Industria tehnologiei se caracterizeaza prin accentul pus pe inovatie si solutii emergente. In acest sens, bazele de date joaca un rol fundamental, intrucat sunt grupuri de informatii organizate pentru a fi folosite ulterior si au devenit o necesitate pentru orice software. Pentru a aprofunda, trebuie sa stii sa faci distinctia intre bazele de date relationale si non-relationale. Sau ce este mai usor NoSQL vs SQL.
NoSQL vs. baze de date SQL
Trecerea la bazele de date NosQL este una dintre cele mai populare miscari de crestere astazi. Cu toate acestea, desi multe companii trec treptat la acest tip de baze de date, SQL continua sa domine industria. Sa ne uitam la diferentele dintre NoSQL si SQL.
Ce sunt bazele de date SQL?
Acest model de baza de date are o istorie lunga si se remarca prin eficienta sa atunci cand vine vorba de organizarea informatiilor. Functioneaza cu un limbaj de interogare structurat care permite o acoperire mare. In plus, este un sistem de gestionare a bazelor de date relationale cu mai multe fire, multi-utilizator.
Pentru a ne face o idee despre importanta sa, are peste sase milioane de instalatii. Companiile de la nivelul Wikipedia, Google, YouTube sau Facebook il folosesc.
Pe de alta parte, printre avantajele SQL constatam ca atat utilizarea lui, cat si profilurile care il cunosc sunt majoritare si, prin urmare, mai ieftine. Pe de alta parte, deoarece sunt pe piata de mult timp, au un suport mai bun si produse mai bune pentru a le gestiona.
Acestea stocheaza datele aferente in tabele si acestea, la randul lor, sunt formate din mai multe tabele cu campuri de informatii in care sunt inserate datele. Pentru ca acesta sa functioneze, este necesar sa definiti in prealabil schema acestor tabele. In prezent sunt inca preferate pentru ca sunt directe si garanteaza integritatea datelor, desi defecte in functionarea lor sunt detectate si atunci cand se lucreaza in medii mai complexe. MySQL, Oracle, SQL Server si PostgreSQL sunt printre cele mai utilizate.
Printre dezavantajele sale, constatam ca atomicitatea operatiilor joaca un rol foarte important in performanta bazelor de date, precum si scalabilitatea, care este de obicei inferioara bazelor de date NoSQL.
Ce sunt bazele de date NoSQL?
Bazele de date NoSQL, pe de alta parte, prezinta modele de date specifice si flexibile, care sunt adaptate cerintelor aplicatiilor mai noi. Unul dintre cele mai mari avantaje este performanta lor ridicata si cererea redusa, deoarece pot fi rulate pe masini cu resurse minime.
In plus, propune si scalabilitate orizontala, o cantitate mare de date poate fi gestionata fara a incetini sistemul si sunt baze de date foarte flexibile, deoarece se adapteaza la aproape tot ce ne dorim.
Pe de alta parte, printre dezavantajele sale, putem evidentia faptul ca nu suporta functii de fiabilitate si ii determina pe dezvoltatori sa implementeze propriul cod. Acest lucru il face sa adauge mai multa dificultate sistemelor. De asemenea, aplicabilitatea lor este un dezavantaj, intrucat lipsa includerii de functii limiteaza aplicabilitatea acestor baze de date la cele mai delicate.
In cele din urma, in majoritatea cazurilor acest tip de baza de date nu este compatibil cu interogarile SQL. De fapt, adauga o dificultate si mai mare, deoarece trebuie consultat manual. Principala diferenta dintre SQL si NoSQL este ca acestea sunt create pentru a rezolva diferite scenarii si, in caz contrar, se exclud reciproc.
NoSQL vs SQL: prin ce sunt diferite?
Este necesar sa cunoastem nevoile fiecarui proiect pentru a alege care este baza noastra de date ideala. Cu alte cuvinte, daca trebuie sa realizam un proiect in care cerintele pot fi usor determinate si robustetea integritatii datelor este foarte importanta, va trebui sa alegem modelul SQL. Pe de alta parte, daca aveti nevoie de studiul si analiza datelor nelegate, nedeterminate sau in continua schimbare, cea mai buna optiune este sa optati pentru un NoSQL.
Printre principalele sale diferente, bazele de date SQL combina eficient diferite tabele pentru a extrage informatii aferente, iar bazele de date NoSQL nu o permit sau sunt foarte limitate. Pe de alta parte, NoSQL permite distribuirea unor cantitati mari de informatii, in timp ce SQL faciliteaza distribuirea bazelor de date relationale.
In plus, SQL faciliteaza gestionarea datelor impreuna cu relatiile dintre acestea si in NoSQL aceasta functionalitate nici macar nu exista. In cele din urma, NoSQL permite scalarea orizontala fara probleme datorita capacitatii sale de distributie, in timp ce cu SQL este mult mai dificil.