Un plan de cariera este un traseu personalizat de formare si dezvoltare profesionala pentru fiecare persoana (daca este intocmit individual) sau pentru fiecare angajat (daca se desfasoara in cadrul companiei).
Companiile mari au, de obicei, planuri de cariera predefinite pentru fiecare dintre pozitii, ceea ce va permite fiecarui angajat sa-si dezvolte setul de abilitati necesare pentru a avea succes profesional in executarea activitatilor zilnice. Cand vorbim despre companii mai mici si startup -uri , aceste planuri sunt de obicei intocmite individual si in detaliu cu fiecare angajat.
Cu acest plan, ceea ce se urmareste este ca atat angajatul, cat si angajatorul sa garanteze succesul maxim al performantei angajatului (pentru a indeplini obiectivele companiei), pe langa realizarea obiectivelor companiei.
Cum sa faci un plan de cariera
Nu exista o schema generala in care sa putem organiza toate carierele profesionale, dar putem identifica cateva macrofaze de care sa tinem cont in planificarea ta.
Urmeaza sa organizam cariera profesionala in trei etape cu o durata aproximativa de 15 ani fiecare, care sunt:
- Acumulati experienta si eliminati punctele slabe
- Concentreaza-te pe a-ti construi punctele forte
- Delegati si predati
Acum, sa analizam fiecare dintre ele, sa intelegem ce le defineste si sa intelegem cum le putem exploata:
#1 Acumulati experienta si abilitati
Prima etapa a carierei este conceputa pentru a va pregati si a va echipa pentru calatoria lunga care urmeaza. Este o conceptie generala gresita ca majoritatea oamenilor nu acorda suficienta atentie in aceasta faza de experienta si acumulare de abilitati, ramanand fara motivatie in mijlocul carierei lor (cel mai critic si valoros timp).
In aceasta faza, va trebui sa acumulati „combustibil de cursa” sub forma de:
- Abilitati portabile
- Experiente semnificative
- Relatii de lunga durata si meritocratice
Abilitati portabile
Dupa cum sugereaza si numele, abilitatile portabile sunt abilitati soft pe care le inveti in primii pasi ca profesionist si pe care le poti folosi ulterior in alte locuri de munca (chiar si in alte industrii). Unele dintre aceste abilitati portabile sunt:
- Rezolvarea conflictului
- Sunteti capabil sa identificati conflictele ascunse intre colegi?
- Poti sa faci fata acestor conflicte si sa le rezolvi rapid?
- Comunicare eficienta si persuasiva
- Stii sa-ti adaptezi discursul la interlocutor?
- Sunteti capabil sa va comunicati intentiile clar si fara a da nastere la interpretari gresite?
- Capacitate analitica
- Sunteti capabil sa observati un set de date/evenimente si sa trageti o concluzie stiintific?
- Aplicati analiza retrospectiva pentru a evalua eficacitatea actiunilor dvs. din trecut?
- Datele sunt in evaluarea scenariului si in procesul de luare a deciziilor?
- Capacitate de vanzare si negociere
- Sunteti capabil sa traduceti o propunere de valoare in beneficii pentru client?
- Cum te face sa te simti respingerea unei vanzari? (daca raspunsul este gresit, aveti loc de imbunatatire)
- Managementul riscului sau managementul riscului
- Sunteti capabil sa identificati riscurile asociate diferitelor actiuni si sa le atenuati sau sa elaborati planuri de urgenta?
- Competente digitale
- Nu putem uita unul dintre cele mai importante din economia digitala. Cat de bun esti la utilizarea instrumentelor digitale? Te pricepi sa cauti informatii pe internet? Stii cum sa-l reprezinti astfel incat managerii tai sa poata lua decizii?
Experiente semnificative
Experientele semnificative sunt acele situatii incomode in care trebuie sa faci ceva incomod si care te obliga sa iesi din zona ta de confort. Aceste situatii va ajuta sa va dezvoltati muschii de alergare.
Cu cat este mai mare numarul de experiente semnificative pe care le-ati avut (si mai diverse), cu atat este mai mare capacitatea de adaptare la mediul pe care il veti avea.
Sa nu credeti ca cel mai bun mod de a prospera profesional este intr-un mediu liniar si controlat. Cel mai bun mod de a castiga context este sa treci la extreme. Ati lucrat intr-un mediu antreprenorial in cadrul unui startup sau ati lucrat intr-o corporatie ? Ai facut-o in strainatate?Ai acceptat vreodata un loc de munca cand inca nu stiai exact cum sa-l executi? Ati lansat vreodata o afacere sau v-ati asumat responsabilitatea pentru o linie de produse?
Gandeste-te ca trairea unor experiente extreme te ajuta sa te dezvolti (intotdeauna intr-un echilibru sanatos). Calea carierei nu mai este liniara, acum trebuie sa repeti pentru a descoperi care este sosul tau secret (abilitate speciala).
Relatii de durata
Esti media aritmetica a oamenilor din jurul tau. De aceea oamenii care trec prin viata ta profesionala in primii ani te vor ajuta sa-ti configurezi profilul profesional si sa definesti cine esti.
Unele dintre aceste relatii pot fi cu:
- Sefii si managerii tai: Nimeni nu are mai mult impact asupra carierei tale decat sefii sau managerii tai , cel putin initial. Acesti oameni pot insemna totul daca te insotesc, te invata cele mai bune practici si te ajuta sa-ti dezvolti abilitatile soft.
- Clienti si parteneri cheie: este important sa ne cultivam relatiile cu unii clienti cheie, deoarece acestia pot juca un rol semnificativ chiar si in urmatoarea noastra etapa profesionala. Spune multe la nivel profesional atunci cand clientii tai doresc sa continue sa auda de la tine pe masura ce progresezi prin diferite roluri, companii si chiar industrii.
#2 Concentrati-va pe dezvoltarea punctelor forte
Odata ce am trecut de prima etapa profesionala de acumulare de experiente si abilitati, in care incercam sa ne eliminam slabiciunile, vom trece la o a doua etapa in care deja trebuie sa stim la ce suntem buni si la ce ne place sa facem. In aceasta etapa trebuie sa:
- Identificati punctul nostru dulce (care este acea abilitate care ne face speciali)
- Identificati pasiunea noastra
- Stabiliti-ne obiectivul profesional ambitios pe termen mediu
- Diferentiaza-te sau mori
In acest moment trebuie sa definim care este viitorul nostru profesional si sa luam decizii in acest sens. Pentru ca chiar acum? Pentru ca am lucrat anterior la punctele noastre slabe si incercarea de a le corecta va fi substantial mai complicata. Acum este momentul in care trebuie sa ne inconjuram de acei oameni care ne ajuta sa ne imbunatatim profilul.
Cateva dintre intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui pentru aceasta noua si semnificativa etapa sunt:
- Ceea ce fac exploateaza abilitatile mele speciale? Este ceva la care pot fi cu adevarat bun si sa fiu peste percentila 95?
- Este aceasta cale de cariera aliniata cu pasiunea mea? Poti fi bun la ceva, dar se poate si sa nu-ti placa.
- Are aceasta cariera un viitor viabil in ceea ce priveste angajabilitatea si remuneratia? Baza economiei este cererea si oferta. Este munca mea foarte solicitata si va continua sa fie asa in viitorul apropiat? Este de putin folos sa fii cel mai bun in aurara daca pe viitor tot metalul pretios este manipulat de masini automate.
Dupa ce ati efectuat aceasta analiza, ar trebui sa aveti obiective clare. De exemplu:
- Deveniti directorul departamentului dvs. (la compania dvs. actuala sau una diferita din industrie)
- A fi un guru-profesionist recunoscut intr-o anumita zona
- Infiintati o companie mica sau startup intr-un sector in care aveti deja cunostinte specifice despre problemele de rezolvat si unde puteti oferi o solutie perturbatoare.
De ce este importanta analiza de mai sus si obiectivele pe care vi le-ati stabilit? Pentru ca, pentru cei care nu stiu incotro se indreapta, orice cale este valabila. Este necesar sa ai o viziune pe termen mediu-lung, astfel incat toate actiunile tale sa vizeze un obiectiv superior aliniat nevoilor si gusturilor tale.
#3 Delegati si predati
Am ajuns la ultima etapa a carierei tale profesionale (ultimii 10-15 ani anteriori etapei de pensionare), in care esti deja un adevarat expert in domeniul tau. Rolul tau este sa-i ajuti pe cei care se afla in prima etapa sa-si apere slabiciunile sau sa-si sporeasca punctele forte ale celor care se afla in a doua.
Aici vei trece de la un rol de director/ manager la unul de consilier si mentor pentru acele persoane care doresc sa ajunga in functia ta. Nu o intelegeti ca pe o amenintare, ci ca pe o oportunitate de a lasa o amprenta asupra lumii.
In aceasta faza, cresterea dumneavoastra se va concentra pe trei tipuri de activitati:
Serie
Acum ca aveti expertiza in domeniul dvs. profesional, este timpul sa va intrebati cum puteti echipa urmatoarea generatie a companiei dvs. pentru a avea succes . Acest lucru poate varia de la o predare simpla si atenta a sarcinilor sau lectiilor invatate pana la una mult mai formala de conducere sau proprietate.
Consultanta si consilii de administratie
Daca ati facut treaba bine in fazele anterioare, aceasta poate fi o oportunitate excelenta de a va exploata cunostintele. Aceste posturi sunt la mare cautare in cautarea unei vechimi care sa permita promovarea proiectelor la nivelul urmator.
Predare
Predarea este o parte esentiala a unei experiente pline de satisfactii din etapa 3. Ganditi-va in linii mari la ceea ce stiti si la cine ati putea sa o predati. Puteti aspira sa predati la o scoala de afaceri precum IEBS sau la o alta institutie de invatamant. Intrebati-va ce intelepciune trebuie sa transmiteti si carei tinte i-ati putea oferi. Exista mii de oportunitati!
Beneficiile unui plan de cariera
Dupa cum am vazut deja pe parcursul acestei postari, a lua in considerare care va fi cariera ta profesionala sau cea a angajatilor tai nu este o sarcina usoara, deoarece necesita o munca prealabila extinsa pentru a afla care sunt nevoile tale ca angajator sau punctele tale forte si gusturile in mod individual. .
De aceea, planul dvs. de cariera se poate schimba in timp pe masura ce sunteti expus la diferite experiente de lucru care va fac sa va razganditi. Daca se intampla asta, nu va faceti griji, este normal. Dar nu trebuie sa va ganditi ca, pentru ca un plan de cariera este schimbator, nu are valoare. Va prezentam aici cateva dintre beneficiile unui plan de cariera bine structurat pentru viitorul dumneavoastra profesional.
Avantajele unui plan de cariera pentru companie
- Reduceti rata de rotatie si evitati scurgerea de talente, deoarece se simt impliniti si fac parte dintr-un proiect pe termen lung.
- Imbunatateste imaginea companiei in strainatate, deoarece permite dezvoltarea angajatilor sai.
- Acesta genereaza un sentiment de angajament cu angajatii pentru ca acestia simt ca compania participa la dezvoltarea lor.
- Satisfactia sporita a angajatilor.
- Prin reducerea ratei de rotatie a personalului se reduc costurile asociate cu recrutarea.
Beneficiile unui plan de cariera profesionala pentru angajat
- Stabilitate mai mare a locului de munca, avand un viitor pe termen lung.
- Capacitate de promovare interna in cadrul companiei.
- Promoveaza cresterea profesionala si personala datorita noilor abilitati dobandite in formare.
- Noi oportunitati in mobilitatea fortei de munca.
- Incurajeaza autocunoasterea si spiritul critic, fiind nevoiti sa se autoevalueze in mod obiectiv.
Concluzie
Pregatirea unui plan de cariera nu este o sarcina usoara. Implica sa stii cine esti la un nivel foarte profund, sa-ti identifici punctele slabe (in general, ceilalti sunt cei care le identifica in noi) si sa-ti consolidezi punctele forte. Cu toate acestea, este un plan important de realizat, deoarece va va ajuta sa profitati la maximum de cariera dumneavoastra profesionala si sa va atingeti obiectivele strategice.