Reteta de dulceata de cirese de casa

Jeleurile sau compoturile si fructele proaspete nu au aceleasi proprietati. Dar luata cu moderatie, aceasta dulceata de cirese iti permite sa beneficiezi de aroma si proprietatile fructelor pe tot parcursul anului.

Cand primavara umple piata cu aceasta comoara nutritiva, este un moment grozav pentru a face gem de cirese de casa. Un preparat ideal pentru a indulci deserturile , micul dejun sau gustarile pentru intreaga familie.

Reteta de dulceata de cirese de casa

Daca este ceva pozitiv in aceasta reteta, este ca este foarte simplu de preparat. Pentru a prepara dulceata de casa de orice fel, singurele ingrediente necesare sunt zaharul, lamaia si fructele care ne plac cel mai mult.

In plus, necesita doar putin timp in timpul gatitului, vigilenta pentru a nu se lipi si rabdare pentru a indeparta samburele din fructe. Dar merita efortul, pentru ca rezultatul final este intotdeauna delicios.

Poate fi folosit pentru a face un mic dejun clasic si uns pe paine prajita cu unt. De asemenea, adauga o nota de dulceata unui iaurt sau o nota de fructe la o budinca de chia. Se foloseste pentru a umple prajituri sau orice tip de prajitura.

Dulceata de cirese de casa

Iata reteta de baza pentru o cantitate medie de cirese. Deoarece are o conservare buna, se poate folosi pentru a face mai multa cantitate, respectand proportiile. Sau preparati dulceturi din alte fructe si aveti un sortiment bun din ele in camara.

Ingrediente necesare

  • 500 de grame de cirese proaspete.
  • 250 de grame de zahar.
  • 1/2 lamaie.

Dulceturile sunt o optiune versatila pentru a pregati preparate din fructe diverse si de sezon, precum cirese.

Pas cu pas

  1. Inainte de a incepe, pregatiti un bol pentru a sambura ciresele. In acest fel, tot sucul pe care il elibereaza este colectat si astfel nu este irosit.
  2. Odata samburiate, cantariti ciresele pentru a calcula cu exactitate cantitatea de zahar necesara. Aceasta este jumatate din greutatea fructului, asa ca daca au mai ramas 400 de grame de cirese, se adauga doar 200 de grame de zahar.
  3. Peste cirese se adauga sucul de lamaie si zaharul, se toarna in vasul cu zeama si se amesteca bine pentru ca toate ingredientele sa se integreze. Acoperiti si lasati sa stea aproximativ 1 ora.
  4. Se pune amestecul intr-o cratita si se fierbe la foc mare pana incepe sa fiarba. Apoi coborati la foc usor si continuati gatirea timp de 1/2 ora. Este necesar sa amestecam din cand in cand cu o spatula de silicon pentru ca zaharul sa nu se lipeasca.
  5. Odata trecut acest timp, zdrobiti dulceata de cirese. Textura finala depinde de gustul fiecaruia. Aceasta poate fi complet neteda sau poate lasa cateva bucati intregi de fructe.
  6. Pentru a verifica daca este gata, se toarna putin pe o farfurie si se ridica cu degetele. Daca se formeaza un fir intre ele la separarea lor, este gata. Apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
  7. Desi poate parea ca textura este lichida, pe parcursul orelor capata o consistenta mai groasa.
  8. Pentru a-l impacheta in siguranta este necesar sa folositi borcane sterilizate. Acest lucru se face prin scufundarea recipientelor in apa clocotita timp de 10 minute. Apoi, trebuie sa va pastrati cald pana cand este gata de utilizare.
  9. Se umple cu dulceata inca fierbinte fara a umple borcanul (se lasa un spatiu de 1 centimetru). Se acopera si se intoarce intr-o oala cu apa. Lasati sa fiarba inca 30 de minute pentru a elimina eventualii agenti patogeni.

Daca preferi o varianta mai putin dulce, se pot prepara si dulceturi fara zahar sau cu alti indulcitori, precum o dulceata de fructe rosii.

Biscuiti ideali pentru a insoti cu dulceata de cirese

Cu aceasta reteta se prepara prajituri cu un centru de gem care sunt insotitorul perfect pentru o ceasca de ceai sau cafea. Ele pot fi consumate si ca desert.

Ingrediente necesare pentru 600 de grame de aluat

  • 3 oua fierte sau fierte.
  • 250 de grame de faina de grau.
  • 125 de grame de unt la temperatura camerei.
  • 100 de grame de zahar.
  • 1 lingurita de extract de vanilie.
  • Coaja de 1 lamaie.
  • Lapte.
  • Dulceata de cirese de casa.

Cum sa le prepari

  1. Primul pas este sa separati albusurile si galbenusurile de ouale fierte. Treceti pe acesta din urma printr-o sita sau o strecuratoare fina.
  2. Apoi, faceti un vulcan cu faina si introduceti galbenusurile in centru. Se adauga apoi untul taiat bucatele, zaharul, vanilia si lamaia.
  3. Amestecati bine pana obtineti o pasta omogena si inveliti in folie de plastic pentru a se pastra la frigider aproximativ 30 de minute.
  4. Fainam suprafata de lucru si intindem aluatul cu un sucitor. Ideal este o grosime de aproximativ 1/2 centimetru. Apoi modelati fursecurile cu un taietor rotund de aproximativ 5 centimetri in diametru.
  5. Este necesar sa faci de doua ori cate vrei sa montezi, pentru ca in final se unesc doua cate doua. Cu un taietor mai mic (2 centimetri in diametru) faceti o gaura in centru, in mijlocul fursecurilor.
  6. Acoperim o tava cu hartie de copt si asezam bucatile fara gauri. Imediat dupa, puneti deasupra biscuitii cu gauri si vopsiti cu putin lapte pentru a obtine un rezultat mai luminos.
  7. Umpleti gaura cu o lingurita de gem de cirese.
  8. Coacem in cuptorul incins la 170 de grade timp de 12 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Sterilitatea borcanelor este o parte esentiala a pastrarii gemului si a evitarii otravirii.

Cu dulceata de cirese este posibil sa savurati acest fruct pe tot parcursul anului

Pentru a pregati dulceata de cirese de casa, cel mai bine este sa profitati de sezonul optim al acestuia. In acest caz, intre lunile mai si iulie. In acest fel, fructele au aroma maxima iar rezultatul este cu adevarat exceptional.

La cumparare, este de preferat sa le alegeti pe cele cu piele neteda si stralucitoare, fara urme de denivelari sau pete. Cele de culoare inchisa tind sa fie mai dulci, in timp ce dimensiunea nu pare sa aiba implicatii pentru aroma sau dulceata.

Ciresele sunt un fruct care contine putina pectina, astfel incat rezultatul final este de obicei putin mai usor decat alte dulceturi. Pentru a obtine o textura mai densa, este posibil sa adaugati un anumit tip de agent de gelifiere (gelatina sau pectina pudra).

Toate alimentele preparate si ambalate acasa, precum dulceturile, sunt pastrate in locuri intunecate, racoroase si uscate. Temperatura ideala este intre 10 si 21 de grade. Odata deschis, este necesar sa se pastreze la frigider aproximativ 1 luna.

Perioadele prelungite de timp pot provoca pierderi de nutrienti, precum si modificari ale mirosului, gustului si texturii. Cu toate acestea, este sigur sa mananci daca borcanul ramane intact si nu prezinta semne de contaminare cu mucegaiuri sau drojdii.