A manca ananas in mod regulat este o placere pe care o ofera multi oameni, deoarece acesta este un fruct care nu numai ca are un gust rafinat, ci si o aroma foarte placuta, care incanta simturile atat singur, cat si combinat cu alte fructe si diverse alimente.
Daca treaba ta nu este sa mananci multe fructe in fiecare zi, dar iti place ananasul, poate ar trebui sa te gandesti sa-l incorporezi mai des in dieta ta. Nu numai ca iti vei oferi un rasfat, dar vei putea obtine si mai multe beneficii pentru sanatatea ta.
Mai jos va vom spune mai multe despre acest fruct si contributiile sale, atunci cand il includeti in mod regulat in dieta.
Ananasul este un fruct care provine din Brazilia, America de Sud. Este alcatuit dintr-o cantitate mare de apa. Totusi, asta nu inseamna ca ii lipseste valoarea nutritiva, conform datelor de la Fundatia Spaniola pentru Nutritie (FEN), ananasul este o sursa de iod, vitamina C, acizi organici si bromelaina.
Expertii Asociatiei 5 pe zi, comenteaza ca: „daca a fost bine maturat contine in jur de 11% carbohidrati. Cele mai abundente vitamine sunt C, B1 si B6. La fel ca majoritatea fructelor, continutul sau de potasiu si magneziu este de asemenea important.”
Ananasul este unul dintre cele mai delicioase fructe tropicale de acolo. Poate fi consumat in diferite moduri:
- Gatit.
- Conserve.
- Singur, in suc.
- Al natural, fresca.
- Combinat cu alte alimente, in smoothie-uri si shake-uri.
- In infuzie (sunt cei care pregatesc o infuzie cu coaja).
Cu toate acestea, este adevarat ca cel mai bun mod de a obtine toate contributiile sale este prin consumul sau natural. Trebuie amintit ca, ca si alte fructe si alimente, atunci cand sunt procesate sau preparate in moduri diferite, aportul sau nutritional variaza.
Mancand ananas obtineti minerale, vitamine, antioxidanti, precum si fibre solubile si insolubile si bromelaina, o enzima cu actiune proteolitica. Toate acestea sunt esentiale pentru ca organismul tau sa functioneze corect.
1. Sprijina sistemul imunitar
Datorita continutului sau de vitamina C si antioxidanti, ananasul este considerat a fi un fruct care contribuie la sanatatea sistemului imunitar in general. In plus, vitamina C este adesea asociata cu reducerea riscului de imbolnavire si reducerea impactului stresului oxidativ.
In sine nu ajuta la vindecarea sau prevenirea racelilor, gripei si virusilor, dar contribuie la sanatatea generala.
2. Contribuie la sanatatea pielii
Deoarece vitamina C contribuie la producerea de colagen si la vindecarea ranilor, printre altele, consumul de ananas ar putea ajuta la mentinerea sanatatii pielii. In plus, fructul ofera si diversi antioxidanti care intaresc actiunea nutrientilor.
3. Ofera iod
Consumul regulat de ananas va permite sa obtineti o anumita cantitate de iod, un mineral esential pentru a produce hormoni tiroidieni si pentru a indeplini diferite functii vitale care favorizeaza echilibrul intregului organism si, prin urmare, contribuie la starea de bine.
4. Ajuta la eliminarea lichidelor retinute
Ananasul este fructe tropicale care s-au raspandit in intreaga lume.
Fiind bogat in apa si fibre, ananasul favorizeaza procesele de digestie si la randul sau imbunatateste tranzitul intestinal. Pe de alta parte, contribuie si la eliminarea lichidelor retinute, deoarece are efect diuretic.
Consumul de ananas stimuleaza miscarile peristaltice si eliberarea de sucuri gastrice care ajuta la dizolvarea mai buna a alimentelor.
5. Promoveaza sanatatea sistemului osos si muscular
Consumul de ananas este benefic pentru aportul de magneziu si potasiu pe care il ofera acest fruct, doi nutrienti esentiali pentru sistemul osos si muscular.
Expertii de la Institutul National de Sanatate (NIH) comenteaza ca „corpul are nevoie de potasiu pentru aproape tot ceea ce face , inclusiv functionarea corecta a rinichilor si a inimii, contractia musculara si transmiterea nervoasa”.
Pe de alta parte, ei comenteaza ca magneziul este esential pentru reglarea functiei muschilor si a sistemului nervos, a nivelului de zahar din sange si a tensiunii arteriale. In plus, ajuta la formarea proteinelor, a masei osoase si a ADN-ului.
6. Nu modifica nivelul zaharului din sange
Consumul de ananas proaspat, crud, fara nici un fel de aditivi (siropuri, siropuri etc.), poate fi delicios (si si benefic) pentru pacientii cu diabet. Fructul nu modifica nivelul zaharului din sange si, dimpotriva, ajuta la echilibrarea dietei.
Julio Basulto, expert in dieta si nutritie, comenteaza ca consumul zilnic de fructe este sanatos si, contrar credintei populare, nu favorizeaza cresterea in greutate sau varfurile de zahar.
7. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale
Va amintiti ca am mentionat potasiul printre nutrientii pe care ii continea ananasul? Ei bine, acesta este unul dintre cele mai importante minerale pentru organism. Potasiul are un efect vasodilatator. Acest lucru se poate traduce printr-o mai buna circulatie a sangelui.
8. Hidrateaza
Bineinteles, datorita continutului ridicat de apa, ananasul ajuta la completarea hidratarii zilnice, ceva esential pentru sanatatea intregului organism si indeplinirea multiplelor procese vitale.
Pe scurt, ananasul este un fruct delicios care merita consumat des simplu, ca parte a unei diete echilibrate. Odata ce il integrezi, vei putea vedea cat de delicios si racoritor este.