Trateaza naturist dermatitele buzelor

Adesea avem buzele uscate, crapate ori sangerande, toate acestea producand o senzatie de disconfort. Sunt manifestari pe care nu trebuie sa le ignoram, mai ales ca avem la dispozitie tratamente naturiste usor de aplicat

Bolile buzelor sunt:

a) descuamatia persistenta a buzelor

b) dermitele artificiale

c) cheilitele

d) perlesul

Descuamatia persistenta a buzelor

Se caracterizeaza prin roseata exagerata, edem, fisuri, cruste, care dupa eliminarea lor lasa sa se vada pielea de o culoare intens rosie. Leziunea se localizeaza, de obicei, pe partea din mijloc a buzelor, este insotita de prurit si durere. Este foarte frecventa, mai ales la adulti. Foarte expuse la aceasta boala sunt persoanele care sufera de guta si cele intoxicate, dar poate fi provocata si de pasta de dinti, gingivite, sinuzite etc. Poate fi insotita si de tulburari glandulare, in special ovariene.

Tratament

Se ung buzele cu uleiuri din sunatoare, galbenele, musetel sau catina. Suplimentar, pentru toate aceste afectiuni, se vor administra vitamine naturale prin alimentatie, in special vitaminele A si B2. De asemenea, sunt cazuri in care afectiunea este agravata de fumat, alcool sau alti factori, deci ai face foarte bine sa te abtii, cel putin pana te vindeci, altfel risti o agravare a bolii. De asemenea, umezirea buzelor pe vant sau expunerea la curenti de aer ori la soare pot sa produca aceasta afectiune sau sa o intretina.

Dermatitele artificiale

Sunt leziuni destul de frecvente, cauzate de cele mai multe ori de aplicarea fardurilor sau de folosirea unei paste de dinti nepotrivite. Acestea vor fi evitate sau, daca nu, se va incerca inlocuirea lor cu altele pe care le suporti. Sunt eruptii supurande, uneori cu descuamatie, mancarimi si durere. Se pot intinde la colturile gurii sau in jurul ei. Uneori, acestea se pot asocia cu o infectie cu streptococi si atunci va fi prezent si perlesul sau chiar crustele melicerice de culoare galbena, care sunt mai de durata.

Tratament

Se va cauta cauza acestei afectiuni si se va inlatura, odata cu aceasta disparand si afectiunea. Pana va trece, se pot aplica diferite uleiuri din plante medicinale ca sunatoarea, tataneasa, catina (care are foarte multe vitamine), galbenelele etc. Uleiurile se vor aplica de 2-3 ori pe zi, in strat subtire, doar cat sa intre in piele. In caz de infectie cu streptococi, se vor face spalaturi cu ceai din urmatoarele plante:

• Galbenele – se vor folosi florile. Acestea se maruntesc si se vor pune 4 lingurite de flori maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute, se strecoara si cu acest ceai se vor face spalaturi sau tamponari de mai multe ori pe zi.

• Musetel – se vor folosi florile maruntite, 3 lingurite la 250 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se foloseste tot la spalaturi si tamponari locale, de mai multe ori pe zi.

• Coada soricelului – se folosesc florile, care au mai multa substanta activa ca planta. Se vor pune 4 lingurite de flori maruntite la 250 ml apa. Se fierbe si se strecoara, cu acest ceai facandu-se spalaturi sau tamponandu-se zonele afectate de mai multe ori pe zi.

• Iasomie – se vor pune 2 lingurite de flori maruntite la 250 ml apa clocotita. Se fac spalaturi de mai multe ori pe zi.

• Cimbru – se va folosi planta inflorita maruntita. Se pun 3 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa. Se vor face apoi spalaturi sau tamponari locale cu acest ceai de mai multe ori pe zi.

• Hrean – radacina se va rade, dupa care se vor pune 2 lingurite de hrean ras in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. O alta varianta ar fi sa se fiarba 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi si frunzele. Sunt indicate atat radacinile, cat si frunzele pentru ca au un puternic efect de antibiotic. Cu ambele solutii se pot face spalaturi de mai multe ori pe zi.

Cheilitele

Sunt dermatitele artificiale ale buzelor, eruptii eritematoase. Sunt prezente descuamatia, pruritul si durerea. Se pot intinde la colturile sau in jurul gurii. Se aplica tratamentul ca si in cazul dermatitei artificiale. Boala este agravata de consumul de cafea, de fumat, acestea contribuind si la aparitia afectiunii. O alta cauza a aparitiei cheilitei ar fi rujul, care contine anumite substante la care unele persoane sunt alergice, dar si carenta de vitamine, in special cele din compexul B. Un tratament eficient este cel cu ulei de catina, cu care se unge zona afectata.

Perlesul

O leziune radiala, plisata, acoperita de mici cruste. Este localizata la colturile gurii. Mucoasa are aspect macerat si ingrosat. Sangereaza foarte usor. Poate fi numai intr-o parte sau in ambele parti. De cele mai multe ori este datorat unor streptococi sau levuri si se poate transmite prin vesela folosita in comun.

Tratament

Intrucat este prezenta cel mai ades datorita faptului ca organismul este slabit sunt indicate tratamente pentru intarirea imunitatii cu o serie de vitamine naturale:

Catina – ulei de catina, 10 picaturi de mai multe ori pe zi.

Sirop din fructe – o lingurita de 3 ori pe zi. Ceai din fructe de catina care se va face din 2 lingurite de fructe care se pun in 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoara si se vor consuma 3 cani pe zi, preferabil indulcite cu mere.

Echinaceea – tinctura de Echinaceea se gaseste la orice magazin naturist. Se vor lua, in functie de gravitatea afectiunii, intre 5 picaturi si o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. 

Sucuri de legume si fructe – se vor consuma cat mai multe sucuri, preparate proaspat. Acestea aduc vitamine, enzine, oligoelemente etc. si intaresc imunitatea.

Polen de albine – se vor consuma zilnic cate 20 g in cursul unei zile. Se va avea grija ca acesta sa fie foarte bine maruntit in gura, pentru ca altfel risti sa nu fie asimilat de organism.

Propolis – sub forma de proposept -de mai multe ori pe zi.

Buzele se vor unge de mai multe ori pe zi cu uleiuri din diferite plante medicinale.