Previziunile ING prind contur. Carrefour fuge din Grecia

Lantul comercial Carrefour a anuntat ca renunta la activele pe care le detine in Grecia din cauza mediului economic neprietenos din spatiul elen, noteaza AFP. Grupul francez a facut public faptul ca a decis sa isi vanda participatia pe care o detine la joint venture din Grecia catre partenerul Marinopoulos. Reprezentantii retailerului au precizat ca, in urma reorganizarii operatiunilor sale din aceasta tara, compania va trebui sa suporte costuri de peste 220 de milioane de euro.

Chiar daca iese in pierdere, firma franceza este decisa sa paraseasca aceasta piata unde nu i-a mers foarte bine in ultimii ani. El Mundo a publicat acum cateva saptamani un material referitor la cifra de afaceri inregistrata de Carrfour, la nivel global, pe primele 3 luni din 2011. Din analiza rezulta ca, pe piata elena, retailerul a avut cea mai semnificativa scadere a vanzarilor, de 16,7 %.

Un raport dat publicitatii de analistii ING, in luna aprilie2012 , arata ca marele lant de magazine ar putea renunta la afacerile dezvoltate in mai multe tari. Printre zonele indicate ca fiind problematice se afla si Romania. Analistii ING precizeaza in raportul restectiv ca grupul francez ar putea parasi si Belgia unde sunt 632 de magazine Carrefour, Grecia ( 897), Italia (1.302), Malaesia (39), Polonia ( 335), Taiwan ( 63), Turcia ( 1.138) si Argentina.

Zvonurile legate de posibile iesiri ale Carrefour de pe diferite piete au aparut in contextul in care s-a schimbat conducerea companiei, postul de CEO fiind preluat de Georges Plassat, care si-a asumat misiunea de a creste activitatea celui mai important retailer din Europa. Specialistii ING au spus ca “singura solutie pentru noul presedinte de a salva Carrefour este limitarea activitatilor, care include vanzarea tuturor sucursalelor nationale”.

Lars Olofsson, fostul CEO al Carrefour, n-a reusit in perioada in care a condus lantul de magazine sa atinga tintele propuse initial. El si-a dorit ca activitatea companiei sa fie revigorata prin resuscitarea hipermarketurilor, dar si prin dezvoltarea afacerilor detinute pe pietele emergente. Planul sau a dat gres, in primul trimestru din 2012, grupul francez anuntand o crestere a vanzarilor de doar 1,5%, pana la 22,5 miliarde lei.

In Romania, compania a realizat in primele trei luni din 2012 vanzari in valoare de 277 milioane de lei, in crestere cu 3,6 % fata de perioada anterioara. Potrivit datelor furnizate de companie, in primele trei luni din acest an, Carrefour a deschis in Romania 5 supermarketuri in Iasi, Buzau, Bucuresti si Ploiesti. Anul trecut, grupul francez a inaugurat doua hipermarketuri in Butosani si Bucuresti si 14 supermarketuri Carrefour Market in Bucuresti, Galati, Cluj- Napoca, Craiova, Targoviste, Timisoara si Braila.