Ce faci daca esti muscat de un animal!

Chiar daca nu ne dorim acest lucru, este posibil sa fim muscati de un animal, fie ca vorbim de un caine maidanez, fie ca vorbim de pisica unui bun prieten. Iata ce sa faci daca esti muscat de un animal!

Vaccin

In primul rand este foarte important daca animalul are vaccinurile la zi sau nu. Evident, un animal de pe strada nu va avea vaccinuri, si va trebui sa te inoculezi impotriva catorva boli care se pot transmite prin saliva animalului.

Animalul poate suferi de diferite boli, pe care ti le poate transmite prin muscatura: rabie, febra zgarieturii de pisica, febra muscaturii de sobolan, spirochetoza ictero-hemoragica, tetanos, hepatita B, si altele.

Totusi, daca animalul are vaccinurile la zi, riscul sa contactezi o boala este destul de mic, insa medicul iti va recomanda totusi un vaccin pentru prevenire. Mai bine sa previi decat sa tratezi!

Mergi de urgenta la medic

Daca muscatura este una serioasa si mai ales daca este facuta de un animal salbatic, fara stapan, vizitarea unui medic este obligatorie si urgenta. In acest fel, medicul iti poate face cateva analize si poate trata din timp orice boala.

Atentie la simptomele rabiei

Daca insa refuzi sa te prezinti la medic, ar trebui sa stii ca simptomele rabiei apar la cateva saptamani sau chiar luni de la muscatura. Acestea se manifesta prin febra, amorteli, dificultati la inghitire, convulsii, dureri de cap, anxietate, fotofobie sau paralizii.

Curatare si pansare

Orice muscatura se trateaza intr-un mod similar placilor obisnuite. Spalam bine cu cantitati mari de solutii dezinfectate, apoi pansam cu pansament steril. De preferat este sa nu se sutureze plaga, decat la cererea medicului chirurg.