Costa Brava – tarmul salbatic, scaldat in soare

Costa Brava este o regiune de coasta in nord-estul Cataloniei, in provincia Giorna, iar in anii 50 a inceput dezvoltarea turistica a zonei, principala ocupatie, pescuitul, devenind secundara.

Costa Brava a devenit o importanta atractie pentru turisti datorita climei si a plajelor excelente pe care le detine. Cele mai importante locatii din acest punct de vedere sunt Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Calella de Palafrugell, Llafranc, Sa Riera, Cadaques sau l’Estartit. Deasemenea, Costa Brava a fost o destinatie preferata de marii artisti Salvador Dali si Pablo Picasso.

Peisaj unic

Callela este cea mai mare statiune de pe Costa Brava la doar o ora distanta cu trenul de Barcelona. Istoria, arta, arhitectura, posibilitatea de practicare a diferitelor sporturi, inclusiv un raport excelent cu marea, vin in intampinarea dorintei de a-ti asigura o vacanta perfecta. Intre Portbou si Blanes se intinde zona numita La Selva, ce se caracterizeaza printr-un peisaj unic datorat imbinarii portiunilor de plaja cu muntele. In acest loc deosebit se afla statiunea Tossa de Mar, care de bucura de o plaja imensa cu nisip alb si ofera o priveliste spectaculoasa asupra golfului Tossa. Istoria si arta acestei localitati se impletesc cu savoarea traditionala a unui sat pescaresc.

Temperatura placuta si peisajul iti dau posibilitatea de a-ti petrece timpul liber in contact cu natura. Apa cristalina si bogatia subacvatica a marii te invita la practicarea sporturilor nautice. Descopera o parte din istoria locului la Muzeul Municipal care adaposteste colectii de arheologie, pictura catalana, sculpturi, vitralii, mozaicuri romane care provin, in mare parte, din asezarea romana Els Ametllers. Orasul vechi se ridica pe o faleza inalta, langa mare. Cele sapte turnuri circulare, resturi ale unei vechi biserici ce dateaza din secolul XIV, ilustreaza foarte bine istoria catalana. In apropiere se gasesc ramasitele arheologice ale unui oras roman din secolul al IV-lea.

Inapoi in timp

Cu o puternica traditie marinareasca, Lloret de Mar reprezinta una din principalele destinatii turistice de pe coasta Geronei. Plajele si golfurile cu apa cristalina se combina cu o interesanta zona istorica si cu o oferta impresionanta de cazare si recreere. Peisajul, dominat de paduri de pini care ajung pana la malul marii, dar si calitatea apei fac ca aceasta statiune sa fie vizitata de un mare numar de turisti. Datorita tarmului stancos s-au format golfuri destul de adanci care sunt propice scufundarilor. Cele patru plaje care deservesc statiunea ofera conditii excelente de relaxare, (Playa de Lloret, Playa Sa Caleta, Cala de Santa Cristina, Cala Canyelles) .

Una dintre posibilitatile de petrecere a timpului este vizitarea zonei istorice a orasului. Merita sa vizitezi Biserica Sant Roma cu elemente romanice si gotice, Santa Cristina, cu elemente baroce si neoclasice dar si Turnul Funerar Roman, care dateaza din epoca imperiala. Deasemenea Parcul Natural din Massis de Montseny, care se intinde pe 17.370 de hectare detine un numar impresionant de temple (peste 20) cu arhitectura romana.

Blanes este situat in partea meridionala a provinciei Gerona, langa gura de varsare a raului Tordera in Mediterana. Pe ce patru kilometrii de coasta, alterneaza tarmurile abrupte cu golfurile linistite. Plajele Treumal, Sant Francesc, Blanes si S’Abanell deservesc toate gusturile si categoriile de tiristi. Ce merita vizitat aici sunt ruinele castelului Sant Joan, construit de Grau de Cabrera la jumatatea secolului al XIII-lea. Nu ocoli Biserica Nuestra Senora de la Esperanza si gradinile botanice Mar i Murtra si Pinya Rosa.