Cele mai comune dereglari ale somnului!

Somnul este foarte important pentru sanatatea noastra. Studiile au demonstrat ca oamenii care dorm mai putin de 6 ore sau mai mult de 9 ore pe noapte, au o rata a mortalitatii cu 30% mai mare decat oamenii care dorm normal (intre 7 si 8 ore pe noapte). Sa vedem care sunt cele mai comune dereglari ale somnului!

Insomnia

Este o tulburare a somnului care se manifesta prin reducerea duratei somnului. Insomnia poate fi provocata de boli febrile sau cardiovasculare, nevralgii, nevroze, encefalite, diabet, hipertiroidie, crize emotive, crize abdominale dureroase, hipertensiune, psihoze, intoxicatii, uremie, surmenaj fizic sau intelectual.

Hipersomnia

Hipersomnia este tulburarea opusa insomniei. Pacientul, desi doarme normal noaptea, se simte mai tot timpul somnoros pe timpul zilei si chiar poate adormi neintentionat. Stimularea scazuta duce la episoadele de somn din timpul zilei.

Somnambulism

Se manifesta prin scularea din pat a pacientului, care inca doarme si nu realizeaza ce face. Acest lucru se intampla in timpul somnului lent profund, la aproximativ doua ore dupa ce au adormit. Este bine de stiut ca somnambulii nu trebuie treziti brusc, deoarece pot suferi de atacuri de panica sau anxietate.

Cosmarul si teroarea nocturna

Cosmarurile apar mereu in faza REM a somnului (faza miscarilor rapide a ochilor) si provoaca sentimente de teama intensa, care duc la trezirea individului. Toata lumea are cosmaruri, iar unii dintre indivizi isi pot aminti foarte clar visele urate.

Teroarea nocturna afecteaza mai mult copiii, care se trezesc foarte speriati si anxiosi, fara sa-si dea seama de ce. Copiii nu-si amintesc deloc visul, insa sentimentul de teama nu le da pace.

Bruxismul

Reprezinta scrasnitul din dinti si este o forma usoara de epilepsie, cauzata de diferiti factori (inghitirea lichidului amniotic la nastrere, lovituri la nivelul lobilor occipitali sau parietali, traume cerebrale la varste fragede).