Criza economica diminueaza poluarea

Criza economica ce a cuprins globul anul acesta diminueaza plouarea deci are si efecte pozitive: activitatea economica redusa a dus la emisii de dioxid de carbon cu 5% mai mici decat se asteptau expertii, a declarat Nobuo Tanaka, directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE).

Ceea ce a inceput ca un efect secundar trebuie insa continuat prin masuri stricte antipoluare, cum ar fi limitarea emisiilor de carbon la 450 parti per milion (ppm).Scenariul privind reducerea emisiilor de CO2 a fost prezentat public de AIE in vederea conferintei ONU asupra schimbarilor climatice care va avea loc in Decembrie la Copenhaga.

Materialul arata ca desi tinta ideala pentru concentratia de bioxid de carbon din atmosfera este de 350 ppm, dupa acest prag aparand schimbarile climatice, cifra este imposibil de atins in prezent. Astfel, limita este stabilita la 450 ppm, de la 490 ppm in acest moment. La o concentratie de 450 parti per milion temperatura globala va creste doar cu 2 grade Celsius, o modificare considerata acceptabila.

Tanaka a subliniat ca o zona cheie in controlarea emisiilor de gaze de sera este domeniul energetic. In 2007, industria producatoare de energie a fost vinovata pentru 41% din carbonul eliberat in atmosfera. Daca datele problemei raman aceleasi, pana in 2030 se va ajunge la un procent de 44%. Scenariul elaborat de AIE vizeaza, in schimb, o reducere pana la 33% in urmatorii 21 de ani.

“Mesajul este simplu si direct: daca lumea va continua sa functioneze pe baza actualelor politici in privinta energiei si climatului, consecintele schimbarilor climatice vor fi severe. Energia este in miezul problemei si, din acest motiv, trebuie sa fie si in miezul solutiei,” a spus Tanaka, citat de Adevarul.

Problema industriei energetice poate fi integrata in contextul mai larg al societatii de consum. Un studiu publicat de Universitatea din Manchester arata ca stilul de viata al indivizilor si consumul excesiv de bunuri stimuleaza industria producatoare de bunuri si de energie. In Franta, productia si consumul de bunuri sunt responsabile pentru 50% din emisiile de CO2. Studiul incurajeaza, deci, inlocuirea energiilor poluante cu energii regenerabile si consumul responsabil de combustibil si bunuri.

Daca mai era nevoie de dovezi in privinta urgentei impunerii unor schimbari in acest sens, expertii au descoperit de curand ca gheata permanenta din Arctica a disparut in cea mai mare parte.