Ce este transformarea digitala?

Ganditi-va la toti termenii noi care au aparut ca urmare a revolutiei tehnologice: Big Data, Machine Learning IoT, Cloud Computing, 5G, Industry 4.0 sau  Digital Transformation. Se vorbesc multe despre transformarea digitala si multi cred ca este vorba pur si simplu despre tehnologie, dar infiintarea unui CRM, a unui ERP sau a unui BPM poate fi facuta de oricine, transformarea digitala inseamna mult mai mult decat toate acestea.

Ce este transformarea digitala?

Transformarea digitala este un proces care consta in reorientarea unei companii catre aplicarea si utilizarea tehnologiilor emergente. Acest proces, asa cum am spus, nu inseamna doar aplicarea tehnologiei in departamente, deoarece tehnologia nu face nimic de la sine. Este vorba despre a da sens transformarii digitale in beneficiul organizatiei si, prin urmare, un proces de schimbare culturala, schimbare organizationala si, in final, aplicarea noilor tehnologii in intreaga organizatie.

Transformarea digitala presupune regandirea completa a unei organizatii, de sus in jos, pentru a o adapta pe deplin la modul in care functioneaza lumea de astazi. Pentru aceasta, profitam de oportunitatile oferite de tehnologie, de caracteristicile noului muncitor si de noile sisteme organizationale, pentru a supravietui intr-un mediu imprevizibil si din ce in ce mai competitiv si rapid.

Cheile pentru transformarea unei companii digitale?

  1. Schimbarea culturala
  2. Formare in abilitatile si abilitatile digitale necesare pentru lumea digitala
  3. schimbare de organizare
  4. Incorporarea treptata a tehnologiilor exponentiale

Schimbarile care trebuie intreprinse incep cu oamenii, oamenii trebuie sa-si schimbe mentalitatea si sa se deschida la schimbare. Intotdeauna spun ca trebuie sa-i ajuti sa iasa din zona lor de confort si care este cel mai bun mod de a o face, oferindu-le cele mai bune instrumente si dezvoltandu-si abilitatile si, mai ales, abilitatile digitale sau „soft skills” necesare pentru a face fata se schimba cu incredere.ce presupune procesul.

De aici trebuie sa schimbam modelele clasice de organizare pentru modele lichide de organizare iar implementarea metodologiilor agile si a sistemelor de organizare agile sunt esentiale.

Organizatiile mai putin ierarhice, cu sisteme orizontale care imputernicesc lucratorii sa creeze si sa genereze valoare si sa provoace schimbari, sunt cele care vor conduce acest nou viitor.

De asemenea, trebuie adaugat ca este esential ca managementul superior sa fie implicat in proiectul de transformare, creand o echipa de lideri de opinie formata de campioni si sponsori interni , care sa contribuie la construirea increderii in cadrul procesului de transformare fata de restul organizatiei si sa serveasca drept referer. . Acest lucru va va ajuta sa depasiti opozitia fata de schimbare care apare in mod natural si sa aveti un antidot preventiv impotriva anti-liderilor.

In cele din urma, este timpul sa aplicam tehnologia intregii organizatii care a fost deja pregatita pentru aceasta. In acest fel schimbarile vor fi acceptate si organizatia va fi pregatita astfel incat incetul cu incetul tehnologia sa devina o parte intrinseca a organizatiei. In acel moment vom fi gata sa guvernam organizatia prin crearea de date a unei companii bazate pe date.

Care au fost primii pasi in transformarea digitala

Majoritatea companiilor au facut primii pasi in transformarea digitala in domeniul marketingului si al automatizarii afacerilor si a proceselor (BPM, ERP, CRM). In general, pana la venirea pandemiei, au fost activitati izolate care nu au coexistat in cadrul unei organizatii digitizate si, prin urmare, asa cum s-a aratat, nu au fost organizatii cu adevarat digitizate.

Tehnologii emergente care sprijina transformarea digitala

Principalele tehnologii si metodologii pe care le putem folosi pentru a demara un proces de schimbare digitala sunt:

  • Cloud Computing
  • IoT (5G si 6G)
  • Date mare
  • Inteligenta artificiala
  • Invatare automata
  • Securitate cibernetica
  • Business intelligence
  • Marketing digital
  • Comert electronic
  • Blockchain
  • Realitate virtuala, realitate marita si extinsa: metavers
  • Mobilitate asistata
  • Imprimare 3D sau fabricatie aditiva
  • Robotica si RPA
  • Industria 4.0

Exista, de asemenea, elemente precum Conformitatea, Legalitatea si Securitatea si protectia datelor pe care nu trebuie sa le uitati.

Plan de transformare digitala?

Datorita transformarii digitale, reconstruim dinamica organizatiilor pentru a le adapta la nevoile prezentului si viitorului. In companii, transformarea digitala este o parte cheie a planului de afaceri sau cam asa este estimata de 66% dintre CEO, conform datelor publicate de consultanta IDC.

Astazi, transformarea digitala nu este o optiune. Companiile de astazi nu se mai pot gandi sa se adapteze la acest nou scenariu pentru ca nu exista alta modalitate de a se reinnoi si de a concura decat prin intocmirea unui plan de transformare digitala.

Planul de transformare digitala trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • Planificati sa intreprindeti schimbarea catre o cultura digitala
  • Un plan global de instruire pentru a oferi angajatilor nostri instrumentele (abilitati soft si hard) de care au nevoie pentru schimbare
  • Un plan de reorganizare a structurii organizatorice
  • Un plan de redefinire a posturilor si functiilor
  • Un plan de formare specific pentru noi profiluri
  • Un plan pentru incorporarea de noi profiluri profesionale precum un Agile Coach sau un CIO.
  • Un plan tehnologic progresiv de la mai putin la mai mult

Vrei sa afli un fapt interesant si pozitiv?  Corporatiile spaniole care s-au cufundat in digitalizare inregistreaza o crestere a vanzarilor lor de 39% si prezinta valori mai mari decat tari precum Franta, Germania sau Marea Britanie conform unui studiu al CA Technologies.

Sa tinem cont ca pentru a intreprinde transformarea organizatiei digitale avem nevoie de un plan bine ordonat si structurat si sa nu stingem incendiile asa cum sa intamplat cu pandemia.

Care sunt avantajele transformarii digitale?

Cheia pentru organizatie este sa vada transformarea digitala ca pe o oportunitate care permite combinarea practicilor si modalitatilor de a face lucruri care au ca rezultat noi tehnici si abilitati.

  • Creati noi experiente pentru clienti.
  • Imbunatateste eficienta operationala.
  • Generati noi surse de venit.
  • Abilitatea de a raspunde rapid la schimbarile de pe piata.
  • Creati un avantaj competitiv pentru organizatie.
  • Promoveaza cultura inovatiei in cadrul organizatiei.
  • Imbunatatiti colaborarea interna.
  • Aprofundeaza analiza datelor (Big Data).

Toate acestea descriu relatia excelenta dintre rezultatele afacerii si tehnologiile pe care se bazeaza digitizarea. Experienta clientilor prevaleaza asupra valorilor traditionale si face din tehnologia, in special software-ul, centrul principal al modelelor de afaceri.

In ciuda avantajului clar din Statele Unite si pe axa Asia/Pacific, Europa nu este departe de a ajunge la a patra revolutie digitala. Astfel, este esential ca implementarea unei piete unice digitale sa fie accelerata.

Digitalizarea luata mai mult ca proces decat ca obiectiv, necesita atitudini dornice de schimbare si adaptare constanta care presupune parasirea unei zone de confort pentru a cauta noi oportunitati.

Organizatia traieste intr-o lume digitala, globala si hiperconectata, care se caracterizeaza printr-o schimbare la nivel social si tehnologic influentata de iruperea continua a unor noi jucatori pe piete, mobilitatea delocalizata si conectivitatea continua.

Daca vrei sa intelegi cat de repede merge lumea si nevoia de adaptare pe care trebuie sa o aiba fiecare organizatie, nu rata acest webinar cu cele mai relevante tendinte pentru 2020.

Ce nu este transformarea digitala?

Prezenta ta pe LinkedIn, Twitter sau Facebook nu este sinonima cu digitalizarea. Transformarea trece dincolo de a avea o simpla afacere online si de a folosi imaginea brandului tau printr-un site web. Aceasta noua panorama plina de oportunitati presupune o transformare completa in organizarea si cultura companiilor din fiecare departament. Transformarea digitala:

  • Nu este configurarea unui CRM
  • Nu este pentru a computeriza procesele companiei
  • Nu este marketing digital
  • Nu este un magazin online
  • Nu hartuieste clientii cu bannere
  • Nu are un site web
  • Nu este formarea conducerii de top, ci lasarea restului companiei fara cunostinte si instrumente suficiente pentru a face fata schimbarii

Este un fapt incontestabil ca atat companiile, cat si lucratorii si consumatorii si-au schimbat felurile de a se comporta. Consumatorul, care se doreste sa multumeasca, are din ce in ce mai multe informatii, putere de decizie si canale de informare pe care, pana de curand, doar brandurile le aveau. Clientul cauta sa fie din ce in ce mai conectat, sa interactioneze mai mult si sa aiba incredere in brandul care ii ofera loialitate. Pentru a face acest lucru, lucratorii si companiile se schimba din punct de vedere tehnologic si cultural pentru a se adapta la noile cerinte ale clientilor.

De asemenea, este necesar ca companiile si angajatii lor sa se adapteze pentru a face fata provocarilor unei lumi teribil de imprevizibile si in schimbare. Am trecut de la mediile VUCA la BANI si, prin urmare, companiile trebuie sa fie lichide si muncitori, iar asta nu se realizeaza numai cu tehnologie. Trebuie sa existe o schimbare a „gandirii” in organizatie care dezvolta atat abilitatile tehnologice ale lucratorilor sai, cat si dezvoltarea abilitatilor critice pentru a supravietui in lumea in care traim.

In Transformarea digitala, pot fi enumerate patru tipuri de tehnologie care se unesc pentru a fi mai eficiente. Acestea sunt Big Data, cloud-ul, afacerile sociale si mobilitatea. Transformarea are de-a face cu valoarea serviciilor, imbunatatirea modelului de afaceri, inovatie, diferentiere si puncte forte.

Ce sa faci pentru a te transforma digital?

Concureaza digital: organizatiile trebuie sa fie constiente de tehnologii si instrumentele acestora.

  • Strategia digitala: definirea strategiei digitale a companiei implica ca toate departamentele sa se alature schimbarii si sa colaboreze impreuna. Actiuni strategice precum proiectarea unei harti a ciclului de viata al clientului, incorporarea feedback-ului clientilor sau alinierea tehnologiei la procese. Cultura interna a organizatiei trebuie sa fie complet digitala.
  • Evoluati ca organizatie si in Resurse Umane pentru a deschide portile lucratorilor catre un nou peisaj digital in care isi pot spori ingeniozitatea, inova si forma digital si pot adopta atitudini antreprenoriale.
  • Implementeaza proiecte odata ce strategia a fost definita, tinand cont de mediul digital si de client.
  • In cele din urma, optimizati si analizati transformarea digitala prin dezvoltarea de masuratori pentru imbunatatire, planificare si proiectii viitoare.

Transformarea digitala educationala

In Spania, potrivit ziarului El Pais, exista o nevoie pronuntata de talent digital. Iar odata cu digitizarea accelerata pe care am experimentat-o, globalizarea muncii si telemunca, problema este mai presanta.

Este nevoie de o schimbare a modelului educational, nu putem continua sa predam asa cum faceam inainte. Modelul trebuie sa se schimbe si sa mizeze pe dezvoltarea adaptiva a abilitatilor bazate pe tipul de inteligenta al elevului si dezvoltarea unor abilitati-cheie precum antreprenoriatul, gandirea critica sau gandirea computationala, integrand tehnologia in proces pentru a adauga valoare adaugata.

Pentru a da un exemplu despre ceea ce nu este transformarea digitala, multe dintre scoli in timpul pandemiei au continuat sa faca acelasi lucru pe care l-au facut intotdeauna, dar folosind Zoom, Teams sau Meet. Si asta nu este transformare digitala, ci aplicarea tehnologiei pentru a face acelasi lucru.

Transformarea digitala educationala adapteaza procesele de invatare la noi medii si nevoi, motiv pentru care la IEBS sustinem un model educational diferential bazat pe invatarea bazata pe proiecte si lucrul in echipa cu antrenori si mentori care supravegheaza si ghideaza invatarea. Folosim metodologii precum Flipped Classroom, Agile learning si Adaptive Learning, profitand de datele pe care le colectam in beneficiul studentilor.

Viteza schimbarii este deja remarcabila, nici companiile, nici consumatorii nu pot ignora strategiile de afaceri ale viitorului. Toate alcatuiesc un angrenaj grozav in care digitizarea deschide portile catre noi modele de comportament. In aceasta perioada de mari schimbari, pregatirea in Transformare Digitala este una dintre oportunitatile momentului.