Pe langa efectele brutale si imediate ale invaziei Rusiei, poporul ucrainean se confrunta cu un atac de boli infectioase. Unele amenintari, cum ar fi raspandirea COVID-19, sunt imediate, deoarece oamenii se inghesuie in subsoluri, statii de metrou si adaposturi temporare pentru a se proteja de bombardamente. Fara apa si canalizare adecvata, cazurile de boli diareice sunt sigure ca vor creste. Riscul de aparitie a focarelor de poliomielita si rujeola este mare. Si pe masura ce unitati de si drumurile sunt reduse la asiguraturi, accesul la sanatate de diagnostic si tratament pentru tuberculoza (TB) si HIV/SIDA este intrerupt, ceea ce se va adauga la povara lor deja vertiginoasa.
„Sunt foarte, foarte ingrijorata pentru Ucraina. In primul rand, ca acest lucru poate duce la un conflict pe termen lung care va distruge complet sistemul de sanatate”, spune Lucica Ditiu, medic roman si director executiv al Parteneriatului Stop TB din Geneva, Elvetia. Criza vine peste devastarea cauzata de pandemie de COVID-19, in timpul careia accesul la imunizari si la serviciile de sanatate esentiale a scazut.
„Cand Rusia a invadat pe 24 februarie, Ucraina iese din cel mai rau val din Omicron, care atinsese apogeul in acea luna. Testarea COVID-19 a cazut acolo de cand a inceput conflictul, ceea ce inseamna ca transmiterea nedetectata este probabil semnificativa”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la un briefing de presa din 2 martie. In toata tara, ratele de vaccinare impotriva COVID-19 sunt periculos de scazute – aproximativ 65% in Kiev, dar pana la 20% in unele oblaste sau regiuni, a declarat Jarno Habicht, seful biroului OMS din Ucraina, crescand riscul de boli severe si moartea. (In Regatul Unit, 73% din populatie este vaccinata.) O neincredere de lunga durata in vaccinuri in randul populatiei a impiedicat eforturile de imunizare pentru alte boli prevenite prin vaccinare,
Provocarile se intensifica
Ucraina se confrunta deja cu un focar de poliomielita derivata din vaccin: au fost doua cazuri in vestul tarii anul trecut, cel mai recent in decembrie. Poliovirusul a fost izolat si de la 19 contact sanatos. (Deoarece poliovirusul paralizeaza doar unul din aproximativ 200 de oameni pe care ii infecteaza, focarul este mult mai mare decat ar sugera numarul de cazuri.) Conflictul a intrerupt o campanie de 3 saptamani de vaccinare a aproape 140.000 de copii, lansata la 1 februarie; a afectat si supravegherea poliomielitei, asa ca virusul s-ar putea raspandi nedetectat, avertizeaza Global Polio Eradication Initiative, cu sediul la Geneva.
Rujeola este, de asemenea, o problemă.
Pentru ca este atat de contagioasa, „rujeola este una dintre primele preocupari in orice criza umanitara”, spune James Goodson, specialist in rujeola la Centrul SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.Ucraina a avut un focar mare care a inceput in 2017 si a continuat. pana in 2020, cu peste 115.000 de cazuri. Pana in 2020, acoperirea nationala raportata cu doua doze de vaccin care contin rujeola a fost de pana la 82%, o imbunatatire mare, dar inca nu suficient de mare pentru a preveni focarele mortale. Mai ingrijorator, acoperirea vaccinala a fost mai mica de 50% in unele regiuni, precum Harkov, unde un numar mare de oameni fug de conflict.
„Pe măsura ce oamenii vin, trebuie să intensifice cu adevărat supravegherea în tarile invecinate pentru poliomielita, rujeola și, de asemenea, pentru COVID, pentru a ne asigura ca prevenim”, a declarat Heather Papowitz, managerul de incidente al OMS pentru Ucraina, la briefing.