Cati bani castiga fostul cancelar Schroder din Rusia lui Putin?

Daca in Spania sunt multi care se intreaba ce face fostul presedinte Jose Luis Rodriguez Zapatero si cati bani castiga in Venezuela, in Germania, tot la Washington sau la Bruxelles, relatia personala si profesionala puternica a fostului ministru de externe Gerard Schroder cu Rusia este profund deranjanta.

Tensiunea la nivel mondial cauzata de amenintarea cu o invazie rusa a Ucrainei a ridicat si mai mult indoieli cu privire la rolul lui Schroder si prezenta sa in consiliile de administratie ale multinationalelor ruse care sunt cheie in conflict.

Gerard Schroder (Blomberg, 1944), cancelar al Germaniei intre 1998 si 2005, al Partidului Social Democrat, fiu al unui combatant in al Doilea Razboi Mondial pe care nu l-a intalnit niciodata, de origini foarte umile, probabil ca nu a castigat atat de multi bani in el. viata de cand a parasit politica si a inceput sa lucreze in companii rusesti.

La 1 iunie, Adunarea Generala a Actionarilor Rosneft a aprobat remunerarea consiliului sau de administratie. Actionarii celei mai mari companii petroliere ruse, care a inregistrat doar profituri de peste 8.000 de milioane de euro pana in septembrie anul trecut , au sustinut decizia de a stabili salariul anual fix al lui Gerard Schroder la 600.000 de dolari.

Cea mai mare companie petroliera rusa, Rosneft, a aprobat in iunie o compensatie de 600.000 de dolari pentru Schroder Rosneft, dupa cum se explica in ultimul sau raport financiar, consultat de acest ziar, acorda si anumite bonusuri directorilor sai, dar in acest caz nu precizeaza remuneratia variabila realizata de Schroder .

Compania petroliera, controlata de statul rus, a fost sanctionata de Comisia Europeana pentru rolul sau in criza din Ucraina din 2014, cand Rusia a anexat Crimeea.

Rosneft a fost sanctionat de Comisia Europeana pentru implicarea sa in anexarea Crimeei de catre Rusia

Europa a avertizat ca Rusia isi foloseste companiile petroliere pentru a destabiliza regiunea; in septembrie 2020 , Curtea de Justitie a UE a confirmat sanctiunile economice impuse lui Rosneft.

Fostul cancelar german, presedinte al Consiliului de Administratie al companiei petroliere ruse, la care s-a alaturat in septembrie 2017, este cel mai bine platit dintre membrii organismului companiei. Al doilea cel mai bine platit consilier este vechiul cunoscut al lui Schroder, Matthias Warnig, unul dintre cei mai apropiati asociati ai presedintelui Vladimir Putin, la 580.000 de dolari.

Warnig si Putin au intretinut o prietenie de zeci de ani, faurita in socialismul si comunismul european in a doua jumatate a secolului XX. Ambii erau agenti secreti, Putin din KGB si Warnig din Stasi, organul de informatii al Republicii Democrate Germane.

Warning, nascut in 1955, in Altdobern (Germania de Est), a devenit ofiter Stasi la doar 18 ani. Dupa caderea Zidului Berlinului, s-a adaptat la noile vremuri mentinandu-si reteaua de contacte tesute in perioada in care a fost spion, si a continuat sa lucreze la Dresdner Bank, detinand functii de responsabilitate in entitate intre 1990 si 2006.

In calitate de director al Dresdner, a fost responsabil cu deschiderea unei afaceri pentru banca germana in Rusia. In octombrie 1991 a intalnit, la Sankt Petersburg, un tanar promis al politicii tarii, Vladimir Putin.

Schroder prezideaza comitetul de actionari al Nord Stream, al carui actionar principal este Gazprom rus.

De atunci, cariera profesionala si politica a amandurora nu a incetat sa urce, mergand impreuna pe cale, ajutandu-se cat mai mult. Cand Putin a preluat controlul asupra guvernului rus, a contat pe prietenul sau Warnig pentru a-l plasa in consiliul de administratie al conglomeratelor publice din tara, cheie in sectoare precum energia sau aluminiul.

Warnig a fost director general al Nord Stream , compania care opereaza gazoductul care leaga Vyborg din Rusia de Lubmin din Germania, peste Marea Baltica. Presedintele comitetului de actionari al companiei este un alt prieten al lui Putin, Gerhard Schroder.

Principalul actionar al Nord Stream este rusul Gazprom, urmat de grupurile germane Eon si Wintershall , francezul Engie si olandezul Gasunie . Gazprom este cel mai mare producator de gaze din lume; in primele noua luni ale anului 2021 a inregistrat un profit de 18.000 de milioane de euro.

De asemenea, Schroder si Warnig sunt de acord cu sfatul Nord Stream 2, noul gazoduct cheie in criza din Ucraina

Vozpopuli a contactat biroul de comunicare al companiei, precum si pe cei al companiilor cu actionari, pentru a afla remuneratia lui Schroder, dar nu a fost obtinut niciun raspuns.

Warnig si Schroder sunt de acord si asupra Nord Stream 2, noua conducta de gaze care transporta gaze din Rusia catre Germania peste Marea Baltica, evitand trecerea prin Ucraina, detinuta tot de compania petroliera rusa Gazprom.

Infrastructura este deja construita, dar certificarea acesteia este in prezent in asteptare, in asteptarea respectarii anumitor autorizatii de reglementare europene.

Ministrul de externe Olaf Scholz a evitat sa se refere la Nord Stream 2 saptamana aceasta la Washington

Nord Stream 2 este cheia in conflictul actual dintre Rusia si Ucraina. Dubleaza capacitatea Nord Stream 1, iar netrecand prin teritoriul ucrainean, scade veniturile din Kiev. Washingtonul este impotriva implementarii acesteia, intrucat considera ca ar creste dependenta energetica a Europei de Rusia, lasand Ucraina intr-o situatie vulnerabila.

Ca pozitia Germaniei in conflict este mai mult decat incomoda, avand in vedere interesul sau deosebit pentru Nord Streams, s-a reflectat saptamana aceasta in intalnirea dintre presedintele Joe Biden si ministrul de externe Olaf Scholz de la Casa Alba.

Americanul a fost direct: „Nu va exista Nord Stream 2 daca Rusia invadeaza Ucraina”, a asigurat el un Scholz cu chip de poker. Cancelarul german nici macar nu a mentionat numele gazoductului la conferinta de presa comuna oferita de ambii lideri.

„Am clarificat ca daca Ucraina este atacata, vor exista consecinte grave pentru Rusia; Rusia va plati un pret mare”, a spus Scholz, evitand sa se refere la gazoduct, in ciuda intrebarilor persistente ale jurnalistilor.

Faptul ca Schroder este acolo este bine pentru noi europenii”, considera un renumit om de afaceri spaniol care a avut o relatie cu reprezentantii companiei si ai politicii germane la cel mai inalt nivel.

„Pe de o parte este dezbaterea pe usile rotative, legatura dintre public si privat, asa cum ne putem intreba despre actiunile lui Zapatero”, comenteaza el. „Exista legaturi puternice intre Germania si Franta cu Rusia”, spune el. „A avea o persoana la fel de importanta ca Schroder, care poate servi drept conexiune, este o veste excelenta”, spune el.