Ardeiul iute, o componenta importanta in medicina

Specialistii au descoperit ca, datorita unui compus activ ce se gaseste in ardeiul iute, efectele secundare ale anesteziei, precum amorteala sau imobilizarea pacientului, pot fi eliminate.

Capsaicina, compusul minune din ardei, are capacitatea de a activa canalul ionic denumit TRPV1, ce se gaseste exclusiv in neuronii responsabili de perceptia durerii. Cercetatorii de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts, au folosit capsaicina pentru a deschide selectiv doar acest canal (TRPV1), aplicand in acelasi timp un anestezic denumit QX-314. TRPV1 se gaseste numai in neuronii care simt durerea, prin urmare doar acestia sunt afectati de anestezic, restul neuronilor ramanand perfect functionali. Anestezicele locale, folosite in mod curent, blocheaza toate canalele ionice din celulele nervoase si de aceea pacientul ramane imobilizat pe o anumita perioada de timp. Noua metoda produce, intr-adevar, o senzatie de disconfort, insa specialistii spun ca este o tehnica extrem de utila in situatiile in care pacientii necesita anestezie, dar, in acelasi timp, este nevoie sa-si controleze si sa-si miste anumite grupe de muschi.

O speranta pentru viitor

Chiar daca, pana in acest moment, experimentele au fost facute numai pe cobai, specialistii sunt convinsi ca rezultatele vor fi aceleasi si pe subiecti umani. Mai mult, acestia spun ca dezvoltarea tehnicii pentru uzul clinic nu ar trebui sa fie foarte complicata, avand in vedere faptul ca ambii compusi sunt deja folositi in spitale.

In viitorul apropiat, aceasta metoda ar putea transforma complet anestezia chirurgicala si postchirurgicala, permitandu-le pacientilor sa ramana constienti si alerti, fara a experimenta vreun tip de durere sau paralizie. Intr-o zi va putea fi folosita in cazul unor interventii stomatologice, al sarcinilor sau al operatiilor de genunchi. Ar putea fi la fel de sigura ca si anestezia pe baza de lidocaina, folosita in prezent in toata lumea. De fapt, posibilitatile par nemarginite in acest moment, a declarat doctorul Woolf, seful echipei de cercetatori.

Capsaicina este principalul compus activ din ardeiul iute, cunoscut si sub numele de ajis. Desi este responsabil pentru conferirea acelei arome condimentate, se remarca si prin proprietatile sale de sanatate. 
De fapt, datorita capacitatii sale de a promova ameliorarea unor afectiuni si boli, in ultimii ani a fost centrul unor cercetari stiintifice importante. 
Chiar si industria farmaceutica a fost inclusa ca o componenta a unor tratamente pentru durere.  Apoi, vom analiza in detaliu principalele sale proprietati.
Proprietatile medicinale ale capsaicinei
Capsaicina se gaseste in diverse alimente. Apartine unei familii de molecule numite vanilloide si se remarca in principal prin proprietatile sale analgezice . Este un extract de ardei iute din genul Capsicum, care a fost izolat pentru prima data in 1816 de Christian Bucholz.
In prezent, este administrat prin creme topice cu concentratie scazuta, plasturi, injectii intradermice si subcutanate si formulari orale. De asemenea, este inclus in injectii intravenoase, lipozomi, microemulsii, printre altele. Care sunt aplicatiile sale?

Sprijina ameliorarea durerii osteoartritei

Datorita efectului sau analgezic, aplicarea topica a produselor cu capsaicina ajuta la ameliorarea durerii cauzate de afectiuni precum osteoartrita.

Acest lucru este sustinut de un studiu publicat prin Rheumatology Clinica, care a stabilit ca, comparativ cu placebo, capsaicina topica are un bun profil de siguranta si eficacitate in reducerea durerii osteoartritei la nivelul mainii, genunchiului, soldului sau umarului.