Camera de baie – decorul peretilor

Decorarea peretilor nu este o munca usoara. Stiu ca se vor gasi sceptici care sa ia in deradere aceasta ocupatie, dar inainte de a pune verdicte, ganditi-va ca acel model care vi se pare un lucru usor de facut, ce nu merita intreaga atentie si concentrare, este acel decor pe care il veti revedea zi de zi, an de an, pana va veti hotari sa faceti o alta schimbare radicala. Iata de ce este bine sa luam in calcul modul in care alegem sa ne decoram peretii, chiar daca este vorba numai de baie, sa zicem…
 
Deci dupa ce trebuie sa te gandesti la dus, chiuvete, dulapuri, si toate celelalte, acum te mai pun sa te gandesti si la designul peretilor? Raspunsul meu este…da! Pentru ca si acest detaliu completeaza designul pe care il doresti si este la fel de important ca pardoseala.

Pentru inceput, trebuie sa tii cont de doua detalii importante ale baii: marime si umezeala. Da, chiar si baile ventilate natural pun probleme de umezeala. In celelalte incaperi ale casei nu prea ai probleme cu spatiul, sau cel putin nu la fel de multe ca si cu baile, care sunt mici sau de marime medie, majoritatea din ele. Asa ca sa trecem pe rand prin posibilitatile generale pe care le ai pentru decorul peretilor din baie.

1. Vopseaua

Nu ai cum sa dai gres cu vopseaua! Asta tinand cont de faptul ca de la jumatatea zidului in jos ai cel putin placi ceramice sau alt material care sa impiedice infiltrarea apei provenite din vapori sau din scurgeri, in pereti. Asa ca, trebuie sa fii atenta doar ca suprafata sa fie mata si vopseaua sa fie rezistenta la umezeala. Nu trebuie neaparat sa fie glossy, dar, cand o cumperi, asigura-te ca nu se va coji dupa contact indelungat cu apa. Expertii spun ca ar fi bine ca inainte de aplicarea ei sa tratezi peretii cu solutie impotriva mucegaiului si igrasiei.

2. Placile ceramicePlacile ceramice sunt, in mod normal, cele la care ne gandim toti cand trebuie sa decoram o baie. Evident, nu vei avea probleme cu umezeala, dar va trebui sa ai in vedere diverse probleme de design. Toate placile sunt taiate egal, si asta presupune linii drepte. Liniile creaza tipare care pot intensifica sau diminua efectul total al baii. Un alt considerent este ca, exceptand dusul, probabil nu vei vrea sa folosesti placile ceramice pe intreg peretele, si inclusiv ca pardoseala. In plus, o astfel de solutie te poate costa mai mult decat o combinatie ceramica-vopsea, si, de asemenea, tot ce trece de jumatatea zidului, risca sa dea camerei aspect de toaleta publica daca nu este gandit cu atentie.

3. Lambriul

Si lambriul ofera acoperirea doar a jumatatii inferioare a zidului si asfel va trebui sa il combini cu altceva. Dar lambriul poate fi tratat cu un strat de vopsea impotriva umezelii, asigurand imposibilitatea infiltarii apei atat in el cat si in perete. Acest material este folosit indeosebi in Statele Unite, dar, combinat cu o pardoseala de lemn si alte elemente necesare si decorative, va da baii un aspect traditional, rustic.

4. Placile prefabricate

Placile prefabricate pot arata ca si gresia, ca si caramida sau pot avea alte modele care imita materialul real. Se gasesc in panouri mari (in general 2 metri lungime sau mai mult) si poate fi taiat si montat rapid si usor. Si acesta se foloseste cu precadere in Statele Unite, unde se numeste tileboard si este special prevazut cu un strat anti-umezeala. Nu garantez ca cel ce se gaseste la noi are asa ceva, de aceea mai bine documentati-va mai pe larg despre acest material, precum si despre cum poate fi protejat peretele fara sa se umezeasca sau sa transpire in cazul in care placile nu beneficiaza de acel strat protector. Atentie insa caci, desi poate arata bine la inceput, dupa un timp acest material se vede ca este imitatie si poate arata ieftin.

5. Tapetul

Spre deosebire de vopsea, tapetul il poti “proba” inainte de a-l aplica. Poti cere mostre sau sa cumperi o cantitate foarte mica din modelele care iti plac si sa le lipesti pe rand in camera de baie pentru a-ti imagina mai usor rezultatul final. Imprimeurile mari vor face baia sa arate mai mica, liniile verticale dau inaltime baii, liniile orizontale par sa ingusteze baia, asa ca atentie la alegerea facuta. Desi tapetul este unul dintre materialele cele mai non-eco-friendly, de multe ori arata mai bine decat vopseaua. Dar ai grija ca tapetul cumparat sa aibe strat de protectie impotriva umezelii pentru ca cel de hartie se va coji imediat de pe pereti.

Rasfoieste imaginile pentru a vedea numeroasele exemple ce se pot realiza cu fiecare din aceste materiale aplicate pe pereti.