Desi de cele mai multe ori baza sa este orezul sau leguminoasele, exista si alte modalitati de a prepara burgeri de legume cu care se obtin arome surprinzatoare si texturi unice. Descopera varianta cu sfecla rosie.
Pregatirea burgerilor cu sfecla rosie sau a oricarei alte optiuni vegetariene acasa este foarte usoara si delicioasa. Fie ca vrei sa mananci imediat sau sa faci o rezerva la congelator, aceste doua retete sunt o modalitate buna de a incepe.
Beta vulgaris este o planta erbacee anuala care are unele soiuri cultivate pentru consumul ei ca leguma. De altfel, este prezent in alimente inca din timpuri preistorice si merita recuperat si introdus in alimentatia zilnica, deoarece este o sursa foarte interesanta de nutrienti.
Prepararea acestor retete sub forma de hamburgeri este un mod original de a face, dincolo de clasicele salate sau sucuri. Sfecla rosie este protagonistul principal si ofera o culoare si o aroma foarte frapanta si deosebita, desi pentru a-i conferi consistenta potrivita si unele nuante de aroma este insotita de alte ingrediente.
Va prezentam doua versiuni in acest articol si speram ca va veti bucura foarte mult sa le pregatiti.
1. Burger cu sfecla rosie
In aceasta reteta, prezenta sfeclei iese in evidenta deasupra tuturor celorlalte ingrediente. Se combina cu orezul si fulgii de ovaz pentru a obtine o textura suculenta si usor de gestionat, cu o nota crocanta la exterior.
Aceasta reteta incorporeaza ovaz pentru a da burgerilor o nota crocanta.
Ingrediente necesare pentru 8 unitati
Pentru a pregati burgerii avem nevoie de urmatoarele:
- 280 de grame de sfecla fiarta si scursa.
- 100 de grame de orez uscat.
- 80 de grame de fulgi de ovaz.
- Seminte de in: 1 lingura
- Pudra de usturoi: 1 lingura.
- O mana de ierburi aromatice proaspete la alegere: patrunjel, coriandru, busuioc, menta.
- Coaja unei jumatati de lamaie.
- Sare si piper dupa gust.
Pentru a face sosul de maioneza vegan:
- 100 de mililitri de bautura din soia fara zahar.
- 300 de mililitri de ulei de masline extravirgin.
- 1 lingurita de suc de lamaie.
- Coaja de 1 lime.
- 1 lingurita sare.
Pentru a asambla placa:
- Rulouri de paine.
- voinicica
- Avocado.
- Germeni de ridichi.
- Susan negru
Pas cu pas
- Gatiti orezul si, cand este gata, intindeti-l pe o farfurie sau tava pentru a se raci.
- Intr-un robot de bucatarie, macinati fulgii de ovaz, inul si usturoiul. Adaugati sfecla fiarta si orezul. Amesteca totul usor.
- Pentru a termina, adauga ierburile aromatice tocate, coaja de lamaie, sare si piper. Se pune intr-un bol si se da la frigider 10 minute.
- Modelati burgerii cu mainile usor umede pentru a nu se lipi aluatul. Daca urmeaza sa fie consumate imediat, se incalzeste pe o tigaie sau pe o tigaie cu putin ulei pana se rumenesc. Sau prajiti-le la cuptor la 200 ºC pentru aproximativ 10 sau 15 minute.
- In acelasi timp, pregatiti maioneza adaugand toate ingredientele intr-un pahar de blender. Bateti bine pana se integreaza totul si rectificati punctul de lime si sare.
- Asamblati hamburgerii cu painea, acompaniamentul si totul bine udat cu sosul.
2. Burgeri cu sfecla rosie si linte
Pentru a pregati aceasta alta varianta, se adauga linte in aluat. Acestea ofera o noua consistenta, precum si o parte din proteine vegetale care ajuta la completarea preparatului.
Ingrediente
Pentru burgeri in sine avem nevoie de urmatoarele:
- 450 de grame de sfecla fiarta.
- 300 de grame de linte fiarta.
- 100 de grame de fulgi de ovaz.
- 3 catei de usturoi.
- 100 de grame de ceapa mov.
- 2 oua medii.
- 1 lingurita de marar.
- O jumatate de lingurita de cimbru.
- O mana de patrunjel proaspat.
- Sare.
Ingrediente pentru sos:
- 25 de grame de iaurt natural.
- Maioneza: 25 grame.
- 5 grame de mustar.
- O jumatate de lingurita de marar.
Pentru a servi felul de mancare:
- Chifle de hamburger.
- Varza de salata.
- rosii.
- Ceapa mov.
Pasi de urmat pentru a pregati burgeri de sfecla si linte
- Pentru a incepe prepararea hamburgerilor, sfecla trebuie sa fie curata si gatita. Si lintea de asemenea. In acest caz pot fi cumparate deja pregatite.
- Intr-o masina de macinat, taiati usturoiul si ceapa decojite. Adauga sfecla si paseaza putin pana ajunge la marimea catorva boabe de orez. Incorporati lintea si amestecati la viteza mica, deoarece trebuie sa fie unele intregi si altele rupte.
- Acoperiti o strecuratoare cu o carpa de bumbac sau hartie de bucatarie. Se trece amestecul de linte si sfecla si se scurge bine. Il poti lasa putin pentru a pierde excesul de lichid sau il poti presa cu lingura. Este important sa scurgi totul inainte de a incepe sa lucrezi aluatul.
- Transferati apoi aluatul intr-un castron sau castron mare si adaugati cele doua oua putin batute, condimentele si sarea. Lucrati bine pentru a obtine o pasta consistenta. Adaugati apoi fulgii de ovaz putin cate putin pentru a termina sa dea textura care permite modelarea hamburgerilor fara a se rupe.
- Daca este posibil, lasati amestecul sa se odihneasca o jumatate de ora pentru ca ovazul sa termine de absorbit lichidul ramas.
- Impartiti aluatul in portii si formati burgerii.
- Pune o tigaie pe aragaz cu putin ulei de masline si fierbe-le la foc mic. Nu-l umpleti prea mult pentru ca astfel este mai usor sa lucrati si sa le intoarceti.
- Intre timp pregatim sosul. Amesteca toate ingredientele bine batute pana obtii o crema omogena.
- Pentru a asambla si a servi, taiati painea in jumatate si puneti o chifla deasupra unei felii. Se umple cu salata verde sau lastari verzi, niste felii de rosii si niste fasii de ceapa. Se condimenteaza cu sosul.
Pentru a pregati aceasta reteta puteti folosi si alte leguminoase, precum naut sau fasole daca nu exista linte. La fel, la servire poti praji painea si schimba ingredientele acompaniamentului dupa gustul invitatilor.
Burgerii vegani sunt o optiune delicioasa pentru mesele in familie sau pentru a avea oaspeti.
Pregatirea burgerilor cu sfecla poate fi o corvoada de primele cateva ori. Dar partea pozitiva este ca pot fi facute in avans si in cantitate buna si pastrate la congelator.
Fara indoiala, aceasta este o resursa buna pentru o masa cu musafiri neastepti, daca nu ai timp sa gatesti sau nu ai reusit sa planuiesti un alt fel de mancare. In plus, pregatirea celei de-a doua retete permite includerea leguminoaselor in dieta zilnica.
Pentru a modela hamburgerii, aluatul trebuie sa fie compact. Pe de alta parte, putina umezeala in maini ajuta sa le lucreze mai bine fara sa se lipeasca.
De asemenea, este util sa folositi orice unealta de formare a hamburgerii care se gaseste pe piata sau sa le formati in tigaie cu ajutorul unui inel de servire.
Cand le imbraci, orice planta aromatica sau condiment este binevenita. Tot in acompaniament. De exemplu, pot fi servite cu cartofi fripti, salata sau legume la cuptor, care sunt alte moduri delicioase de a gusta din acesti burgeri cu sfecla rosie.