Te-ai intrebat vreodata, ce fel de lider/sef ai in compania ta? Conducerea in cadrul oricarei organizatii este importanta pentru a se asigura ca echipele isi indeplinesc obiectivele si le mentin motivate, cu toate acestea, exista diferite stiluri de management care pot adauga sau scadea din companie.
Cele 6 stiluri de management managerial
#1. Stilul coercitiv in managementul afacerilor
Un sef coercitiv este un lider rigid si inflexibil. Atunci cand se foloseste acest stil, liderul alege sa dea multe ordine directe fara a oferi subordonatilor sai posibilitatea de a-si exprima ideile si opiniile.
Acest lider nu numai ca nu opteaza pentru sistemul de recompense, dar se concentreaza pe criticarea si pedepsirea esecurilor generate de neascultare. Prin urmare, motivatia echipei sufera enorm din cauza imposibilitatii angajatilor de a percepe ca, datorita muncii lor, obiectivele de afaceri sunt atinse.
Acesta este, in general, cel mai putin eficient stil de management, dar poate fi recomandat in situatii de criza cand este nevoie de autoritate si angajatii au nevoie de ordine clare si directe.
#2. Conducatorul calauzitor
Acest stil managerial de management se concentreaza pe crearea unei viziuni si pe explicarea lucratorilor ce se afla in spatele acesteia. In acest stil de management se tine cont de parerea si ideile lucratorilor.
In ceea ce priveste sistemele de recompensa, stilul de management de ghidare recompenseaza performanta buna, dar penalizeaza si esecurile. Lucratorii inteleg perfect ce se asteapta de la ei si sunt constienti de importanta lor in organizatie, maximizand angajamentul fata de obiective.
Stilul de indrumare este eficient in echipele in care liderul este perceput ca un expert in domeniu capabil sa stabileasca instructiuni si sa motiveze lucratorii.
#3. Stilul de management afiliativ: important sunt oamenii
Liderul afiliativ se caracterizeaza prin stimularea legaturilor afective intre lucratori. Prioritatea acestui lider este promovarea unei atmosfere placute in companie, neglijand aspecte precum directia si stabilirea obiectivelor: prioritatea sunt oamenii.
In ceea ce priveste sistemul de recompense, acest lider recompenseaza performanta buna, dar este incapabil sa pedepseasca performanta proasta pentru a evita confruntarile.
Desi acest stil poate fi eficient in situatiile in care exista un mediu de lucru prost si este necesar sa se genereze armonie, in general, acest tip de lider este ineficient in situatii de criza sau in care performanta slaba trebuie penalizata. Desi poate fi perceput ca un lider slab, adevarul este ca in multe cazuri acest lider culege loialitatea angajatilor sai.
#4. Stilul participativ, management bazat pe incredere
Acest stil de management se bazeaza pe increderea in lucratori, astfel incat opiniile si ideile acestora sa fie luate in considerare, cautand mereu consensul. Acest lider promoveaza increderea, respectul si angajamentul de grup.
In ceea ce priveste sistemul de recompense, acest lider se concentreaza pe recompensarea performantei bune fara a fi prea sever cu performanta proasta.
Cand va fi util stilul participativ? In cazurile in care membrii echipei sunt competenti sau in echipe in care este necesar un nivel superior de coordonare. Cu toate acestea, intalnirile nesfarsite in care deciziile dificile sunt adesea amanate sunt foarte frecvente.
#5. Stilul imitativ: conduce prin exemplu
Nimic mai stimulant decat sa vezi ca seful tau este implicat in munca sa conduca prin exemplu. In stilul de management imitativ, liderul stabileste obiective inalte si le exemplifica luand viteza si abilitatile ca standarde.
Confruntat cu probleme, alege sa le rezolve singur fara a contribui la dezvoltarea angajatului. Totusi, acest lucru poate deveni o problema pentru companie in situatiile in care liderul este incapabil sa se ocupe personal de toata munca.
#6. Stilul de antrenament
In acest ultim tip de stil de management, liderul isi ajuta lucratorii sa-si cunoasca propriile puncte forte si puncte slabe. Ofera autonomie echipei astfel incat sa isi poata stabili propriile obiective, oferind indrumare lucratorului pentru a-si promova dezvoltarea profesionala.
Acest tip de stil de management este foarte eficient in cazul in care angajatii sunt ambitiosi, motivati si dispusi sa ia decizii prin asumarea riscurilor.