Cele 4 etape ale vietii si crizele lor

Din momentul in care ne nastem, ne asteapta 4 etape ale vietii pe care incercam sa le trecem in cel mai bun mod posibil. Toti vor avea momentele lor intunecate, triste si nostalgice, dar si luminoase, fericite si frumoase.

Important, deci, este sa le traiesti pe toate. Savurati-le, apreciati-le si gustati-le putin cate putin , incet, incercand sa invatati din fiecare experienta, fie ea rea ​​sau buna.

Cele 4 etape ale vietii

Copilaria

Problemele din copilarie pot avea consecinte pe tot parcursul vietii.

Prima dintre etapele vietii nu putea fi alta decat copilaria. Dar ce fel de criza poate exista intr-una dintre cele mai dulci perioade pentru fiinta umana?

Fara indoiala, acasa si parinti. Multi sunt copiii care cresc in familii disfunctionale si instabile, unde afectiunea necesara nu le este transmisa.

Multi dintre acesti micuti vor avea rani si deficiente emotionale care se vor manifesta in viata de adult. Acest lucru le va cauza probleme serioase in relatia cu ceilalti.

Trebuie sa impartiti timp de calitate cu ei, sa le permiteti sa fie copii, sa se joace, sa se bucure de viata. Nu ar trebui sa fie tinta frustrarilor adultilor.

Adolescenta si tinerete

Adolescenta este o perioada cheie in formarea personalitatii. Aici exista mai multa presiune pentru a te simti bine cu tine si pentru a te potrivi cu lumea. De asemenea, in aceasta etapa se gesteaza primele crize legate de organism.

Respectarea canoanelor de frumusete sau supunerea la apelurile de atentie fizica poate provoca diverse probleme legate de alimentatie, precum bulimia si anorexia.

Pentru a o preveni, va fi esential sa stabilim legaturi sanatoase cu ceilalti, precum si sa rezolvi orice problema ale carei consecinte sunt stima de sine scazuta, printre altele.

Adolescentii vor deveni tineri adulti care vor vedea aceste probleme nerezolvate exacerbate. Cu toate acestea, vor avea instrumentele necesare pentru a face fata acestei povesti cu mai multa rabdare si calm.

Maturitatea

Aceasta este o etapa a vietii caracterizata de stabilitate, desi uneori aceasta poate duce la probleme.

Avand un loc de munca stabil, dar poate ca ne plictiseste; a fi intr-un cuplu, dar dorind sa se bucure de a fi singur si nu indraznet; sa ne intoarcem la studii si sa nu o facem din cauza „ce vor spune”… Toate acestea ne pot coplesi in aceasta perioada importanta.

Pe de o parte, multi oameni nu indraznesc sa-si schimbe aspiratiile de viata. Pe de alta parte, cei care trec printr-o criza uneori greu de depasit cand considera ca poate gresesc.

In ceea ce priveste intemeierea unei familii, oamenii aflati in aceasta etapa incearca sa scape din temuta singuratate.  Dorinta lor de a gasi un partener sau de a intemeia o familie, din cauza presiunii sociale, ii poate face sa ajunga cu cineva pe care nu-l iubeste.

Este important sa nu te lasi ghidat de ceea ce spun altii sau de comentarii rau intentionate. Nu exista varsta pentru dragoste si este mai bine singur decat in ​​companie proasta.

Batranetea

Batranetea poate fi dificil de infruntat atunci cand cei dragi sunt plecati, dar exista modalitati de a reduce acest sentiment.

Am parcurs deja trei dintre etapele vietii si acum suntem la ultima, batranetea. Aici, pensionarea este prezenta si ne putem bucura mai mult de viata. Cu toate acestea, aceasta etapa este uneori caracterizata de singuratate.

Cei ai caror copii sunt plecati sau al caror partener a decedat se pot gasi intr-o casa tacuta care ii face sa se simta tristi. Cu toate acestea, este un moment vital sa putem face tot ceea ce ne-a placut si pe care nu am reusit niciodata sa facem.

Calatoreste, cunoaste oameni noi, face activitati care ne umple de bucurie etc. In aceasta perioada nu mai conteaza ce cred altii, noi suntem mai intelepti si in general avem mai multi bani.

Nu asteptati sfarsitul pentru a va bucura si a fi fericit

Fiecare dintre etapele vietii are partea ei pozitiva si negativa. Totusi, esential este sa putem trai pe fiecare pe deplin, asa cum ne dorim si fiind noi insine.

A trai amar nu este o posibilitate, a fi intr-un loc pe care nici noi nu ne dorim. Viata trece repede si nu trebuie sa pierdem timpul traind-o cu disconfort.

Sa facem tot posibilul ca trecerea noastra prin aceasta lume sa fie foarte dulce. Sa incercam mereu sa ne concentram pe aici si acum.