Sindromul Tietze este o boala in care se dezvolta un proces inflamator in articulatia care uneste coastele cu sternul. Ca regula generala, aceasta structura se numeste jonctiunea condrosternala. In acest fel, tulburarea afecteaza si tesuturile moi care sunt aproape de unire.
Simptomele sindromului Tietze
Sindromul Tietze poate aparea la orice varsta, desi s-a observat ca apare mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Pe de alta parte, are o relatie stransa cu costocondrita, o boala in care cartilajul coastelor este inflamat.
In general, pacientii care sufera de aceasta tulburare pot prezenta o serie de modificari asociate bolii. De exemplu, printre cele mai frecvente simptome putem include:
- Roseata a zonei afectate.
- Sensibilitate la caldura si presiune in zona cu probleme.
- Umflarea sau marirea regiunii dintre coaste si stern.
- Durere localizata intre a patra si a sasea coasta din stanga sternului care poate prezenta diferite niveluri de intensitate. Uneori, acest disconfort este atat de sever incat poate fi chiar confundat cu un atac de cord.
- Pe de alta parte, aceasta senzatie poate radia catre alte zone din apropiere, cum ar fi abdomenul sau umerii. In orice caz, disconfortul se agraveaza atunci cand pacientul desfasoara o serie de activitati care implica toracele. In general, putem evidentia respiratia profunda, stranutul, miscarea bratelor etc.
Cauzele sindromului Tietze
In prezent, cauza acestei boli ramane necunoscuta. Totusi, dupa cum arata un studiu recent: „a fost frecvent asociata cu infectii ale cailor respiratorii, traumatisme toracice la nivelul coastelor sau, pur si simplu, cu cresteri ale presiunii toracice mentinute in timp sau repetate in zona”.
Prin urmare, se considera ca ar putea exista o serie de factori de risc (adica factori care cresc riscul de a suferi de afectiune). Printre posibilii declansatori ai acestei modificari putem include urmatoarele:
- Anumite tipuri de reumatism articular.
- Prezenta tumorilor in articulatia costosternala.
- Diverse tipuri de traumatisme la nivelul pieptului (de la o cadere, un accident de masina etc.).
- Repetarea miscarilor care implica zona (cum ar fi tusea). Acest lucru ar putea cauza uzura progresiva a cartilajului implicat si inflamarea acestuia.
- Efectuarea de exercitii fizice intense (cum ar fi ridicarea de obiecte grele). De asemenea, poate deteriora cartilajul problematic.
- Dezvoltarea anumitor boli care pot afecta cartilajul. De exemplu, anumite afectiuni respiratorii, cum ar fi tuberculoza.
Zona nervului afectat este situata intre coaste, in acest caz, dar poate radia catre abdomen.
Diagnostic
Echipa medicala va efectua o serie de proceduri medicale pentru depistarea bolii. Astfel, specialistii pot identifica aceasta tulburare si pot exclude altele cu caracteristici similare. In acest fel, cele mai utilizate teste pentru atingerea acestor obiective sunt urmatoarele:
- Examenul fizic. In ea, medicul poate verifica simptomele pe care pacientul le prezinta legate de aceasta patologie. De asemenea, va fi efectuat un studiu al istoricului dumneavoastra clinic si al antecedentelor dumneavoastra (rude care au suferit de boli similare).
- Obtinerea imaginilor interne. In ele se poate studia ingrosarea cartilajului din cauza inflamatiei pe care o sufera. Radiografia si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sunt in general utilizate.
- Dezvoltarea unor teste de rutina, cum ar fi testele de sange si urina.
- Alte proceduri care pot fi efectuate sunt electrocardiograma (ECG) si biopsia.
In ce constau testele?
Pe de o parte, electrocardiograma este un test in care activitatea electrica este inregistrata in fiecare batai ale inimii. In general, se realizeaza atunci cand echipa medicala suspecteaza prezenta unei afectiuni cardiovasculare.
Pe de alta parte, biopsia indeparteaza o cantitate mica de tesut, in acest caz din cartilajul jonctiunii condrosternale. In cele din urma, sunt efectuate o serie de studii de laborator pentru a-i determina caracteristicile.
Cand se confrunta cu un pacient care prezinta simptome de constrangere toracica, este intotdeauna necesar sa se faca un diagnostic diferential care sa includa sindromul Tietze. Este rar, dar uneori durerea caracteristica acestei patologii poate simula durerea de tip ischemic de origine vasculara.
Etiologia cea mai frecventa in acest caz este infarctul miocardic acut si angina pectorala. Daca ischemia este compensata, poate aparea angina pectorala (cunoscuta si sub numele de angina) asemanatoare cu inflamatia Tietze.