Analize de screening recomandate anual, indiferent de varsta

Analizele si consultatiile de rutina sunt esentiale pentru prevenirea bolilor, diagnosticarea din timp a afectiunilor si sanatatea organismului tau. Afla din randurile urmatoare de ce este important un screening anual si care sunt analizele recomandate in acest sens.

Importanta analizelor de screening

Analizele de screening au scopul de prevenire, diagnosticare si depistare din timp a bolilor, prin intermediul markerilor biochimici ale caror valori sunt analizate in laborator. Screening-ul anual se face la recomandarea medicului, in functie de factorii de risc, dar si de sex sau varsta.

Astfel de analize sunt importante deoarece cunoasterea riscurilor de a dezvolta diferite afectiuni ofera un timp suplimentar in crearea unui plan de interventie cu scop preventiv sau in a trata o boala inainte ca aceasta sa dezvolte complicatii. Analizele uzuale de sange se recolteaza dimineata, pe stomacul gol, pentru rezultate cat mai exacte.

Care sunt analizele de screening recomandate anual, indiferent de varsta?

  • Hemoleucograma pentru depistarea anemiilor, leucemiilor, infectiilor, inflamatiilor, deshidratarii sau a altor boli hematologice;
  • Teste de inflamatie pentru depistarea infectiilor sau a bolilor autoimune: proteina C reactiva, VSH;
  • Creatinina si ureea serica pentru informatii cu privire la functia renala;
  • TGP, TGO (transaminaze), proteina C reactiva, bilirubina: functia hepatica;
  • Glicemia: prevenirea diabetului;
  • Profilul lipidic (trigliceride, colesterol total, LDL, HDL): prevenirea afectiunilor cardiovasculare;
  • TSH si FT4: functia glandei tiroide;
  • Ionograma: cunoasterea nivelurilor de minerale din sange (calciu, fier, potasiu, magneziu, sodiu, clor);
  • Analiza vitaminelor din sange (complex B, D3, acid folic etc.) in functie de recomandarile medicului si simptomele resimtite;
  • Examenul sumar de urina (cristale in urina, hematii, infectii urinare, acid uric).

Interpretarea analizelor medicale de rutina

Analiza colesterolului este importanta pentru sanatatea inimii, un nivel crescut de LDL si trigliceride indicand un risc marit de aparitie a bolilor cardiovasculare. Bilirubina totala si transaminazele crescute ofera indicii despre posibile afectiuni ale ficatului, in timp ce creatinina si ureea serica crescuta pot indica afectiuni la nivelul rinichilor. 

Concentratiile scazute ale TSH-ului si crescute ale FT4-ului semnifica hipertiroidie, in timp ce nivelurile crescute ale TSH-ului si scazute ale FT4-ului pot indica hipotiroidismul. Glicemia este in stransa legatura cu diabetul zaharat, un nivel crescut fiind asociat cu un risc direct proportional de a dezvolta aceasta boala grava. 

De asemenea, cunoasterea nivelurilor de minerale si vitamine din organism poate aduce clarificari cu privire la anumite simptome, precum oboseala accentuata, slabiciune, contractii musculare spontane, ameteli, dureri de cap sau iritabilitate. 

Printre cele mai importante vitamine si minerale necesare functionarii optime a organismului se regasesc vitamina D, vitamina C, acidul folic, complexul B, calciul, fierul, magneziul, potasiul si zincul.

Analizele de screening recomandate anual sunt esentiale pentru prevenirea bolilor si evitarea unor complicatii de sanatate. Cunoasterea riscurilor de dezvoltare a diverselor afectiuni te pot ajuta sa intervii in timp util si sa tratezi problemele incipiente, inainte ca acestea sa se agraveze. 

Indiferent de varsta, un screening anual este recomandat oricarei persoane, fiind o buna modalitate de preventie si diagnostic al afectiunilor fara simptome in faze incipiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here