Lucruri pe care nu le stiati despre Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro

Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro este cel mai caracteristic monument al acestui oras brazilian. Figura lui, vizibila de la distanta, este inconfundabila, dar cu siguranta sunt lucruri despre aceasta sculptura magnifica pe care nu le cunosti. 

1. Numele Concorvado era Peak of Temptation

Stramb este muntele pe care sta aceasta statuie impunatoare, dar nu este prenumele sau. Cu cateva secole in urma, in special in secolul al XVI-lea, cand portughezii au cucerit aceste pamanturi, l-au numit dupa varful Ispitei.

Ei au facut aceasta in amintirea muntelui la care diavolul L-a dus pe Isus Hristos ca sa-l ispiteasca. Un secol mai tarziu si-au schimbat numele datorita formei sale, deoarece Concorvado in spaniola inseamna cocoasa.

2. A fost nevoie de o jumatate de secol pentru a fi construit

Ideea de a ridica un Hristos de asemenea dimensiuni pe varful acestui munte a venit de la Pedro Maria Boss, care a avut sprijinul lui Isabel de Portugal. Aceasta idee s-a nascut in 1859, dar abia in 1921 a fost reluata si s-a studiat posibilitatea realizarii acesteia.

Constructia sa a inceput in 1926, cu ocazia primului centenar de la independenta Braziliei. A fost inaugurat cinci ani mai tarziu, la 12 octombrie 1931,

3. Trenul care duce la Hristos este mai vechi decat statuia

Ce a venit inainte, trenul sau statuia? Trenul. De unde stim? Pentru ca acesta era mijlocul de transport folosit pentru a muta materialele cu care a fost construit monumentul.

De fapt, a fost deschis in 1884, pentru a aduce calatorii si locuitorii orasului in varful varfului si a face din acesta cel mai bun punct de vedere din Rio.

4. Schimbarea designului lui Hristos Mantuitorul la Rio de Janeiro

Statuia a fost proiectata de Carlos Oswal, care a castigat un concurs public care a fost organizat la Rio de Janeiro pentru a alege designerul care va realiza proiectul.

Prima schita avea o cruce in mana stanga a lui Hristos si un glob in dreapta. Cu toate acestea, in timp ce sculptura era in curs de realizare, ambele obiecte au fost renuntate.

5. A fost construit in Franta

Cand urma sa fie construit monumentul, s-a considerat ca in Brazilia nu exista forta de munca calificata pentru a realiza un astfel de proiect monumental. Din acest motiv, a fost construit in Franta si a ajuns in Brazilia in diverse parti (numai capul are 50 de parti), fiind asamblat din cap pana in picioare, iar apoi ridicat deasupra lor.

6. Nimeni nu a murit in constructia sa

In ciuda timpului care nu a avut mari progrese sau reglementari privind riscurile profesionale, si datorita amplorii lucrarii, este incredibil ca nu a murit nicio persoana in timpul constructiei. Ceva surprinzator, daca ne gandim la forma bratelor sale care necesita o mare indrazneala si care implica mari pericole.

7. Inima este perfect modelata

Acesta are o forma perfecta si in interiorul sau se afla arborele genealogic al lui Heitor Levy, maestrul constructor al statuii. Era evreu, dar s-a convertit la crestinism cand viata i-a fost salvata dupa un accident grav. In acest fel, creand o astfel de piesa „perfecta”, el a inregistrat ceea ce va insemna Hristos Rascumparatorul intreaga sa viata pentru el si familia sa.

8. Un brat este mai scurt decat celalalt

Bratul stang este cu aproximativ 40 de centimetri mai scurt decat cel drept.  Dar aceasta nu este o greseala de calcul, ci dimpotriva. Acest lucru se intampla pentru ca bratele au fost proiectate ca panza unei nave, pentru a putea rezista vantului puternic. De fapt, poate rezista la furtuni de pana la 150 km/h.

9. Are picioare

Se pare ca nu este asa si chiar e greu sa le observi. Dar da, Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro are picioare. Sunt sub halat si se uita doar putin. Cel mai bun lucru este ca te urci in varf si te apropii sa le privesti.

10. Este gol

Intreaga statuie a lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro este goala, cu exceptia mainilor. Exista scari care va permit sa intrati si sa iesiti in exterior. Sunt patru in total, cate doua in fiecare brat.

Acest lucru permite accesul usor in cazul in care trebuie facuta orice restaurare. Cu toate acestea, intrarea este permisa doar personalului de intretinere si unora privilegiati, cu permisiunea prealabila a Bisericii.