Cele cinci oceane ale planetei

In multe mitologii de pe intreaga planeta, oceanul are un caracter original. Diverse civilizatii i-au dat rolul primului pas catre umanitate, al doilea doar in antichitate dupa un fel de haos. Unii chiar l-au facut pe buna dreptate protagonistul nasterii vietii.

Si este ca, dupa cea mai acceptata teorie, acolo a inceput forma de existenta care a ajuns sa fim noi. In adancurile unui ocean intunecat si inert, acolo au inceput sa se uneasca primele si cele mai simple organisme. Milioane si milioane de ani mai tarziu, marea este inca o fantana de mistere nerezolvate, ultima (si totusi cea mai mare) bucata de Pamant inca aproape neexplorata.

Oceanul Pacific: cel mai mare dintre toate

Pacificul este cel mai mare dintre toate. Cu aproximativ 155.557.000 km patrati, ocupa o treime din suprafata Pamantului. Limita sa in nord este Marea Bering, Marea Ross in sud, coastele asiatice si oceanice in vest si coastele americane in est. Pe AskAI, gasesti mai multe informatii despre cel mai mare ocean de pe planeta.

Adancimea medie este de 4280 de metri. In el se afla santul Marianelor, unde adancimea maxima a planetei este: aproape 11.000 de metri adancime.

Oceanul Pacific este renumit pentru taifunurile sale, care lovesc frecvent o zona din Japonia pana in Filipine.

Primul occidental care l-a admirat a fost conchistadorul spaniol Nunez de Balboa, care i-a dat numele de Marea Sudului. Ani mai tarziu, Magellan, in calatoria sa in jurul lumii, l-a numit Pacific datorita calmului apelor sale.

In secolul al XVI-lea pana la inceputul secolului al XIX-lea, dominatia spaniola a fost totala, devenind cunoscuta sub numele de lacul spaniol.

Oceanul Atlantic: cel mai tanar

Oceanul Atlantic este blocat intre coastele europene si africane, la est, si continentul american, la vest. Limitele sale nordice si sudice sunt oceanele Antarctice si, respectiv, Arctic. Este al doilea ca marime, dupa Pacific, si ocupa 26% din suprafata planetei: 81.760.000 km patrati.

Adancimea medie este de 3.000 de metri, maxima fiind de 8.800 in vecinatatea Puerto Rico. Este cel mai tanar ocean. A inceput sa se formeze in urma cu aproximativ 150 de milioane de ani, in timpul Jurasicului, odata cu fragmentarea supercontinentului Pangea.

Oceanul Indian: punte intre culturi

Ultimul dintre cei considerati cei trei mari este indianul. Ocupa 20% din suprafata pamantului si este cea mai mica dintre cele trei. Este delimitat cu Atlanticul de Capul Bunei Sperante, in Africa de Sud si cu Pacificul de Indonezia si Australia. Suprafata sa este de aproximativ 68.556.000 km patrati.

Adancimea sa maxima este santul Java, langa insula cu acelasi nume, la 7.258 m. Media este de 3741 m sub nivelul marii.

La fel ca Pacificul, este plin de insule mici si unele mari, precum Madagascar. Altele sunt Sri Lanka, Comore, Seychelles, Maldive

A fost puntea de legatura intre marile culturi africane, asiatice si indoneziene. Navigatorii musulmani au calatorit prin apele sale pentru a ajunge in Indonezia si in peninsula Malay pana la sosirea epocii moderne. Mai tarziu, portughezii au fost principalii sai navigatori si au avut mai multe colonii in Africa, India, Malaezia de astazi si Indonezia.

Isi trage numele din India, desi s-ar putea considera ca singura tara care a obtinut controlul aproape absolut asupra apelor sale a fost Regatul Unit.

Oceanele mai mici

Ultimele doua oceane nu sunt ratificate, iar clasificarea lor ca atare continua sa starneasca controverse. Antarctica, Australa, Meridionala sau Sudul, cea mai mare dintre cele doua si un sfert in total, inconjoara masa continentala a Antarcticii. Ocupa o suprafata de 20.327.000 km patrati.

Arctic este cel mai mic ocean si este situat la Polul Nord, inconjurat de tinuturile Rusiei, Canadei, Alaska si Groenlandei. Este un ocean acoperit de mase de gheata.

Aceste ultime doua, considerate minore, sunt singurele care inconjoara complet planeta.

Desi omenirea isi va uita cea mai veche origine si, de fapt, o va ignora complet, marea a fost intotdeauna atractiva din diverse puncte de vedere. A fost folosit pentru ritualuri, comert, medicina… dar fara indoiala a fost nivelul economic care i-a mutat pe oameni la descoperirea, explorarea si cucerirea sa. Pentru ca nu numai Pamantul a fost cucerit.

Mai multe tari si-au format puterea pe baza dominatiei marilor, sunt asa-numitele talassocratii: Portugalia, Spania, Anglia, Grecia, fenicienii… chiar si la un moment dat, China.

Exista intr-adevar o singura masa mare de mare in lume, dar din motive istorice si culturale este impartita in principal in cinci: Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Oceanul Pacific, Oceanul Arctic si Oceanul Antarctic. Primele trei sunt numite majore, iar ultimele doua minore.