Cinci orase din Huesca unde poti descoperi esenta Pirineilor

Continuam calatoria noastra de primavara prin unele dintre cele mai fermecatoare orase din Peninsula. Incepem cu o selectie in Andaluzia si continuam cu Extremadura si Asturias, de data aceasta indreptandu-ne catre Pirineii Aragonezi. Zona, presarata cu orasele minuscule cu case pavate cu piatra, majoritatea prezente in clasamente si listari care le plaseaza printre cele mai bune din regiune, este o destinatie de retinut atunci cand mercurul se ridica.

Desi sunt punctul de plecare pentru traseele montane, nu trebuie sa fii un fan de trekking pentru a te bucura de peisajele lor de carte postala, ci pur si simplu vrei sa descoperi natura in cea mai pura forma. Gastronomia excelenta si o gama larga de activitati – si pentru cei mici – sunt cateva dintre marile sale puncte forte.

Alquezar

Incepem turul in Alquezar, orasul situat cel mai la sud dintre cele cinci care alcatuiesc traseul nostru particular. Este o bijuterie medievala despartita de Barbastro la 25 de kilometri -si 50 de Huesca–, a carei imagine o vei pastra in retina.

Trecutul arab al acestui oras din regiunea Somontano, care abia are 300 de locuitori, se reflecta mai ales in colegiata Santa Maria de Alquezar, la vremea sa un castel de aparare impotriva atacurilor regatelor crestine. Accesam varful cetatii, de unde ne putem bucura de privelisti splendide ale Parcului Natural Sierra si Canionii Guara, prin strazi si piete pietruite intortocheate.

Integrat intr-un peisaj spectaculos de calcar sculptat de raul Vero, are un mediu natural ideal pentru practicarea sporturilor de aventura si activitati in aer liber, cum ar fi canyoning. Si este ca coborarea ultimei portiuni a Canionului Vero prin pasarelele care atarna de stanci este o experienta ca nimeni altul.

Ainsa

Urmatoarea destinatie este Ainsa, capitala regiunii Sobrarbe si, cu siguranta, cel mai cunoscut oras din mica noastra selectie. Se afla la putin peste o ora de Alquezar -timpul depinde de traseul ales- si se afla la confluenta raurilor Cinca si Ara (in vecinatatea Parcului National Ordesa y Monte Perdido si la cativa kilometri nord si pana la la sud se afla parcurile naturale Posets-Maladeta si respectiv Sierra de Guara).

Orasul medieval, prezidat de castel, se mandreste cu o splendida Plaza Mayor cu arcade si strazi pietruite si intortocheate si istorice, cu biserica romanica Santa Maria ca cel mai remarcabil exponent al acestui stil arhitectural care abunda in Pirinei.

In imprejurimile orasului Ainsa vom gasi atractii precum manastirea San Victorian, situata la poalele Pena Montanesa, dolmenul preistoric din Tella, sanctuarul Torreciudad -etapa a Drumului Marian care leaga Lourdes de Zaragoza- sau orasul Abizanda.

Torla

Conducand 45 de kilometri spre nord-vest gasim Torla, situata la poalele Parcului National Ordesa y Monte Perdido si, prin urmare, una dintre portile sale de intrare. Asezata intre vaile Ara si Bujaruelo, in acest oras din regiunea Sobrarbe cu aproximativ 300 de suflete, natura este fara indoiala principala sa sursa de resurse.

Arhitectura sa este tipica muntilor inalti, cu case robuste din piatra cu usi mari, incununate de hornuri de sperietoare pe acoperisuri din ardezie, si are o gama considerabila de locuri de cazare. Si este unul dintre punctele alese de calatorii care viziteaza parcul la momentul innoptarii.

Sporturile de aventura precum raftingul sau canotajul, ciclismul sau drumetiile sunt populare aici , dar este foarte recomandat sa te plimbi pe strazile sale si sa mergi la biserica din El Salvador, care gazduieste si muzeul etnologic.

Sallent de Gallego

Urmatoarea destinatie ne duce in regiunea Alto Gallego. Acesta este Sallent de Gallego, la aproximativ 50 de kilometri spre nord – vom petrece aproximativ o ora pentru a ajunge acolo-. Il vom descoperi pe malul lacului de acumulare Lanuza si al raului Aguas Limpias, sub stanca La Foratata care se inalta deasupra orasului la o altitudine de 1.305 metri.

Nu exageram cand spunem ca orasul arata ca ceva dintr-un basm, cu un frumos centru istoric plin de conace tipice cu ziduri mari de piatra si acoperisuri intunecate cu cosuri de forme curioase. Nu vom rata vizitele la biserica Asuncion, construita la inceputul secolului al XVI-lea, care adaposteste un foarte valoros retablo plateresc; la podul roman si nici la triplul arc romanic al pietei orasului.

In Sallent de Gallego vom manca foarte bine. Va recomandam sa va asezati la masa in fata unei farfurii bune de cartofi cu ceapa, mai ales daca urmeaza sa luam drumul catre statia Formigal-Panticosa, situata in municipiu.

Piele de gaina

Ajungem la destinatia finala a turului nostru prin orasele Huesca, dupa ce ne intoarcem pe pasi catre Biescas, pentru a ne indrepta spre regiunea Jacetania. Am ajuns in Anso, situat la o ora si jumatate de Sallent de Gallego -la aproximativ 100 de kilometri distanta- dorind sa cunoastem unul dintre cele mai bune centre urbane din Pirineii aragonezi.

Acolo ne asteapta o frumoasa imagine a strazilor foarte inguste si a caselor din piatra care ofera imaginea tipica arhitecturii Ansotana, balcoane mari, arcade in doveli si cosuri pe acoperisurile largi de tigla rosie. Vom vizita biserica parohiala San Pedro, in stil gotico-renascentist, care gazduieste un muzeu de arta sacra si unde se pastreaza un monumental retablo baroc din secolul al XVII-lea, si vom vizita si turnul medieval din secolul al XIV-lea sau muzeu curios al costumelor.