Parteneriatul cu o agentie seo: o colaborare pe termen scurt sau lung?

Raspuns rapid: pe termen lung. Cand incepeti o strategie de imbunatatire a site-ului cu o agentie seo, este important sa aveti asteptari realiste.

Spre deosebire de alte initiative de marketing online, care ofera rezultate mai mult sau mai putin imediate, cum ar fi campaniile PPC (pay per click), SEO este o strategie pe termen lung. Dar asta nu inseamna ca valoarea sa generala este diminuata. Desi SEO este o investitie pe termen lung, pentru o afacere mica, un parteneriat cu o agentie SEO poate fi una din cele mai inteligente miscari pe care le poate face.

Agentie seo: optimizarea este despre longevitate

Dificultatea obtinerii unor pozitii cat mai inalte in motoarele de cautare este exact ceea ce face ca seo sa fie atat de valoros. Orice agentie seo si orice firma contractanta stie ca rankingurile SEO nu pot fi cumparate sau negociate. Ele trebuie castigate, ceea ce necesita timp, abilitate si perseverenta. Cu toate acestea, in momentul in care ai ajuns pe o pozitie inalta in motoarele de cautare, poti fi linistit stiind ca acel loc nu iti poate fi luat atat de usor.

Aceasta pozitie privilegiata ramane a dumneavoastra pana cand altcineva va reusi sa depuna mai mult efort si mai multa pricepere SEO. Dar dumneavoastra nu veti lasa sa se intample acest lucru, nu-i asa?

Cele mai multe forme de marketing online urmaresc o relatie 1 la 1 intre banii cheltuiti si rezultatele obtinute. In cazul campaniilor PPC, exista un pret stabilit pe care trebuie sa-l platiti pentru listare privilegiata. Exista fluctuatii permanente in pretul cuvintelor cheie, dar un pret mai mic este aproape intotdeauna aferent unei valori in scadere a unui cuvant cheie – acest lucru este valabil si invers: cuvintele cheie importante sunt mai scumpe. Platiti ceea ce obtineti, iar in momentul in care nu mai platiti, nu veti mai primi nimic. Cam asa functioneaza reclama platita pe Google. Cu seo este diferit.

Rezultatele inregistrate in urma unei strategii SEO de succes cresc o data cu trecerea timpului, dar de obicei veti cheltui cam aceeasi suma de bani. Acest lucru se datoreaza faptului ca rankingurile SEO se obtin in timp, iar diferenta de valoare intre cateva pozitii din clasament este exponentiala. Si, spre deosebire de campaniile PPC, o pozitie buna in motoarele de cautare nu se pierde imediat ce nu mai platesti.

Daca este de preferat sa derulati un parteneriat cu o agentie seo pe termen lung, iata in continuare 5 sfaturi care va pot ajuta in alegerea unei entitati de incredere.

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte de a semna un parteneriat cu o agentie seo, este sa va stabiliti niste obiective.

In acest mod va fi mai simplu sa va orientati spre o firma care va poate ajuta. Echipa potrivita este cea care va putea sa va sustina in atingerea obiectivelor pe care le-ati trasat deja. Daca nu sunteti sigur ce obiective seo ar fi adecvate pentru afacerea dumneavoastra, puteti realiza o analiza de marketing digital. Datele pe care vi le ofera acestea sunt pretioase pentru determinarea unei traiectorii pentru website-ul si afacerea dumneavoastra.

2. Stabiliti un buget impreuna cu o agentie seo.

Servicile pe care le ofera o agentie seo nu sunt ieftine, iar procesul va fi de durata. Prin urmare, inainte de a investi intr-un serviciu pe care nu vi-l permiteti, este esential sa va dimensionati bugetul. La o prima intalnire cu agentia seo puteti adresa intrebari despre pachetele si preturile pe care aceasta le ofera. Astfel, veti putea afla daca serviciile oferite se incadreaza in intervalul de pret pe care vi l-ati stabilit. In general, orice agentie seo isi structureaza oferta pe mai multe planuri tarifare, tocmai pentru a oferi servicii diversificate si a preintampina nevoia afacerilor mici de a investi in seo, pas cu pas. In momentul in care trebuie sa alegeti din mai multe pachete de servicii seo, reveniti la obiectivele pe care vi le-ati stabilit initial.

3. Stabiliti o intalnire cu o agentie seo.

Acesta este un prim pas pe care il puteti face in directia unui partenerial longeviv cu o agentie seo. La aceasta prima intalnire puteti expune care sunt asteptarile dumneavoastra, puteti pune intrebari si va puteti edifica asupra a tot ceea ce va insemna seo pentru site-ul dumneavoastra. Agentia seo poate sa inceapa cu o analiza digitala si, plecand de la aceasta, poate crea o strategie de optimizare pe termen lung.

Concluzie

Cum SEO ofera rezultate pe termen lung, este de preferat ca parteneriatul cu o agentie seo sa fie unul trainic. Dupa ce veti incepe aceasta colaborare, strategia pe termen lung va deveni din ce in ce mai coerenta si mai fructuoasa.