Capitalismul prin ochii lui Nouriel Roubini. Care e legatura dintre Karl Marx si acutala criza economica

Nouriel Roubini este un economist american de origine turca si profesor universitar al Scolii de Afaceri Stern din cadrul Universitatii din New York. El a devenit cunoscut sub numele de Doctor Doom al economiei dupa ce a previzionat criza economica din 2008 inca din anul 2005.

Incepe furtuna financiara perfecta, asa si-a inceput discursul economistul Nouriel Roubini, aratand ca scaderea rating-ului Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor’s a venit intr-un moment foarte prost pentru Europa. Acesta spunea ca, in 2013, economia globala se va confrunta cu o “furtuna financiara perfecta” devastatoare pentru intreaga societate.

Economistul este de parere ca interventiile Uniunii Europene si Fondului Monetar International nu au facut decat sa inrautateasca situatia, pentru ca in loc sa ai creditori mai mici care detin putere, acum exista institutii mamut care au control asupra problemelor financiare. Roubini da exemplul Frantei, despre care spune ca nu ii merge mai bine decat unor tari sever afectate de criza, precum Irlanda sau Grecia.

Un alt aspect mentionat de Dr. Doom este acela ca cconomia este prinsa in clestele reducerii consumului, mai ales prin reticenta firmelor de a face noi angajari, noi investitii care sa dea un imbold economiei. Toata lumea incearca sa isi creeze rezerve pentru cazul in care economia intra intr-o noua panta descendenta, companiile stau pe munti de cash.

Sistemul capitalist este aproape de a intra intr-o bucla autodistructiva, in care fiecare incearca sa se salveze, spre detrimentul interesului general.

„In ultimii 2-3 ani aceasta situatie s-a inrautatit. Am avut o redistributie masiva a veniturilor din piata muncii catre capitaluri, din salarii catre profituri, inegalitatea in venituri si averi a crescut. Tendinta firmelor de a cheltui e mai redusa decat cea a populatiei, si companiile isi permit sa economiseasca mai mult decat populatia. Redistriibutia veniturilor si averii fac problema lipsei de cerere agregata chiar si mai rea.” precizeaza Roubini.

Capitalismul se autodistruge, iar afirmatiile lui Karl Marx, care declara ca, la un moment dat, sistemul capitalist poate face implozie revin astazi in atentia tuturor.

In opinia lui Marx, capitalismul creaza doua clase majore: cea burgheaza, superioara si clasa proletariatului. De asemenea, Marx aprecia ca membrii clasei din urma se vor rascula impotriva primilor, nemultumiti de faptul ca trebuie sa isi vanda forta de munca pentru a putea trai. Cu alte cuvinte, muncesc pentru un salariu fix si nu pentru a putea primi o parte din profitul total obtinut.

Mai mult, masurile de austeritate vor impinge tarile mai adanc in recesiune. Inclusiv tari ca Marea Britanie, Franta sau SUA, tari care nu si-au pierdut inca accesul la piete, dar pe care exista o presiune imensa. Economistul crede ca pe termen scurt aceste tari ar trebui sa dea un imbold economiei prin deficite mai mari si sa vina cu o strategie pe termen mediu si lung care sa promita reducerea gradului de indatorare, dupa ce economia intra intr-un ciclu de crestere.