Israelul prelungeste detentia Juanei fara acuzatii pentru sapte zile

Juana Ruiz Sanchez, spaniola retinuta fara acuzatii  de Israel timp de aproape doua saptamani,  va continua sa fie privata de libertate inca sapte zile  dupa cea de-a patra sedinta care a avut loc luni la  Tribunalul Militar al inchisorii Ofer.
 

Ea a fost retinuta sub suspiciunea de  presupusa spalare de bani  intr-un caz care ar implica Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o organizatie politica considerata terorista de Israel.

Ruiz Sanchez, in varsta de 60 de ani, rezident al orasului Beit Sahur din Cisiordania, langa Betleem,  lucreaza de zeci de ani ca coordonator de proiect pentru Health Work Committees, un ONG palestinian  care ofera asistenta medicala populatiei si dezvoltare in timp ce lupta pentru drepturile lor.

Puteti ramane inchis pana la 75 de zile

Dupa arestarea ei la domiciliul lui Ruiz pe 13 aprilie, ea ramane „retinuta in scop de interogatoriu”, modalitate prin care, potrivit legii militare, poate ramane inchisa pana la 75 de zile.

Potrivit unui purtator de cuvant al familiei, Ruiz Sanchez  va trebui sa se prezinte din nou in fata instantei militare duminica viitoare, dupa ce politia si serviciile de securitate israeliene au cerut sa-i prelungeasca detentia pentru a continua sa o interogheze.

La urmatoarea sedinta de judecata va fi prezent si  procurorul militar, care ar putea decide daca va cere o  noua prelungire a arestarii ei  pentru a examina si prezenta posibile acuzatii impotriva ei.

Peste o mie de persoane, inclusiv scriitori, artisti, politicieni si oficiali spanioli, au semnat un manifest prin care cer eliberarea lor imediata. Pe de alta parte, un grup de cincisprezece europarlamentari din grupele Stanga si Verzi i-au cerut Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, medierea Uniunii Europene in acest caz.

Guvernul monitorizeaza indeaproape cazul.

Guvernul urmareste indeaproape cazul spaniolei Juana Ruiz Sanchez si a oferit aceasta asistenta consulara, potrivit unor surse diplomatice. Dupa cunoasterea faptelor, au indicat surse din Ministerul Afacerilor Externe, a existat „contact permanent cu familia” detinutului si i s-a oferit „toata asistenta consulara de care ar putea avea nevoie”.

In plus, sursele au precizat, atat de la Consulatul de la Ierusalim, cat si de la Ambasada din Tel Aviv, cat si de la Ministerul insusi, „au fost stabilite canale de dialog cu autoritatile israeliene pentru a urmari situatia”.

Campania de sustinere a spaniolilor a indicat ca Tayseer Abu Sharbak, actualul sef al Departamentului de Contabilitate HWC si  Saeed Abbad, fost sef al acestuia pana acum doi ani, au fost, de asemenea, arestati de autoritatile israeliene .

„Aceste arestari si furtul, in data de 8 martie, de echipamente informatice si documentatie de la compartimentul de contabilitate al HWC ne fac sa banuim ca responsabilii  urmaresc sa faca dovada unui tip de infractiune legat de finantarea  proiectelor derulate de HWC si ca intentioneaza sa o implice pe Juana Ruiz si pe cei doi insotitori ai ei in aceasta acuzatie”, subliniaza ei in declaratia publicata in weekend.

Atat familia, cat si prietenii Juanei Ruiz din Spania considera  „este imposibil ca finantarea proiectelor cu bani de la donatorii spanioli sa aiba vreun aspect penal,  intrucat acordarea ajutoarelor, in mare parte publice, este supusa unor controale stricte in ceea ce priveste activitatile care sunt efectuate si justificarea economica completa a finantarii acordate”, precizeaza acestia in nota, subliniind ca „ in cazul nerespectarii reglementarilor se impune restituirea ajutorului, lucru despre care nu avem cunostinta ca s-a intamplat in oricare dintre numeroasele proiecte realizate de HWC”.