Ce sa faci daca suspectezi un caz de malpraxis medical?

O echipa de cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins a aratat de curand ca circa 10% din totalul deceselor din SUA sunt cauzate de erori medicale. Asta inseamna ca peste 250 000 de persoane mod din cauza malpraxisului medical in fiecare an si multe alte persoane sufera leziuni non-fatale.

Avand in vedere ca malpraxisul apare atat de frecvent, este critic sa intelegeti ce trebuie sa faceti daca suspectati ca sunteti victima.

1. Cautati un alt medic

O victima a malpraxisului medical ar trebui sa puna sanatatea pe primul plan. Deci, daca credeti ca un medic a comis o eroare in timpul diagnosticarii sau tratarii dumneavoastra, este important sa gasiti cat mai repede un alt medic pentru corectarea erorii medicale.

Acest al doilea medic va fi nevoit probabil sa revizuiasca diagnosticul pus de primul medic si sa efectueze analize inainte de a decide el un diagnostic corect.

Ulterior, medicul poate incepe tratamentul propriu zis pentru anularea daunelor provocate de primul medic. Daca primul doctor a facut o eroare de malpraxis, al doilea doctor se va concentra pe tratarea complicatiilor cauzate de aceasta eroare.

2. Solicitati copii documente medicale

Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca suspectati ca sunteti implicat intr-un caz de malpraxis medical, este sa solicitati copii ale dosarului medical. Acestea vor avea un rol foarte important in cazul de malpraxis medical si este important sa le obtineti cat mai repede.

Aceste documente vor contine informatii privitoare la simptomele cu care v-ati confruntat, istoricul medical, analizele efectuate si medicamentele prescrise. Aceste informatii pot fi deseori folosite pentru a dovedi ca medicul a comis malpraxis medical.

Sa exemplificam. Sa presupunem ca mergeti la urgenta pentru ca aveti dureri in piept. Dosarul medical arata clar ca exista o istorie a conditiilor cardiace in familia dumneavoastra, dar furnizorul de servicii medicale nu efectueaza analizele necesare petnru a determina daca suferiti de atac de cord.

Medicul va diagnosticheaza rapid, dar mai tarziu se dovedeste ca ati avut un atac de cord. In aceasta situatie, documentele medicale arata clar ca doctorul a fost neglijent pentru ca nu a consultat istoricul medical al pacientului si nu a dispus efectuarea de analize corespunzatoare.

Este recomandat sa solicitati aceste documente inainte de a depune o plangere de malpraxis medical, pentru ca furnizorul de asistenta medicala sa nu incerce sa schimbe informatiile. Desigur, este ilegala falsificarea documentelor medicale, dar din pacate acest lucru nu-i opreste pe unii medici sa faca asta, pentru a evita raspunderea. Sau puteti angaja un avocat care sa se ocupe de documentatie. Ad-Avocat.ro -are peste 10 ani de experienta.

3. Tineti cu jurnal

Daca suspectati ca sunteti victima a malpraxisului medical, incepeti sa tineti cat mai repede un jurnal in care puteti scrie detali despre starea dumneavoastra de sanatate. Descrieti simptomele pe care le aveti ca rezultat al erorii medicale. De asemenea, explicati modul in care eroarea medicala v-a afectat viata.

De exemplu: daca ati fost nevoit sa renuntati la munca pentru a fi supus unui tratament ca urmare a unei erori, notati aceste informatii. Incercati sa tineti o evidenta exacta a ceea ce ati suferit din cauza greselii medicului, folosind acest jurnal. Ulterior, aceste date pot fi utilizate ca dovezi in cazul de malpraxis medical.

4. Contactati o casa de avocatura

Urmatorul lucru de pe lista atunci cand suspectati ca sunteti victima unui caz de malpraxis medical, este sa va adresati unui avocat cu expertiza in dreptul medical.

Trebuie sa intelegeti ca aceste cazuri sunt extrem de complexe, ceea ce inseamna ca veti avea nevoie intr-adevar de un avocat foarte bun si cu experienta pentru a va reprezenta cauza in instanta. Cautati un avocat care a mai gestionat cazuri de malpraxis medical si care a avut castig de cauza pentru clientii sai.