Nicolas Sarkozy si-a intrerupt vacanta pentru pregatirea summit-ului cu Angela Merkel

Nicolas Sarkozy si-a scurtat cu opt zile vacanta pentru a incepe pregatirile pentru summit-ul franco-german, al carui scop este acela de a discuta problemele zonei euro si ale monedei unice. Discutiile cu reprezentantul Germaniei, Angela Merkel, vor incepe maine, marti, dupa-amiaza. Pentru intalnirea de maine este prevazuta o sedinta de lucru, care va fi urmata de o conferinta de presa si de cina.

Summit-ul franco-german este prevazut inca de pe data de 21 iulie. Scopul acestuia este de a delimita problemele zonei euro si de a elabora un set de masuri care urmeaza a fi inmanate ca propunere comuna a celor doua tari presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Respectivele masuri sunt menite sa asigure stabilitatea pietelor economice si sa aminteasca solidaritatea cuplului franco-german.

Pozitia Frantei este mult mai vulnerabila in Uniune in acest moment decat cea a Germaniei, in ciuda faptului ca si tara condusa de Sarkozy a facut si trebuie sa mai faca inca fata multor dificultati. De altfel, Franta se afla in momentul de fata sub amenintarea scaderii valorii creditului sau de catre agentiile de rating. Pe de alta parte, aceasta problema apasa greu pe umerii lui Sarkozy, caci datoria Frantei a devenit unul dintre cele mai importante contraargumente ale opozitiei in lupta pentru presedintia Frantei. Mai mult chiar, cei de la Le Parisien anunta ca, in ceea ce priveste problema datoriei nationale, un sondaj de opinie arata ca francezii au mai multa incredere in vederea solutionarii ei in Angela Merkel decat in Nicolas Sarkozy.

Inainte de intalnirea cu Angela Merkel de maine, Nicolas Sarkozy urmeaza sa dejuneze cu contracandidatul sau, Francois Fillon. In timpul acestei intalniri, cei doi executivi francezi vor examina propunerile ministrului finantelor, Francois Baroin, si pe cele ale bugetului, propuse de Valerie Pecresse, pentru reducerea deficitului bugetar si elaborarea cadrului bugetar pentru anul urmator. Deciziile finale urmeaza sa fie luate miercuri, 24 august, dupa revenirea din concediu a Consiliului de ministri.

De ce este extrem de important acest summit?

Pe langa faptul ca summit-ul isi propune gasirea unor solutii care pot fi aplicate la nivelul Uniunii Europene in vederea stabilizarii financiare a zonei, aceasta intalnire este extrem de importanta si din alte motive. Organizarea unui summit franco-german in vederea stabilirii de masuri pentru Europa este poate cel mai important eveniment politic din istoria celor doua tari rivale de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Se pare ca ceea ce anii de liniste si de diplomatie nu au reusit sa aduca, si anume impacarea Frantei cu Germania, a fost reusita crizei. Bineinteles, nu se poate vorbi despre o prietenie reala, puternica, rezistenta in timp, insa se poate vorbi despre indreptarea unei permanente stari tensionate.

De altfel, chiar si organizarea acestui summit a scos la iveala tensiuni, caci, ulterior zilei de 7 august, cand cele doua tari au lansat un comunicat comun, Germania a lasat sa se inteleaga faptul ca exista anumite diferente de opinie intre cele doua tari din pricina faptului ca guvernul german nu este de acord cu marirea fondului de ajutor european ca masura salvatoare pentru criza datoriilor. Insa, astfel de discutii in contradictoriu au la baza o lupta comuna, cea impotriva dificultatilor economice care apasa asupra zonei euro in ultimii ani, nu o disputa politica ofensiva.