Este posibil sa ai o afacere fizica sau online de demult, care spre surprinderea ta nu decoleaza. Ai crezut ca doar deschiderea usilor sau publicarea web-ului este mai mult decat suficient.
In orice caz, daca acea voce pe care o avem cu totii in interior iti spune ca produsul sau serviciul tau este bun, necesar si diferit, este probabil sa lipseasca impulsul tintit pe care il ofera un bun plan de marketing .
Pentru aceasta, este necesar sa planifici strategia corespunzatoare si chiar acum esti in locul perfect pentru a sti ce trebuie sa tii cont, pentru a implementa cu succes transformarea digitala a afacerii tale.
Inainte de a intra in el, 2 precizari:
- Planul de marketing perfect este unul care utilizeaza actiuni online si offline . Pariand totul pe o singura carte va lasa cu 50% la fel de important ca cealalta jumatate.
- Rabdare si munca. Lucrurile se construiesc zi de zi. A avea un profil pe o retea de socializare la moda sau un site minunat nu este o garantie suficienta.
Pasii unui bun plan de marketing
1. pune-ti intrebarile potrivite
Primul dintre toti pasii pentru a dezvolta un plan de marketing eficient este sa va puneti intrebarile potrivite.
Oferta – Cerere: Produsul sau serviciul dumneavoastra este solicitat?
Daca vinzi chibrituri cu un capat roz, ai o adevarata nisa de piata, dar probabil fara cerere. Daca vinzi lapte, este o necesitate de baza, majoritatea populatiei il are zilnic pe masa, dar nu vei fi singurul. Dar daca comercializati o marca de cafea unica in lume si doar o vindeti intr-o provincie, atunci am dat in cui.
Publicul tinta:
Denumit si client potential, tinta sau persoana cumparator . Daca stii ce vinzi, ar trebui sa stii cine va fi dispus sa-l cumpere la fel sau mai mult. Este posibil sa ai un magazin de decoratiuni, asa ca este posibil ca acesta sa aiba mai multa atractie in randul publicului feminin si tocmai catre el ar trebui sa-ti indrepti eforturile de atragere.
Competitie:
Ai concurenta? o cunosti Urmeaza-i pasii si nu-si pierde urma.
Propunere de valoare:
De ce ar trebui sa te aleaga cineva pe tine si nu pe un alt site concurent? Ce te deosebeste? De ce esti mai bine?
2. Internetul
Asist frecvent la nasteri de afaceri digitale sau fizice cu suport digital, care sunt sustinute online cu o simpla pagina de facebook sau un profil instagram si numai cu asta considera ca au deja suficienta prezenta pe internet pentru a obtine un succes stratosferic. Nu este asa.
Recomand sa aveti un site bun. Ce inseamna sa ai un site bun? Una in care este clar ce oferi, cum esti diferit, propunerea ta de valoare si cum pot obtine ceea ce vrei sa vinzi.
Inainte de a implementa orice, faceti structura hartii web. Meniul principal este foarte important, pentru ca va va ajuta sa intelegeti tot ceea ce oferiti. Ganditi-va la asta pentru ca mai tarziu in constructia paginii, unele modificari pot sa nu se potriveasca bine. Si cum ar trebui sa fie acel site? Va explicam mai jos:
- Usor de inteles. Ca dintr-o privire cine o vede stie fara indoiala ce oferi.
- Design simplu. Curat, lipsit de elemente care il reincarca si distrag atentia de la obiectivul pentru care i-ai atras acolo.
- Ar trebui sa se incarce rapid. Daca dureaza mult timp, ii va oferi utilizatorului putina incredere si va trece la urmatorul rezultat.
- Apel la actiune. Consta in aranjarea elementelor web in asa fel incat sa faciliteze utilizatorului pe tot parcursul navigarii actiunea specifica pe care doriti sa o faca. Este posibil sa doriti sa va contactez, sa solicit o oferta, sa descarcati o carte electronica sau sa fac o achizitie. Nu-l confundati cu mai multe mesaje in acelasi timp si puneti indemnuri: butoane sau design proeminent, precum Flautarul din Hamelin pune pesmet.
- Faceti-l sa raspunda la mobil . Arata bine pe mobil. Sa nu uitam ca din ce in ce mai mult se consulta de pe dispozitivele mobile.
Sunt multe alte elemente de luat in considerare, precum: SEO, scrierea continutului, uzabilitate web, crearea de imagini si resurse pentru a-l face atractiv, notificari legale, cookie-uri… daca habar nu aveti, este mai bine sa externalizati total sau partial a creatiei sale.
3. Blog da, blog nu
Un alt pas intr-un plan de marketing bun este sa tii cont de faptul ca continutul este inca rege si o pagina live, cu actualizari frecvente, bazate pe o diversitate de resurse: text, videoclipuri, infografice, descarcabile… legate de produsul sau serviciul tau. , se va scala si se va pozitiona intotdeauna mai bine decat un site web creat pentru a ramane vesnic la punctul sau de plecare.
Asadar, un alt dintre pasii importanti pentru a dezvolta un plan de marketing este sa ai un blog sau, in lipsa, o sectiune de stiri. Daca nu se poate mentine cu publicatii frecvente, este indicat sa il amanati sau sa il externalizati. Ofera o imagine proasta sa vezi bloguri cu 1 sau 2 articole vechi.
Crearea unui continut bun necesita munca: planificarea continutului, scrierea pentru potentialul tau client, cautarea sau producerea de imagini si alte resurse de calitate care imbogatesc mesajul pe care dorim sa-l transmitem… Am intra in marketingul de continut, care merge foarte mult.
4. Retele sociale
Vor fi autovehiculul care la iesire, iti raspandeste continutul si la intoarcere, revine cu potentiali clienti, pe care ai reusit sa-i atragi prin publicatii. Este important sa luati in considerare:
- Afacerea ta nu trebuie sa fie in toate retelele de socializare ale momentului, doar in acelea in care se afla publicul tau tinta. Daca ai un magazin de imbracaminte, Instagram sau Facebook sunt cele potrivite; dar daca vindeti servicii de resurse umane, Linkedin este cel potrivit.
- Daca nu poti pastra profilurile pe care te-ai hotarat sa fii, alege sa ai o prezenta numai pe cele pe care esti sigur ca le poti pastra. Un profil abandonat, fara actualizari sau neglijat, da o imagine foarte proasta.
5. Campanii de publicitate platite
Indiferent daca abia va incepeti cariera sau doriti sa o reinvie, dar resursele sunt limitate, va recomand sa investiti in Google Ads. Google este principalul browser folosit in jumatate din lume, daca locuiti in Europa alegeti-l pe acesta. Daca publicul tinta este rus sau chinez, va trebui sa cautati media alternativa.
Utilizarea Google Ads este un alt dintre pasii pentru a crea un plan de marketing perfect si pune la dispozitie utilizatorilor sai tot felul de facilitati pentru a monta campanii care obtin clienti potentiali sau vanzari: linie de asistenta gratuita unde va vor ajuta la configurare, apeluri de la urmarire. , atentie prin chat, mail… Va explicam cum se face:
Am inceput cu 3 euro pe zi. 3€! Va asigur ca Google se va sinucide pentru ca va consuma tot bugetul zilnic, dar daca campaniile sunt bine configurate si segmentate, vi le va returna sub forma de contacte si vanzari interesate. Pe masura ce obtineti rezultate, puteti decide sa cresteti bugetul.
Aflati cum se face sau externalizati
Configurarea campaniilor in Google Ads necesita cunostinte: studiul cuvintelor cheie, cuvinte cheie negative, configurarea segmentelor de public, obiective, plasarea codurilor de urmarire pe web, campanii text si/sau display, monitorizarea termenilor de cautare si revizuirea frecventa a configuratiei, pentru a o ajusta la ce va atrage publicul tinta. Daca nu aveti cunostintele necesare sau suficient timp pentru a le dobandi, ganditi-va la ce doriti sa va petreceti timpul: sa fiti la telefon ore in sir in timp ce va asista in configurarea pas cu pas a campaniilor dvs. sau sa va concentrati asupra alte chestiuni ale afacerii dvs. care necesita atentia dvs. In orice caz:Google Ads va face totul pentru ca campaniile tale sa functioneze si sa-ti creasca bugetul, dar trebuie sa stii cum functioneaza, pentru ca iti deschizi portofoliul.
Atentie, acest lucru nu se aplica tuturor. Poate doriti sa anuntati un eveniment care va avea loc la o anumita data, daca tinta dvs. este pe Linkedin sau Instagram, atunci va recomand sa faceti publicitate acolo, dar in cazul produselor sau serviciilor, a avea campanii bine configurate in Google Ads va fii ca o reclama care functioneaza pentru tine, ori de cate ori se iveste ocazia.
6. Buletin informativ
„Banii sunt in lista”. Un buletin informativ sau buletin este un e-mail cu o frecventa prestabilita sau punctuala, pe care il trimiteti persoanelor care s-au abonat in mod liber la site-ul sau blogul dvs., prin intermediul widget -ului corespunzator , acordandu-va permisiuni care va autorizeaza sa le trimiteti informatii comerciale si stiri despre produsele dvs. .sau servicii.
Ti-au dat permisiunea, acest lucru este foarte important sa fii clar, deoarece cu aprobarea RGPD si LOPDGDD se pedepseste trimiterea de e-mailuri comerciale neautorizate.
Lista ta de abonati va creste incet, dar ai grija de cei pe care ii ai drept cei mai buni clienti, pentru ca daca nu sunt inca, le place ceea ce faci si asa vor deveni.
7. Nu neglijati partea offline
Un alt dintre pasii importanti pentru a dezvolta un plan de marketing pentru afacerea ta este sa folosesti mediul offline. Suntem oameni care se conecteaza cu oamenii. Mediul digital este punctul de atractie pentru a intra in contact. Daca publicul tau tinta merge pe strada, citeste ziarul, o revista, asculta radioul si participa la evenimente, gandeste-te ca exista si alte locuri in care sa mergi sa-i intalnesti. Va aratam:
Presa scrisa si radio
Pretuieste sa fii prezent printr-un afis bine pozitionat sau in ziar sau radio, daca ai o afacere locala. Cu cat te cunosc mai multi oameni, cu atat brandul tau se va raspandi si vei putea genera mai multe oportunitati, online si offline.
Evenimente
Participarea la targuri, congrese sau conferinte legate de activitatea dumneavoastra sunt, de asemenea, actiuni cruciale pentru a stabili noi conexiuni. Uneori, intalnirea cu o persoana la o anumita conferinta si discutia cu ea timp de cateva minute o poate determina sa devina un client grozav sau sa te ajute sa te conectezi cu ceilalti prin colaborari. Nu stii niciodata unde ne vom gasi averea, ceea ce trebuie sa fim clari este ca trebuie sa muncim pentru asta.
8. Masurati, analizati si retusati-va planificarea
In ultimul dintre toti pasii importanti pentru a dezvolta un plan de marketing, aveti 2 aliati: Google Analytics si intrebati celebrii contacte: cum ati aflat despre noi?
Alegeti-va bine KPI-urile. Adica, alegeti ce date sa analizati pentru a sti cum functioneaza planul de marketing. Din aceasta analiza vei lua deciziile corecte pentru a reajusta strategia marcata in planul tau.
Este important sa abordati pasii unui plan de marketing detaliati in acest articol. Daca nu sunt luate in considerare toate, este ca o masa la care lipseste un picior, cand ceea ce ne dorim este ca eforturile noastre sa fie indreptate spre intarirea strategiei si sa continuam sa adaugam rezultate.