Alimente constructoare: ce sunt si ce functie indeplinesc?

Ce au in comun ouale, carnea, fasolea si tofu? Toate sunt alimente de constructie: ofera materia prima cu care organismul isi construieste structura, ii garanteaza cresterea si ii inlocuieste uzura.

Alimentele constructoare sunt cele ale caror principale functii sunt de a construi noi tesuturi si diverse molecule ale corpului. Consumul acestuia este important in diferitele etape ale vietii si necesar pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

A vorbi despre alimente ca energie, regulatori sau constructori nu este foarte comun. Din acest motiv, in urmatorul articol va vom spune mai multe despre acestea din urma: ce sunt, ce functii indeplinesc si cele mai bune surse ale lor.

Carnea este unul dintre asa-numitele „alimente de constructie”, deoarece ofera proteine ​​si minerale.

Alimentele sunt toate acele substante care sunt consumate pentru a oferi suport nutritional organismului. Exista multe moduri de a le clasifica; de exemplu, dupa grupul din care apartin, gustul, functia sau gradul de prelucrare, printre altele.

In raport cu functiile lor, exista trei grupe diferentiate: energeticii, regulatorii si constructorii. Pentru a garanta o viata si o dezvoltare sanatoasa, este necesar ca toate sa fie prezente in alimentatia zilnica.

Alimentele constructoare (sau din plastic) sunt cele care contin proteine ​​si minerale in compozitia lor. Acestea furnizeaza substantele necesare (aminoacizi) pentru a construi sau forma tesuturi corporale, cum ar fi muschii, oasele, pielea sau sangele. La fel, permit repararea acelor piese deteriorate de o lovitura, o rana etc.

Toata lumea trebuie sa consume alimente de constructie in fiecare zi. In unele ocazii, cerintele de proteine ​​sunt mai mari si este necesara cresterea prezentei acesteia in alimentatie. Acestea sunt cheie in sarcina, la sportivi, la persoanele bolnave, proaspat operate sau in varsta.

Principalele functii 

Acum ca stiti ce sunt alimentele de constructie, este timpul sa intelegeti pas cu pas care sunt functiile la care participa, pentru a intelege de ce sunt atat de importante.

Participa la cresterea si dezvoltarea corpului

Toate alimentele care fac parte din acest grup au ca functie primara construirea corpului si inlocuirea uzurii care se genereaza zilnic. Acestea furnizeaza proteine ​​ca principal nutrient, care la randul lor se descompune in aminoacizi. Acesti din urma compusi sunt utilizati in constructia muschilor, oaselor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor, pielii, parului sau unghiilor.

In plus,  favorizeaza elasticitatea unora dintre aceste tesuturi si permit o actiune de contractie si intindere. Asa se intampla, de exemplu, cu arterele, plamanii sau cu uterul.

Sustine sistemul imunitar

Alimentele constructoare ajuta la formarea anticorpilor si a unor celule ale sistemului imunitar, cum ar fi limfocitele sau macrofagele. Toate protejeaza organismul de invadatorii daunatori, cum ar fi virusii sau bacteriile.

Sunt necesare pentru anumite reactii chimice

Enzimele sunt proteine ​​responsabile de efectuarea unui numar mare de actiuni biochimice,  atat in ​​interiorul, cat si in exteriorul celulelor. Aceste reactii sunt fundamentale pentru toate procesele metabolice.

In afara celulelor, cele mai cunoscute sunt enzimele digestive precum lactaza, lipazele sau amilaza. Dar, ele sunt necesare si in alte functii precum producerea de energie, contractia musculara sau coagularea sangelui.

Contribuie la sinteza hormonilor

La fel ca enzimele, hormonii sunt un alt grup mare de molecule alcatuite in parte din proteine. Din acest motiv, alimentele de constructie sau din plastic sunt necesare pentru sinteza acestuia.

Hormonii indeplinesc o functie de mesager care permite comunicarea intre celule, tesuturi si organe. Unele dintre ele sunt insulina, glucagonul, hormonul antidiuretic sau hormonul de crestere; deci domeniul sau de actiune este foarte variat.

Care sunt principalele alimente de constructie

Ouale sunt alimente care ofera vitamine, minerale si grasimi sanatoase.

Alimentele constructoare sunt considerate toate cele care ofera o cantitate buna de proteine, precum si diverse minerale. Unele sunt de origine animala, iar altele provin din surse vegetale.

Oua

Acestea sunt printre cele mai sanatoase si mai hranitoare alimente. Acestea ofera proteinele necesare indeplinirii tuturor functiilor mentionate mai sus, dar si o cantitate interesanta de vitamine, minerale, antioxidanti si grasimi sanatoase. Cea mai interesanta parte din punct de vedere plastic este albusul oului.

In ciuda reputatiei proaste pe care si-au adus-o datorita continutului de colesterol, astazi sunt considerate un aliment sanatos. Din acest motiv,  pot fi consumate de toate persoanele (cu exceptia celor cu alergii)  in cadrul unei alimentatii sanatoase.

Peste

Pestele ofera toti aminoacizii esentiali. La fel, este o sursa de alti nutrienti interesanti si necesari precum zinc, iod, seleniu sau fosfor. Acizii grasi Omega 3 sunt prezenti si in pestele gras.

In cadrul constructiei alimentelor de origine animala,  pestele are o multime de dovezi stiintifice despre efectele sale benefice asupra sanatatii. Dupa cum indica Ghidul Dietetic Australian din 2013:  „oamenii care consuma in mod regulat diete bogate in peste au tendinta de a avea un risc mai mic de anumite afectiuni, inclusiv boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau dementa la adultii in varsta ”.

Carne

Toate tipurile de carne contin intre 16 si 22% proteine. Diferenta dintre carnea alba (sau slaba) si carnea rosie este cantitatea de grasime, care este mai mare in cea din urma.

Puiul este o alternativa foarte versatila, cu o aroma blanda, perfecta de incorporat la orice varsta si in orice situatie. Carnurile rosii si procesate ( slanina , carnati, frankfurters …) nu sunt cele recomandate si, prin urmare, pot fi introduse cu moderatie.

Alimente de constructie de origine vegetala: leguminoase

Acestea  includ naut, linte, fasole, fasole sau soia. Sunt o sursa excelenta de proteine ​​si, prin urmare, unul dintre alimentele de constructie de luat in considerare. Acest lucru este important, deoarece acestea sunt adesea legate exclusiv de surse animale.

Leguminoasele nu sunt doar de baza in alimentatia veganilor sau vegetarienilor, intreaga populatie in general poate beneficia de profilul lor interesant si valoarea nutritiva. Astfel, este indicat sa cresti prezenta acestuia in alimentatie in inlocuirea unora dintre ratiile de carne sau peste.

Dintre proteinele vegetale disponibile, cele care provin din boabe de soia sunt de cea mai buna calitate. Atat tofu, cat si tempeh sunt doi derivati care ofera o cantitate buna de proteine ​​per portie. In plus, acele persoane care nu consuma produse de origine animala gasesc alternative valabile in deserturi si bauturi din soia ca alimente de constructie.

Lapte si produse lactate

Aceste alimente sunt foarte interesante pentru dezvoltarea oaselor datorita continutului lor in proteine, vitamina D, calciu, fosfor, zinc sau vitamina K (in cele facute cu lapte integral).

Dintre toate produsele facute cu lapte, cele mai interesante sunt laptele, iaurtul si branza. Printre acestea se remarca branza de vaci branza de vaci, skyr  si iaurtul grecesc, deoarece contin mai multe proteine ​​si mai putina cantitate de grasimi saturate si sare.

Nuci si seminte

Toate alimentele care sunt incluse in aceasta grupa sunt o comoara pentru sanatate. Consumul regulat este legat de o mortalitate mai scazuta si un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare si respiratorii, diabet sau unele tipuri de cancer.

De asemenea, contrar credintei populare, consumul de seminte si nuci nu are legatura cu cresterea in greutate. Aceasta este atata timp cat aportul total de energie nu depaseste nevoile fiecarei persoane.

Migdalele, arahidele, nucile de caju, fisticul si semintele sunt cele care au o cantitate mai mare de proteine ​​in compozitia lor.

Alimentele constructoare sunt necesare pentru construirea si repararea corpului

Alimentele din plastic sunt esentiale pentru dezvoltarea tuturor structurilor corpului: nu doar muschii sau scheletul, ci si o multime de hormoni, enzime si alte molecule de baza pentru o functionare optima.

Pentru a-ti asigura contributia zilnica, este necesar sa apelezi la cele mai bune surse ale tale. Dintre acestea, se remarca ouale, pestele, carnea, produsele lactate, derivatele din soia, leguminoasele si nucile si semintele.

Pe langa acestea, exista si regulatori si energie. Toate tipurile de alimente trebuie incluse in dieta si in cantitatile recomandate. A face acest lucru intr-un mod echilibrat este cel mai bun mod de a va asigura ca nu exista deficiente sau excese ale niciunuia dintre ele si ca toate functiile organice sunt dezvoltate in cel mai bun mod posibil.