip de terapie cu lemn are ca scop reducerea durerilor fizice cauzate de leziuni sau de boli ale articulatiilor si musculare. Este esential ca acesta sa fie aplicat de un profesionist, deoarece o practica proasta poate fi contraproductiva.

Terapia anticelulitica cu lemn

Unul dintre principalele obiective ale terapiei cu lemn este reducerea prezentei celulitei, atat in ​​abdomen, fese si coapse. Prin aceasta tehnica, se urmareste imbunatatirea circulatiei sangelui si a lichidului, astfel incat sa nu se formeze noduli in zonele mentionate. 

Unul dintre principalele efecte ale terapiei cu lemn este reducerea celulitei.

Terapie faciala cu lemn

In centrele de infrumusetare sau spa se foloseste tehnica lemnului facial cu scopul de a reafirma pielea fetei si de a imbunatati aspectul acesteia. Este un masaj bland care imbunatateste circulatia si lasa un aspect neted si tonifiat.

Terapie pentru bust 

Este o tehnica utilizata pe scara larga in centrele de estetica. Cu elemente specifice de terapie prin lemn, zona sanilor este masata pentru a modela si tonifia. Este adesea insotita de produse de fermitate.

Contraindicatii ale terapiei cu lemn

Este important de mentionat ca, pana in prezent, nu exista suficiente studii clinice privind eficacitatea si siguranta terapiei cu lemn. Desi exista studii care vorbesc despre efectele pozitive ale terapiei prin masaj, nu exista dovezi ca atare pentru terapia cu lemn. Cu toate acestea, este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor.

In orice caz, este esential sa mergeti la profesionisti atunci cand efectuati aceasta procedura. O aplicatie proasta poate cauza neplaceri in loc de beneficii. In plus, practica sa trebuie evitata in unele cazuri. In special, acestea sunt contraindicatiile sale:

 • Boli de rinichi.
 • Arsuri sau leziuni grave ale pielii. 
 • Infectii sau boli de piele.
 • Pacienti diagnosticati cu edem.  
 • Hipertensiune.

Pregatire pentru terapia cu lemn

In terapia cu lemn exista 2 faze inainte de contactul direct intre ustensilele din lemn si pielea persoanei.

 • Pentru inceput, specialistul efectueaza un masaj manual pentru a avea un prim contact cu pielea si a obtine un efect de relaxare.
 • Apoi, aplicati pe piele uleiuri sau creme reducatoare, in functie de scopul masajului. Ele pot fi, de asemenea, produse de relaxare sau de calmare a durerii. Dupa ce masati din nou cu mainile pentru a distribui produsul, finalizati procedura cu masajul cu instrumentele din lemn. 

Ce sa retineti despre terapia cu lemn?

In ciuda popularitatii sale in scopuri medicinale si cosmetice, nu exista suficiente dovezi privind eficacitatea terapiei cu lemn. In ciuda acestui fapt, datele anecdotice sugereaza ca este o buna completare pentru a modela silueta si a reduce unele afectiuni.

Este esential sa gasesti un profesionist pentru practica ta, deoarece o aplicare proasta a masajului cu elemente din lemn poate duce la rani nedorite. In sfarsit, trebuie mentionat ca nu ar trebui sa fie un tratament de prima alegere pentru nicio afectiune. Ingrijirea medicala ar trebui sa fie intotdeauna pe primul loc.